Žive stene i leteće cveće

Kada bi, od miliona stvorenja na Zemlji, svega nekoliko od njih izgledom podsećalo na nešto drugo, a da im to pomogne da prežive, možda bismo to i mogli pripisati slučajnosti. Međutim, naša planeta je prepuna stvorenja koja primenjuju kamuflažu i to se nikako ne može nazvati slučajnošću.

U pustinjama na jugu Afrike postoji biljka koja se zove “živi kamen”. U pustinjskim uslovima, svaka vegetacija je dobrodošla kao izvor hrane i vode. U takvim okolnostima, biljka koja ne liči na biljku ima ozbiljnu prednost. A “živi kamen” ne liči ni na šta drugo osim na još jedan kamen u pesku.

Ose spadaju u najnepodnošljivije insekte u prirodi. Jedna vrsta insekata u Kostariki, iz porodice bogomoljki, izgleda veoma slično omraženoj osi, pa čak i kad ih izbliza pogledate. Isto tako i cvetne mušice jako liče na ose, pa čak i zvuče kao ose, jer je frekvencija mahanja njihovih krila gotovo identična kao kod ose. Na taj način ova stvorenja drže na distanci potencijalne predatore.

Jedna vrsta skakavaca koji žive na drveću imaju veoma čudan oblik tela, veoma zašiljen na vrhu. Oni ne samo da liče na trnje, već uglavnom prebivaju na grmlju koje ima trnje, okrećući svoje telo na granama u smeru u kome je okrenuto i trnje na tim granama. Time se oni veoma efikasno kamufliraju i skrivaju od gladnih ptica.

Jedna druga vrsta skakavaca primenje drugačiji vid kamuflaže. Pošto imaju šarenkasta i perjasta tela, oni se međusobno povežu u grupe na granama tako da izgledaju kao cvet!

Inteligentna promisao i planiranje uključeno u kamuflažu živih bića isključuju svaku pomisao da su ta stvorenja mogla sama sebe osmisliti ili da se sve to dogodilo slučajno tokom evolucije. Samo je Stvoritelj toliko moćan i inteligentan, a istovremeno i brižan, da omogući svojim stvorenjima optimalne telesne karakteristike kako bi preživeli i produžili svoju vrstu.

Izvor: creationmoments

 

Možda će vas zanimati emisije:

Okeani

La Paz vodopadi

(Visited 6 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *