Robotske letelice i krila skakavca

Dizajneri i konstruktori malih robotskih letelica suočavaju se sa mnogim izazovima. Na primer, fiksirana krila, poput onih kod putničkih aviona, postala su veoma neefikasna kod minijatrunih robotskih letilica. Stoga su aeronautički inženjeri u potrazi za alternativnim tipovima, poput mahajućih krila kod ptica i insekata.

Istraživači sa Oksforda i sa australijske Vojne akademije odlučili su da proučavaju let skakavaca, jer su skakavci izuzetno efikasni i ekonomični letači.

Svako veštačko krilo koje nije modelirano prema “optimizovanom” dizajnu poput onih kod insekta nije dovoljno efikasno. “Skakavci mogu veoma dugo da lete i prelaze velika rastojanja uz veoma mali utrošak energije”, objasnio je vodeći istraživač dr Džon Jang. Njegov tim je snimio skakavce dok lete kroz “tunel vetrova” da bi opazio neke od njihovih trikova.

Na opštu žalost inženjera, koji su se nadali da bi tako jednostavna ravna krila (tj. bez vena i kapilara koje poseduju krila skakavaca) mogla biti dovoljna za minijaturne robotske letelice, video-zapisi iz “tunela vetrova” i računarske simulacije otkrile su dotad nepoznate dizajnerske tajne. Časopis Science sumirao je to sledećim rečima: “Složena mreža krvnih sudova u krilima insekta direktno utiče na aerodinamiku leta pod uticajem mikroneravnina na njihovim krilima”. Drugim rečima, skakavčeva snaga i efikasnost njegovog leta potiču od kompleksne konstrukcije njihovih krila koja im daje savršeni oblik za najekonomičniji let.

“Skakavci koriste neravnine i nabore na svojim krilima da bi kontrolisali njihovu aerodinamičnost na veoma efikasan način”, istakao je Jang. “Rezultati istraživanja pokazuju da ako želite da napravite letilicu po modelu insekta, morate paziti na svaku sitnicu da biste joj napravili krila koja u ogromnom broju detalja oponašaju dizajn koji insektu omogućava da dugo, ekonomično i efikasno leti. Svako krilo koje nije modelirano prema ‘optimizivanom’ dizajnu insektovog krila manje je efikasno.”

Istraživači sada planiraju da iskoriste svoja otkrića kako bi izgradili sopstvenu malu robotsku letilicu. Takve letelice bi mogle da se koriste za pristup terenima i objektima nebezbednim za ljude, ali kojima je neophodno pristupti – recimo u vojnoobaveštajne svrhe ili u svrhu pretraživanja ruševina nakon zemljotresa.

Ako kopiranje dizajna krila skakavaca zahteva tako izraženu moć opservacije i visoko intelektualan pristup, šta nam to govori o Dizajneru tih originalnih skakavčevih krila? I ne samo skakavčevih, već i krila mnogih drugih insekata? Kako u časopisu ističu naučnici: “Insekti postižu zavidne letačke rezultate uz pomoć specifičnog i veoma kompleksnog dizajna svojih krila, uprkos njihovoj raznolikosti kod različitih vrsta insekata.”

Velika je istina ono što apostol Pavle kaže da ljudi nemaju dobar izgovor za svoje neverovanje u Boga. (Rimljanima 1,20).

Izvor: creation.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Fosilna goriva

La Paz vodopadi

(Visited 119 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *