Srećni brakovi se temelje na dubokom prijateljstvu

Pre nego što smo počeli da se zabavljamo, Greg i ja smo već tri godine bili prijatelji. Bili smo na istom koledžu i pohađali nastavu zajedno. Ja sam takođe postala bliska prijateljica sa njegovom sestrom Kari, a zabavljala sam se i sa jednim od Gregovih cimera. Neke od meni najdražih uspomena sa koledža su i one o zajedničkim aktivnostima u kojima sam učestvovala sa Gregom, kroz koje nam je naše opušteno prijateljstvo omogućilo da se bliže upoznamo bez nekih opterećenja. Uživali smo u mnogim zajedničkim aktivnostima, poput pešačenja, igranja košarke u obližnjem parku i kupovini na rasprodajama.

Kada je naša veza prerastala u romansu, naše prijateljstvo je ostalo nenarušeno i očuvalo nas u zajednici koja traje već više od 25 godina.

Otkrili smo koliko su istinite reči psihologa i pisca Džona Gotmena (John Gottman): “Srećni brakovi se zasnivaju na dubokom prijateljstvu.” U zdravom braku takve vrednosti kao što su: međusobna ljubaznost, iskrenost, saosećanje, odanost i poverenje, predstavljaju darove koje svaki od supružnika poklanja onom drugom. Ovakav prijateljski temelj pospešuje sreću i jača osećaj zadovoljstva sopstvenim brakom.

Postati “super-prijatelj”

Istraživanje podupire ono što smo Greg i ja iskusili u svom braku. Prema longitudinalnim rezultatima istraživanja objavljenim u studiji Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja iz 2014. godine: “Osobe koje su u braku i kojima je bračni drug ujedno i najbolji prijatelj imaju veći stepen zadovoljstva sopstvenim životom… bez obzira na starost, pol, primanja i zdravstveno stanje.” Sve to još više dolazi do izražaja kod osoba sa jakom verom. Bračni drugovi koji dele ista verska ubeđenja a ujedno su i najbolji prijatelji, nazivaju se “super-prijateljima” i kod njih su još pozitivnije naglašeni pokazatelji zadovoljstva životom. Isto istraživanje je pokazalo da prijateljstvo u braku donosi dugoročne koristi, koje sežu mnogo dalje od prvih godina braka.

Međutim, zbog sve bržeg tempa života i mnogih drugih faktora, uključujući i razne krize, neki bračni parovi krenu stranputicom i temelji njihovog braka počinju da se raspadaju.

Izgradnja snažnog bračnog prijateljstva

Ima nade za one među vama koji se pitaju: “Kako da moj bračni drug i ja ponovo budemo sjajni prijatelji?” Ako ste spremni da se potrudite, evo nekih praktičnih saveta koji vam mogu biti od pomoći:

Smeh i zabava su osnove za izgradnju prijateljstva sa vašim bračnim drugom

Iskreno cenim ovu dosetku komičara Viktora Borga (Victor Borge): “Smeh je najkraće rastojanje između dvoje ljudi.” Ako želite da budete emotivno intimniji sa svojim bračnim drugom, nađite načina da se zajedno smejete. Na skupovima na kojima Greg i ja govorimo o ključnim stvarima za izgradnju snažnog prijateljstva u braku, i muškarci i žene se slažu da je smeh jako važan.

Smeh može dati veselu notu vašem odnosu. Jedan način da to razvijate je da prepričavate smešne stvari koje su vam se događale u vašoj vezi. U našem braku, Greg se oseća cenjenim kada mu ja nešto smestim. Naučila sam kako da izvedem neke sjajne, a bezopasne praktične šale koje će nas nasmejati kada ih se budemo prisetili.

Ako je vaš bračni drug malo “tvrđi”, razmotrite mogućnost da mu povremeno priredite neku praktičnu šalu.

Uzmite učešća u aktivnostima u kojima vaš bračni drug uživa čak i kada vas to baš i ne zanima

 Svi bračni parovi su iskusili ovu vrstu pritiska. Na primer, ja volim rasprodaje, ali Greg nije više zainteresovan za to. Ipak, on će se povremeno žrtvovati i poći sa mnom u moje omiljene prodavnice. Greg voli da gleda utakmice. Iako ja u tome ne uživam u istoj meri, često ću mu se pridružiti u navijanju za njegov omiljeni tim ili sportistu.

Kakve hobije ima vaš bračni drug? U čemu on ili ona uživa? Da li vaš bračni drug redovno vežba? Da li hoda ili trči? Predlažem da mu se pridružite, čak i kada ne možete baš da ga pratite u tome. Ulaganje dodatnog napora da ugodite svom supružniku privućiće ga vama, jer time pokazujete da vam je stalo do njega.

Posvetite vreme svom bračnom drugu

Izdvojite naročito vreme za svog bračnog druga koje ćete provesti samo s njim, bez dece, isplaniravši posebne zajedničke trenutke (večernje izlaske ili vikend putovanja). U svoj plan uvek uključite i jedan deo slobodnog vremena za spontane aktivnosti.

Priznajem da sam se godinama mučila da ispunim ovaj cilj, jer ja volim život u punoj brzini. Nakon što bi prisustvovala dečijim aktivnostima, obavila poslove i provela neko vreme sa prijateljicama, često sam osećala kao da za Grega ostavljam samo “otpatke” svog vremena. On i ja smo počeli da izuzetno pazimo da u svoje dnevne rasporede bračno vreme stavimo na vrh liste. Mi moramo svesno odlučiti da neprekidno pratimo jedno drugo i obezbediti da imamo dovoljno vremena da podelimo svoja iskustva.

Podsećanje na početke

Ako osećate da vam je prijateljstvo izbledelo, pozovite svog bračnog druga na sastanak i obnovite uspomene na rane dane vašeg zabavljanja. Upitajte ga: “O čemu smo razgovarali?” Pregledajte stare fotografije i posetite neka od mesta koja su vam tada mnogo značila.

Jednu od godišnjica braka, Greg i ja smo proveli u Denveru, gradu u kome smo živeli u prvih godinu i po dana našeg braka. Vozili smo se od mesta do mesta gde smo studirali, radili i šetali. Sećali smo se zabavnih stvari koje smo radili, kao što je donošenje kući iz porodilišta svoje najstarije ćerke, a takođe i nekih izazova koje smo prevazišli.

Ostavite svoje mobilne telefone po strani

 Postoji nova reč za ignorisanje nekoga dok gledate u svoj mobilni telefon – ona je izvedena iz reči “phone-snubbing” (ignorisanje pomoću telefona) – reč “phub”. Sklonite svoj mobilni! (Ovde govorim i samoj sebi). Kada upitam bračne parove šta su uradili kako bi očuvali svoje prijateljstvo, skoro svi su rekli da su isplanirali vreme da zajedno rade nešto zabavno i da su svoje mobilne telefone ili ostavili kod kuće ili ih negde sklonili. Kada su vam oči prikovane za ekran, vi niste potpuno prisutni, jer vam je pažnja usmerena na telefon, a ne na bračnog druga.

Ja sam odlučila da Greg zaslužuje moju pažnju, jer je mi je on mnogo važniji od bilo koje druge osobe ili stvari na ovoj planeti. Duhovno prijateljstvo s njim je osnova moje sreće danas, ali i u budućnosti.

Izvor: daily living

(Visited 1.398 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *