Fani Krozbi: Slava i kada je teško

Autor: Abi Keli (Abby Kelly)

Da li ste se ikada pitali kako bi bilo da ne možete da vidite?

Možda ste slepi ili imate neku drugu invalidnost. Kada se mučimo s nečim ili se suočavamo s teškoćama, može nam biti teško da shvatimo kako bi Bog to mogao da izvede na dobro.

Da li se pitate zašto morate da se borite s nekim stvarima koje vam ne izgledaju pošteno?

Pa, upoznajte Fani Krozbi. Fani je imala težak život. U stvari, kada prvi put čujete njenu priču, teško biste mogli i pomisliti da je ona u svom životu našla bilo kakav užitak. Pa ipak, Fani Krozbi je bila jedna od najradosnijih, najtalentovanijih, najmudrijih i najuticajnijih žena u istoriji.

Fani Krozbi je rođena 1820. godine u Brusteru, u državi Njujork. Kada je imala samo šest nedelja, ozbiljno se razbolela. Oči su joj bile zahvaćene upalom i jako su je bolele. Lekari su je lečili najbolje što su znali, ali kada joj je bilo fizički bolje, izgubila je vid. Niko ne zna da li je njen gubitak vida  bio posledica uzimanja tadašnjih lekova ili je u pitanju bilo nešto drugo što se ne bi moglo ni danas sprečiti.

Pre nego što je napunila godinu dana, otac joj je preminuo, pa su je odgajale majka i baka. Obe su bile posvećene hrišćanke i učile su Fani o Isusu. Savetovale su Fani da čita Sveto pismo i da ga uči napamet. U stvari, počevši od desete godine života, Fani je svake sedmice napamet naučila po pet poglavlja iz Biblije.

Imala je samo osam godina kada je napisala svoju prvu pesmu, opisujući svoju slepoću. Do tada je već prihvatila činjenicu da ne vidi kao deo Božjeg plana za nju i bila odlučna da to iskoristi na slavu Njemu. Rekla je da, čak i kada bi joj ponudili da ima savršen vid, to ne bi prihvatila. Fani je verovala da bi joj, kada bi mogla da vidi, sva ta šarenolikost možda odvukla pažnju i učinila da zaboravi da hvali i slavi Boga!

Fani je svoje talente koristila na slavu Bogu. Za života je napisala preko osam hiljada hrišćanskih himni i gospel pesama, uključujući i neke od najpopularnijih, poput “Blažena istina” i “Slava neka je Bogu”. 1843. godine Fani je putovala u Vošington da bi pomogla napore da se vlada ubedi da finansijski podupre obrazovanje slepih i bila je prva žena koja je govorila u Senatu Sjedinjenih Američkih Država.

Kada ne bi komponovala pesme, većinu vremena bi provodila podučavajući na Institutu za slepe u Njujorku. Jednom prilikom, kada je Njujork zahvatila epidemija kolere, umesto da se skloni na sigurno, Fani je ostala u njujorškoj bolnici i pomagala obolelima. Takođe je naporno radila da bi pomagala siromašnima govoreći: “Od trenutka kada sam primila prvi ček za moje pesme, odlučila sam da svoje ruke široko otvorim za potrebe onih koji nemaju.” Fani pamte i po njenom misionskom i dobrotvornom radu skoro isto koliko i po njenim pesmama.

Da li ste ikada pomislili zašto vas je Bog stvorio baš takvima? Da li se pitate zašto morate da se borite s nekim stvarima koje vam ne izgledaju pošteno? Sledeći put kada to učinite, pokušajte da slavite Boga pevajući neku od Faninih pesama. Mislim da će vas to ohrabriti.

Izvor: faithwriters

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zašto je teško suočiti se sa životnim problemima?

Nauči da živiš srećnije

(Visited 320 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *