Ptica koju morate čuti da biste poverovali

Jedno od Božjih najčudesnijih i najinteresantnijih stvorenja je neverovatna menura (lyrebird), ptica koju možete pronaći u prašumama Viktorije, Novog Južnog Velsa i jugoistočnog Kvinslenda, kao i u Tasmaniji i duž istočne obale Australije. Nakon što je britanski prirodnjak i filmadžija Dejvid Atenboro usmerio svoje kamere ka njima, menure su dostigle svetsku slavu zbog svoje jedinstvene sposobnosti da imitiraju zvuk gotovo svega što čuju.

Citirajući Priručnik ptica sveta, Vikipedija navodi da su menure snimljene kako oponašaju zvukove poput zviždanja, motorne testere, motora automobila, kao i automobilskih alarma. One su, takođe, sposobne da imitiraju i zvukove protivpožarnog alarma, pucnjeva iz puške, zujanja kamere, lajanja psa, plača bebe, muzike, zvona mobilnog telefona, pa čak i ljudski glas.

Iako menure pevaju tokom čitave godine, mužjaci čuvaju svoje najlepše i najjače pesme za sezonu parenja – od juna do avgusta. Ali njihove čudesne pesme možete čuti kad god poželite. Jednostavno pretražite internet ili YouTube sa rečima “lyrebird songs”.

Za razliku od larinksa (grkljana) kod ljudi, vokalni organ kod ptica se naziva sirinks (syrinx). Sirinks menure ima više mišića nego sirinks bilo koje druge ptice pevačice. Evolucionisti još uvek nisu pronašli zadovoljavajuće objašnjenje kako je jedan tako složen i savršen pevački instrument nastao slučajno. Ali oni koji veruju u inteligentni dizajn nemaju tih problema, jer oni slave nebeskog Tvorca koji je osmislio i stvorio tako čudesno stvorenje!

“Pevaj Gospodu, sva zemljo! Javljajte od dana na dan spasenje Njegovo.”  (1. Dnevnika 16,23)

 

Možda će vas zanimati emisije:

Dinosaurusi

La Paz vodopadi

(Visited 10 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *