Ptica koju morate čuti da biste poverovali

Jedno od Božjih najčudesnijih i najinteresantnijih stvorenja je neverovatna menura (lyrebird), ptica koju možete pronaći u prašumama Viktorije, Novog Južnog Velsa i jugoistočnog Kvinslenda, kao i u Tasmaniji i duž istočne obale Australije. Nakon što je britanski prirodnjak i filmadžija Dejvid Atenboro usmerio svoje kamere ka njima, menure su dostigle svetsku slavu zbog svoje jedinstvene sposobnosti da imitiraju zvuk gotovo svega što čuju.

Citirajući Priručnik ptica sveta, Vikipedija navodi da su menure snimljene kako oponašaju zvukove poput zviždanja, motorne testere, motora automobila, kao i automobilskih alarma. One su, takođe, sposobne da imitiraju i zvukove protivpožarnog alarma, pucnjeva iz puške, zujanja kamere, lajanja psa, plača bebe, muzike, zvona mobilnog telefona, pa čak i ljudski glas.

Iako menure pevaju tokom čitave godine, mužjaci čuvaju svoje najlepše i najjače pesme za sezonu parenja – od juna do avgusta. Ali njihove čudesne pesme možete čuti kad god poželite. Jednostavno pretražite internet ili YouTube sa rečima “lyrebird songs”.

Za razliku od larinksa (grkljana) kod ljudi, vokalni organ kod ptica se naziva sirinks (syrinx). Sirinks menure ima više mišića nego sirinks bilo koje druge ptice pevačice. Evolucionisti još uvek nisu pronašli zadovoljavajuće objašnjenje kako je jedan tako složen i savršen pevački instrument nastao slučajno. Ali oni koji veruju u inteligentni dizajn nemaju tih problema, jer oni slave nebeskog Tvorca koji je osmislio i stvorio tako čudesno stvorenje!

“Pevaj Gospodu, sva zemljo! Javljajte od dana na dan spasenje Njegovo.”  (1. Dnevnika 16,23)

 

Možda će vas zanimati emisije:

Dinosaurusi

La Paz vodopadi

(Visited 320 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Dr. sc. Ivan L. Đidara 21/12/2021at6:06 pm

    POŠTOVANI,
    Napisao sam knjigu priča pod naslovom SVIJET PRIČA (zamišljeno je da to bude serijal u kojem će biti kao u ovoj knjizi 101 priča, 102 priče, 103 priče, 104 priče, 105 priča)
    Dakle serijal je Svijet priča
    101
    A naslov te prve knjige je: Koliko košta čudo?
    (Naslov će uvijek biti po jednoj od snažnih priča, kao što je ovaj.
    Priče su iz stvarnog živbota ili poneka basna ali BEZ vragova, bez đavola, bez vještica, bez vila, bez strašila, bez ubijanja… Priču treba pričati (na TV), ako treba izmijenite imena (ako su strana ili previše neobična), osuvremenite neki podatak ako je potrebno, smanjite ili povečajte broj sudionika ako je potrebno, prilagodite uzrastu… Priču treba pročitati i procijeniti za koji je uzrast. Javite mi adresu da vam pošaljem prijerak, ako želite (ili koliko trebate). Sretno pričoljupci. Sviđa mi se kako iznosite priče tom uzrastu.
    U mojoj knjizi predlažem pričalicama da nakon svake priče porazgovaraju (koliko vrijeme dozvoljava, kod kuće svakako) o poruci priče. Recimo: Zašto je dobro biti dobar? Kako možemo pomoći invalidnim ili starim osobama? Zašto je loše biti zavidan? I td. Cilj je da pričanje bude i edukativno! (A ne samo zabavno.) Knjigu sam dao direktorima nekih osnovnih i srednjih škola za nastavnike i profesore. Prepoznali su edukativni karakter knjige i prihvatili su je.
    Tko zadobije djecu zadobit će i roditelje. Sretno i uspješno želim Vam i u 2022.

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *