10 saveta da ne budete usamljeni čak i kada ste sami

Za vreme pandemije milioni ljudi su iskusili osećaj usamljenosti, čak i oni koji do sada nisu imali to iskustvo. U nedostatku druženja i pronalaženju srodnih duša možda neće pomoći, ali sledeći saveti će pomoći da se manje osećate usamljeno.

Biti singl i usamljen, nije isto

Na prvom mestu treba da definišemo da nije isto biti singl i biti usamljen. Čovek se može osećati fantastično i bez partnera, a može biti i užasno usamljen unutar veze.

Meni se to desilo, bila sam sa nekom osobom, a iznutra sam osećala ogromnu prazninu, koju ništa nije moglo da ispuni. Zato postavite sebi pitanje, da li vam stvarno nedostaje neka osoba u životu, ili postoji neki drugi razlog zbog osećaja usamljenosti?

Pronađite neku zanimaciju, koja će vas učiniti srećnima

Nekima je smisao života da se ostvare u ulozi supruge i majke, i to je dobro, ali to ne znači da je vaš život besciljan, zato jer ste sami. Ako neko pronađe sebi neki kreativni hobi ili neku zanimaciju, to može biti vrlo korisno. Svet je mnogo lepše mesto ako postoji nešto u čemu možete da uživate i da se posvetite. Možete se baviti muzikom, sportom, pisanjem, kuvanjem: svejedno šta, samo ako se osećate ispunjeno zbog toga.

Svakodnevnoj rutini treba promena

Svakodnevnica vrlo brzo može da postane monotona ako se uvek radi jedno te isto, ali ako uvedete neku promenu nećete se naći u vrtlogu sivila i izolacije. Možete kuvati neko egzotično jelo, nazovite nekog prijatelja ili rođaka, upalite mirišljavu sveću, bilo koja promena uneće vedrinu i radost.

Provedite vreme u prirodi

Poznato je da priroda leči dušu, ali mnogi koji žive u gradovima ovu stvar ne praktikuju. Istraživanja su pokazala da provedenih trideset minuta u prirodi smanjuje rizik od depresije. Od velike je pomoći i šetnja u parku.

Volontiranje

Pomaganje drugima daje vrlo lep osećaj a ujedno i zadovoljstvo. Bez obzira da li pomažete ljudima ili životinjama, postoji bezbroj mogućnosti, samo treba da pronađete odgovarajuće za sebe.

Provodite manje vremena na društvenim mrežama

Facebook, Instagram i druge društvene mreže su mač sa dve oštrice, ako pokušate da ih koristite za ublažavanje samoće. Naravno, prelep je osećaj biti sa drugima online, ali druga strana medalje je konstantno hvaljenje i upoređivanje prisutno na društvenim mrežama. Povežite se sa prijateljima, rođacima, ali nemojte previše vremena provesti na pregledanju i čitanju vesti jer one potkopavaju samopouzdanje.

Razmazite se malo

I bez osećaja samoće trebali bi da udovoljavamo sebi: postavite sebe na prvo mesto i ne žalite zbog nečega što možete sebi priuštiti. Priuštite sebi novi kupaći, mirišljave kupke uz sveću. Kupite kvalitetnu čokoladu, skuplju kremu za lice, neki komad odeće koji vam je zapao za oko.

Postavite cilj!

Što više slobodnog vremena imamo, tim je lakše duhovno skliznuti, zato je bitno da uvek imamo neki cilj. Oni mogu biti manji, npr. okrečiti i preurediti neku sobu, ili neki veći cilj kao trčanje polumaratona. Ako postoji nešto što radite i ulažete ozbiljan napor, u tom slučaju teže ćete upasti u zamku samosažaljenja.

Putovanje za dušu

Ničega ne treba da se odreknete samo zato jer ste sami. I sami možete da otkrijete svet, ali to ne znači da treba da kupite kartu za Tahiti. Možete otići sami na izlet: verujte fantastičan je osećaj i dosta možete naučiti i o sebi.

Možete sesti na autobus, voz i otputovati u neki susedni grad gde još niste bili. Ovakvo putovanje će vas učiniti bogatijim a ujedno je odlična mogućnost za upoznavanje.

Gledajte pozitivnu stranu samoće

Ako ste sami, niko vam neće govoriti šta treba da činite i odgovorni ste sami sebi. Ako želite možete ceo dan jesti sladoled, možete gledati neku seriju i niko vam neće ništa prigovoriti. Ovakva sloboda  ne postoji  u jednoj vezi, iako veza ima svoje druge prednosti.

Ispoljite svoja osećanja na drugačiji način

Monogi se stide osećaja samoće, iako su je mnogi iskusili u svom životu. Mnogo je lakše ako sa nekim možete da razgovarate o tome, a ako ne postoji mogućnost tada to slobodno napišite. Nemojte potiskivati, već se suočite sa tim, pri čemu ne treba zaboraviti da usamljenost nije problem lične prirode, i ne trebate se osećati krivim.

Izvor: Bien.hu

 

Možda će vas zanimati emisije:

Ikada spremni

Pripadanje

(Visited 1.737 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *