Momci, dozvolite svojoj lepšoj polovini da se uspava! Ženama je potrebno više sna nego muškarcima

Ako ste jedan od onih parova koji se povremeno prepiru oko toga kome treba više sna, prestanite da se svađate! Nauka je pronašla odgovor, a on ide u prilog damama!

Naime, prema jednoj naučnoj studiji, žene su te koje bi trebalo da se uspavaju, a ne muškarci. To je zbog toga što su naučnici, nakon što su istraživali na uzorku od 210 sredovečnih žena i muškaraca, otkrili da nedostatak sna ima izraženo negativan uticaj na zdravlje žene.

Štaviše, otkrili su da kada se radi o ženama, loš san je snažno povezan sa pojačanim psihološkim poremećajima i naglašenim osećanjima razdraženosti, depresije i neprijateljske nastrojenosti. Nasuprot tome, takva osećanja se kod muškaraca ne mogu naučno povezati sa poremećajima sna.

“Jedna od glavnih funkcija spavanja je da dopusti mozgu da se oporavi i obnovi. Za vreme spavanja, korteks – deo mozga zadužen za pamćenje, govor i slično – isključuje svoju povezanost sa čulima i prelazi u mod oporavka“, kaže profesor Džim Horn (Jim Horne), direktor Centra za istraživanje spavanja na Lafboro univerzitetu i pisac knjige „Putovanje kroz nauku o spavanju“.

Stoga, što više koristite svoj mozak tokom dana, više mu je oporavka neophodno noću, pa samim tim vam je potrebnije i duže spavanje. A kako su žene poznate po tome da obavljaju više poslova u toku dana, one svoj mozak obično koriste više nego muškarci, pa im je potrebno i više sna da bi mogle dobro da funkcionišu.

“Ovo je zato što je ženski mozak drugačije isprepleten od muškog i složeniji je, pa je njihova potreba za snom znatno izraženija nego kod muškaraca. U proseku, ženama je potrebno 20 minuta više sna nego muškarcima, a u nekim slučajevima i nešto duže od toga”, dodaje Horn.

Drugim rečima, zbog drugačije, složenije strukture mozga, ženama je potrebno više vremena za relaksaciju i spavanje nego muškarcima. Stoga, gospodo, dozvolite svojim damama da malo duže odspavaju. Njima je to neophodno.

Izvor: thepowerofsilence.co

 

Možda će vas zanimati emisije:

Nauči da živiš srećnije

Voli i kada se svađaš

(Visited 1.280 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *