Dan kada mi je suprug rekao: „Ovo više nije isto ono telo u koje sam se zaljubio.“

Autor: Kelsi Streter (Kelsey Straeter)

Od bezbrojnih magazina, sa čijih vas naslovnih strana posmatraju mršavi modeli, do reklama na internetu koje vam nude najnoviju revolucionarnu dijetu, teško je odupreti se kulturološkom obrascu koji vam na sav glas objavljuje: “Mršavije je BOLJE”, a naročito ako se vi lično suočavate sa postporođajnim telom.

Navodno, “čak 75% Amerikanki je iskusilo neke nezdrave misli, osećanja ili ponašanja vezano za hranu ili za svoje telo”, a to su samo one koje su to priznale u istraživanju.

Ako bismo bile iskrene prema sebi, verovatno smo sve iskusile neke od takvih misli u nekom trenutku.

U eri fotošopa i svih mogućih poremećaja u ishrani, postao je trend isticati pozitivne misli o svom spoljašnjem izgledu putem društvenih mreža.

Naročito nakon rađanja dece, nije neobično da se ženino samopouzdanje u pogledu spoljašnjeg izgleda strmoglavi do dna.

Svi ste vi imali priliku da vidite slogane:

“Ja sam tako savršeno nesavršena.”

“U nesavršenosti je lepota.”

Ti slogani deluju divno kada su upakovani u savršenu grafiku Pinterest-a, ali u kojoj meri mi zaista verujemo u njih?

Vaš savršeno zategnut stomak se nakon porođaja opustio, a na vašoj nekada tako elastičnoj koži sada se ocrtavaju tigraste pruge strija.

I kako onda da se osećate privlačnom?… Naročito kada treba da zadovoljite zahteve čoveka koji se nekada davno zaljubio u vašu Barbi verziju.

Pa, za zaposlenu mamu, Lauru Macu, to je nešto s čim se ona konačno počela da miri, nakon što je godinama pokušavala da se izbori sa promenama u svom izgledu. Ali, najlepše od svega je odgovor njenog muža na njenu nesigurnost u sebe i njene misli: „Ovo nije ono telo u koje se on nekada zaljlubio“.

U svom postu na Fejsbuku, Laura izliva svoja osećanja o predivnom čoveku koji svoj pogled usmerava dublje od tog nesavršenog postporođajnog tela, punog strija, pravo u dušu žene koja mu je rodila decu:

“Ovo nije ono isto telo u koje si se ti zaljubio”, rekla sam mu.

Telo u koje se on zaljubio bilo je zgodno, čvrsto, bez strija na stomaku, bez opuštenih grudi i trunke sala.

Telo u koje se on zaljubio moglo je da uđe u svake farmerke, moglo je da ušeta u bilo koju prodavnicu i da zgrabi bilo koji komad odeće, znajući da mu neće biti mali.

A ovo sadašnje telo ne bi više moglo ništa da kupi u tim prodavnicama i uglavnom nosi trenerke.

Njegovo telo je ostalo isto, ali moje se potpuno promenilo. To baš nije fer…

Stajala sam pred njim, iscrpljena i slomljena, očiju punih suza: “Ovo više nije ono telo u koje si se ti  zaljubio.”  A onda je on rekao: “U pravu si. To nije ono telo u koje sam se zaljubio. U stvari, to je telo koje je rodilo našu decu, koje ih je hranilo i odgajalo, koje im je dalo život. Tvoje telo je telo u koje se iznova, iz dana u dan, zaljubljujem. Ja nisam ni znao šta je prava ljubav dok nisam ugledao ovo telo i saznao šta je sve ono sposobno da uradi. I zato, hvala ti.“

Nemojte se stideti svog novog, postporođajnog fizičkog izgleda. Biće prilike da se u budućnosti odreknete kolača. A sada uživajte u trenucima sreće kao novopečena mama i u činjenici da ste doneli na svet nešto što je vredno svake strije i svakog nabora na koži. Ako vas je trebalo podsetiti, uradila sam to. Telo koje danas imate vredno je ljubavi i još mnogo više od toga.

Laurine reči ohrabrenja su moćan podsetnik da je telo koje imamo vredno ljubavi. Štaviše, njegov izgled nimalo ne utiče na trajnost lepote koju posedujemo.

„Ljupkost je prevarna i lepota tašta; žena koja se boji Gospoda, ona zaslužuje pohvalu.“ Priče Solomunove 31:30.

Izvor: faithit

 

Možda će vas zanimati emisije:

Unutrašnja lepota našeg bića

Pokaži ljubav

(Visited 3.316 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *