Jedno, ali vredno

Svi insekti koji čuju, izuzev jednog, imaju dva uha. Neki insekti imaju uši na svojim nogama, neki na grudnom košu, a neki na abdomenu. Međutim, svi oni slede isti princip. Njihove uši su razdvojene da bi mogli da lociraju odakle zvuk dolazi – osim u slučaju jednog insekta.

Naučnici su oduvek mislili da je bogomoljka gluva. Oko 1.700 različitih podvrsta bogomoljki nemaju strukturu koja bi ličila na uho. Tek nakon dugotrajnog procesa izučavanja i testiranja, naučinici su konačno otkrili da bogomoljke mogu da čuju. Daljim istraživanjem otkriven je jedan od najbizarnijih metoda slušanja u čitavom životinjskom svetu.

Bogomoljkin slušni organ teško je nazvati uhom. Za razliku od svih drugih insekata, bogomoljke imaju samo jedan slušni organ, smešten u žlebu ispod njihovog grudnog koša. Taj žleb u obliku suzne kapi ima tanju pokožicu od drugih delova bogomoljkinog tela. Ispod te pokožice postoji relativno velika vazdušna kesa, koja je povezana sa respiratornim sistemom ovoga insekta. Pri vrhu te kese nalaze se nervi koji prenose osećaj zvuka u nervni sistem. Naučnici kažu da taj slušni organ ima sposobnost da oseti ultrazvučne frekvencije. Kada su naučnici imitirali zvuk koji prave krila slepog miša, bogomoljka je u letu promenila pravac kretanja kako bi izabrala pravac koji će joj omogućiti da utekne slepom mišu, koga je mislila da je čula.

Ne postoje ograničenja Božje kreativnosti ili Njegove sposobnosti da učini šta god naumi. Ovo bi trebalo da stalno imamo na umu, a naročito kada nam neki ljudski autoriteti kažu da Biblija nije u pravu.

“Prignite uho svoje i hodite k meni; poslušajte, i živa će biti duša vaša, i učiniću s vama zavet večan, milosti Davidove istinite.” (Isaija 55:3)

Izvor: creationmoments

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kosmologija

La Paz vodopadi

(Visited 266 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *