Neverstvo se ne događa tek tako. Ono počinje sa 4 suptilna upozorenja.

Autor: Zak Karter 

Bilo je to blistavo, sunčano jutro i seminar se upravo završilo. Gost govornik pokazivao je svoj novi motocikl velikoj grupi kolega na parkingu. Vozio je ukrug, demonstrirajući široku lepezu pokreta i turirao motor kako bi pokazao njegovu snagu. Mlada dama iz gomile zamolila ga je da je provoza. Bez ustezanja, mladi gost je pristao.

Naskočila je na saputničko sedište neposredno iza njega, obgrlila ga rukama oko struka i čvrsto ga stegla. Naslonila je glavu na njegova leđa, očigledno se trudeći da očuva pribranost. Provozavši mladu damu oko bloka u kome se nalazila naša firma, ne duže od tri minuta, mladi gost se vratio do velike grupe ljudi, a devojka je sišla s motora.

Nekoliko meseci kasnije otkrilo se da su oni imali aferu.

Uskoro je i mladić podelio mnoge stvari o toj aferi sa svojim najbližim prijateljima i kolegama. Jedno od prvih pitanja koje su mu postavili bilo je: „Kada si shvatio da je tvoj odnos sa tom mladom damom nedozvoljen?“ Mladić je odgovorio da je onog trenutka kada ga je dodirnula, onog trenutka kada je mlada dama sela na motocikl i čvrsto ga obuhvatila rukama, znao da će se upustiti u avanturu s njom.

Trenutak dodira okončao se rasturanjem braka ovog mladića i uništenjem ugleda ove mlade devojke.

Dodir nije sam po sebi zao, jer, kao što nam je poznato, bebama je neophodan dodir da bi napredovale, a i većina žena i muškaraca primaju ljubav i naklonost putem fizičkog dodira. Međutim, ako se dobro ne pazi, dodir može poslati nehotične i neželjene poruke osobi suprotnog pola.

Nije svaka komunikacija verbalna.

Mnogi bi se zakleli da su sposobni da iskontrolišu neverbalne poruke koje šalju osobama suprotnog pola.

Nažalost, nisu u pravu.

Iako možemo preuzeti sve što je u našoj moći da bismo kreirali poruke onako kako želimo, mi ne možemo kontrolisati kako će neko protumačiti te poruke. Baš kao što je u slučaju navedenog mladića dodir premostio jaz i dopustio nevernosti da isturi svoju besramnu glavu, postoji nebrojeno mnogo neverbalnih faktora koji, ako se ne vodi računa, imaju potencijal da dovedu do bračne nevernosti.

Navešću neke od najvažnijih načina prenošenja poruka neverbalnim putem, kao i znakove upozorenja kojih bi trebalo da budete svesni.

1) Pogled

Svi smo mi u nekom trenutku koketirali sa osobom suprotnog pola.

Hvatanje nečijeg pogleda ponekad je deo igre. Kada neko podigne glavu da bi pogledao u nekoga ko zuri u njega, obično ta osoba odmah spusti pogled, samo da bi ga onda ponovo podigla i dala toj osobi do znanja da je primetila da je primećena. Bilo da je na drugom kraju prostorije ili direktno ispred nas, neprekidno gledanje u oči može pokrenuti naše emocije, kako prijateljske tako i seksualne.

Kada se kontakt pogledom koristi u ove svrhe, to može biti pogubno po brak.

Kada se njime manipuliše, neprekidan kontakt očima sa osobom suprotnog pola koja nije vaš bračni drug može tu osobu ohrabriti da zapodene razgovor. Jednom kada dvoje započnu razgovor, teme mogu biti sasvim nevine, što nije samo po sebi nemoralno, ali te nevine teme vrlo često vode razgovoru o temama koje su inače rezervisane za bračne drugove, poput razgovora o osećanjima i čežnjama.

Posledice ovakvog vida razgovora se eksponencijalno uvećavaju kada se konverzacija vodi putem društvenih mreža i privatnih grupa za četovanje koje pružaju lažan osećaj sigurnosti.

Tekstualna komunikacija pruža lažan osećaj sigurnosti, gotovo ušuškanosti, držeći nas u zabludi da je naš brak zaštićen od opasnosti.

Stoga, šta možete da uradite? Pazite gde i kako gledate! Ovo je nešto na čemu sam i sam morao da poradim.

Ja sam posmatrač ljudi. Možda su i mnogi od vas takvi. Pazite da vaše sklonosti ka posmatranju ljudi ne budu pogrešno protumačene. Kao osoba u braku, vi imate odgovornost da vodite računa o korišćenju svojih očiju.

Jov je učinio zavet sa svojim očima da ne gleda na žene sa pohotom. Slično tome, kao oženjen čovek ili udata žena, iako je za to potrebno vreme, možete uvežbati svoje oči da izbegavaju nepotreban kontakt sa suprotnim polom. Gledanje u oči je važno u svakodnevnim razgovorima, ali vodite računa da ne preterate u tome.

Jednostavno rečeno, izbegavajte da osobama suprotnog pola upućujete poglede kakve jedino svom bračnom drugu upućujete noću.

2) Dodir

Istraživanja već dugo potvrđuju prednosti dodira. Fizički, dodir može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, broja srčanih otkucaja i smanjenju mišićne i nervne napetosti. Emotivno, dodir pruža podršku i ohrabrenje u trenucima patnje, kao i u trenucima radosti. Kada se dodir koristi neprimereno ili bespotrebno, osoba koja prima dodir može to protumačiti na način na koji onaj ko je dodiruje nije imao nameru.

Polaganje vaše ruke na ruku kolege ili saradnika suprotnog pola i njeno zadržavanje tamo u dužem periodu tokom razgovora na vašem radnom mestu može preneti emotivne ili seksualne poruke, za koje vi uopšte niste imali nameru da ih prenesete.

To može kod vas ili kod osobe koju dodirujute izazvati osećanja ili želje koje bi vi trebalo da podstičete samo kod vašeg bračnog druga i nikoga više. Čak i ako se vi ne vezujete na taj način za osobu suprotnog pola, to ne znači da se ona neće vezati za vas.

Obratite pažnju na dodirivanje kada razgovarate sa osobama suprotnog pola. Zabeležite u svojoj svesti koliko često su vaše reči ispraćene dodirima. A onda, svim silama izbegavajte da sebe dovodite u ovakve situacije.

3) Vreme provedeno u razmenjivanju privatnih tekstualnih poruka

Komunikacija putem poruka daje lažan osećaj sigurnosti da je vaš brak zaštićen od opasnosti. Utrošeno vreme šalje poruku – ono može poručiti da nešto želite, bilo da se radi o emotivnim ili seksualnim potrebama.

Uporna komunikacija porukama sa osobom suprotnog pola poručuje: “Zaista uživam u razgovoru s tobom.” Ovo se onda najčešće pogrešno protumači kao potpuno nevino. Neće proći mnogo vremena pre nego što ćete početi da razgovarate o temama o kojima bi trebalo da razgovarate isključivo sa svojim bračnim drugom.

Vi ćete možda uspeti da se ne vežete za nekoga s kim razmenjujete poruke o osećanjima i željama, ali osoba s druge strane, bilo da je u braku ili ne, možda neće biti sposobna da sebe iskontroliše.

Po svaku cenu izbegavajte razmenjivanje poruka sa osobama suprotnog pola. Uopšte ne započinjite to. Ovakva komunikacija predstavlja vrlo klizavo tlo. Veoma je teško držati pod kontrolom svoje suptilne emocionalne signale kada šaljete i primate privatne sms poruke. Isto tako je teško izbeći iskušenja kada ste usred takve razmene poruka. Kada s nekim razgovarate putem razmene privatnih sms poruka, lako je poslati dvosmislene signale, bilo emotivne ili seksualne.

4) Vaše srce

Konačno, preispitajte stanje svog srca. Da, tako je. Često čujem argument: „Moj bračni drug i ja samo radimo ono što je najbolje za nas.“ Ne, u prirodi ljudskog srca je da radi ono što smatra da je najbolje samo za njega. Brakovi se raspadaju usled sebičnosti i to je ono što najčešće dovodi do razvoda.

Krajnje je vreme da vam se uključi alarm ukoliko ste u braku ili na pragu braka, a ne smatrate da je neophodno da pripazite na sve svoje interakcije sa osobama suprotnog pola.

Iskreno porazgovarajte sami sa sobom. Preispitajte svoje srce. Bilo da svesno ne držite pod kontrolom svoju neverbalnu komunikaciju sa osobama suprotnog pola ili ste samo naivni, na vama počiva odgovornost za reči i poruke koje šaljete.

Neverbalne poruke koje šaljemo i primamo imaju sposobnost da uhvate u klopku srce i dušu druge osobe.

Naš Tvorac nas je opremio sredstvima i za verbalnu i za neverbalnu komunikaciju sa drugima, uključujući i suprotni pol. Ipak, pošto živimo u grešnom svetu, ta komunikacija s drugima ne može se efikasno i na ispravan način odvijati bez iskrenih namera i odgovarajuće strategije.

Potpuno poštovati svog bračnog druga znači poštovati ga rečju, delima, licem k licu i onlajn, sve dok vas smrt ne rastavi…

Izvor: faithit

(Visited 4.841 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *