Pet boja koje čine prostor većim

Izazov je da se jedna manja prostorija uredi tako da izgleda lepo i moderno, a da se ne dobije utisak skučenosti. Zato jer morate da uredite mali prostor, ne treba da se odreknete boja. Naprotiv, one će učiniti da prostorija izgleda veće.

Plava

Plava boja ne samo da smiruje, već i ceo prostor čini prozračnijim, i zbog toga je savršen izbor i kad jednu manju prostoriju želite da prikažete većom.

Umesto tamnijih nijansi bolje je upotrebiti svetlije nijanse plave boje, nešto što bi bilo slično svetlo plavoj boji neba. Takođe su dobar izbor i pastelne boje.
Ako izaberete hladno plavu boju, budite svesni da će ona učiniti atmosferu u prostoru isto tako hladnom. Iz tog razloga poželjno je dodati u tu prostoriju i toplije nijanse. Na primer, braon boja se lepo slaže sa hladno plavom bojom.

Ljubičasta

Svetlija nijansa ljubičaste boje, kao što je boja lavande, pokazala se kao vrlo dobar izbor, pogotovo ako želite da svoj prostor stanovanja dočarate većim. Ovakve boje ne samo da otvore prostor, ujedno deluju i umirujuće, relaksirajuće.
Tajna je u tome, da se u paleti boja zadržite na živopisnijoj nijansi, a za boju koju ćete koristiti kao dopunu izaberete neku svetliju, na primer belu. Izbor može da padne i na neku svetliju nijansu plave boje, i na taj način možete uticati na konačni željeni efekat.

Braon

Braon boja je nedvosmisleno jedna prijatna umirujuća nijansa, posebno popularna ove sezone, ali se postavlja pitanje kako se ponaša u manjem prostoru? Savršeno!

Birajte među smeđim tonovima, kao što je boja lešnika, ili razne nijanse drveta, jer stvaraju bogat, topao osećaj, ujedno nećete imati osećaj skučenosti u samoj prostoriji.

Meke smeđe boje predstavljaju dobru osnovu za širok spektar stilova, pa nećete toliko ograničiti svoj kućni dekor ako odaberete ovu boju.
Plafon i pod obavezno treba da budu svetliji, u suprotnom čak i svetlosmeđa boja može stisnuti prostor.

Zelena

Zelena boja je dobar izbor, kada želite u tom prostoru da budete mirni, skoncentrisani, kao što je neki radni prostor. Zato za mali radni prostor zelena boja može biti odlično rešenje.

Zelene boje na bazi žute boje, poput maslinaste, toplije su i stvaraju prijatnu atmosferu. Dok su nijanse bliže plavoj boji, poput tirkizne, hladnije i umirujuće, ali one čine prostor većim, pogotovo ako odaberete svetliju ili srednju nijansu.
Prirodno ili veštačko svetlo u kombinaciji sa zelenom bojom pomaže u vizuelnom  pomeranju zidova, zato je dobro površinu koja je obojena u zeleno osvetliti.

Bela

Ne potcenjujte efekat bele boje kada tražite pravu boju!

U vreme kada su se valjkom nanosile mustre na zid, zidovi koji su bili beli imali su izrazito uzbudljiv efekat, a da ne spominjemo da ništa ne proširuje prostor poput ove boje.
Ako volite intenzivnije boje, i dalje može biti dobar izbor da zidove ofarbate u belu boju, jer stvara osećaj lakoće i prozračnosti. Takođe, ne morate se zadržati samo na belim površinama, kao dodatne nijanse na nekim površinama prostorije možete birati gotovo sve boje sa palete.
Nijanse bliske beloj, poput bež, takođe proširuju prostor, dok ga ujedno čine i malo toplijim.

(Visited 874 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *