Razlike između muškog i ženskog mozga

Kada je mozak u pitanju, koliko se razlikuju muškarci i žene? Možda ste čuli da je mozak muškaraca veći. Ispostavilo se da postoje dodatne razlike i u sivoj materiji i obrascima mozga. Pogledajte šta sve to znači za vas i vaše zdravlje.

Nije sve u veličini

Iako je muški mozak 10 procenata veći od ženskog, to ne utiče na inteligenciju. Uprkos razlici u veličini, mozak muškaraca i žena više liči nego što se razlikuje. Jedno od područja u kojima se razlikuju je inferiorno-temena lobula, koja je kod muškaraca obično veća. Ovaj deo mozga povezan je sa matematičkim problemima, procenom vremena i procenom brzine. Još jedno područje o kojem se prethodno raspravljalo bio je hipokampus, koji je povezan sa pamćenjem, ali nedavna istraživanja nisu otkrila razlike u hipokampusu među polovima.

Siva materija je važna

Postoje dokazi da žene imaju više sive materije u mozgu. Siva materija sadrži ćelijska tela koja nam pomažu da obrađujemo informacije u mozgu i nalazi se u delovima mozga koji su uključeni u kontrolu mišića i senzornu percepciju. (Loše vesti za buduće mame: Siva materija se smanjuje tokom trudnoće, što pomaže u razumevanju „trudničkog mozga“.) Međutim, utvrđeno je da žene koriste više bele materije koja povezuje centre za obradu podataka, dok muškarci koriste više sive materije. Ovo bi moglo objasniti zašto muškarci imaju tendenciju da se istaknu u projektima usmerenim na zadatke, dok su žene verovatnije da će se istaknuti u jeziku i multitaskingu.

Hemija mozga

U studijama koje ispituju veze unutar mozga, utvrđeno je da žene imaju tendenciju da imaju čvršće bočne veze, što bi moglo dovesti do boljeg intuitivnog razmišljanja, analiziranja i donošenja zaključaka. S druge strane, muškarci imaju tendenciju da imaju jače veze od napred ka pozadi, što može dovesti do pojačane percepcije i jačih motoričkih sposobnosti. Nedavne studije takođe sugerišu da se mali mozak, za koji se u istoriji mislilo da je uključen samo u koordinaciju pokreta, razlikuje među polovima i zapravo ima uticaja i na ponašanje i razmišljanje.

Pored načina obrade informacija u mozgu, muškarci i žene imaju i različitu hemiju mozga. Dok se kod oboje proizvode iste neurohemikalije, obrađuju ih različito. Na primer, serotonin (koji je povezan sa srećom i depresijom) se ne obrađuje isto kod žena. Ovo bi moglo da objasni zašto su žene podložnije anksioznosti i depresiji.

Šta to znači za zdravstvene rizike?

Razlike u genetskom sastavu mogu dovesti do većeg rizika od razvoja određenih zdravstvenih problema. Iako je ovo polje kontinuiranog istraživanja, neke korelacije mogu postojati između hormona, poput testosterona ili estrogena, i određenih zdravstvenih stanja. Depresija, stres i anksioznost, koji su sve češći kod žena, drugi su faktori koji mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih problema kao što je moždani udar.

MUŠKI MOZAK

  • 10 procenata veći od ženskog mozga
  • Jače veze napred-nazad
  • Optimizovan za motoričke sposobnosti

MOGUĆI UTICAJI NA ZDRAVLJE KOD MUŠKARACA (U ODNOSU NA ŽENE)

  • Verovatnije je da će razviti zavisnost od alkohola
  • Tri puta veća verovatnoća da će biti dijagnostikovan asocijalni poremećaj ličnosti
  • Četiri puta veća verovatnoća da imaju autizam
  • Dva puta veća verovatnoća da će razviti Parkinsonovu bolest

ŽENSKI MOZAK

  • Jače bočne veze
  • Optimizovan za intuitivno razmišljanje
  • Više sive materije

MOGUĆI UTICAJI NA ZDRAVLJE KOD ŽENA (U ODNOSU NA MUŠKARCE)

  • Dva puta veća verovatnoća da će imati depresiju
  • Dva puta veća verovatnoća da će se razviti Alchajmerova bolest (u SAD)
  • Četiri puta veća verovatnoća da će se razviti multipla skleroza
  • Verovatnije je da će dobiti moždani udar

 

Izvor: Northwesternmedicine

 

Možda će vas zanimati emisije:

Hrana za mozak

Kako poboljšati rad mozga

(Visited 1.365 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *