Pitali su muža da li mu je, nakon 10 godina braka, žena dosadila. Njegov odgovor je oduševio internet.

U ovom potrošačkom dobu gde se stalno čuje “udovolji najpre sebi” i “čini ono što te čini srećnim” (po svaku cenu), upali smo u kolotečinu “mikrotalasne” kulture, gde sve naše želje moraju biti ispunjene odmah, a sve ono što nas ne čini srećnim odbačeno još brže.

Takav mentalitet se, nažalost, uvukao i u naše brakove i izreku “trava je zelenija u tuđem dvorištu” obojio u još privlačnije boje.

Kako se otprilike polovina naših brakova završi razvodom, jasno je da su bračni drugovi danas, više nego ikada, postali zamenljiva roba. Mi žudimo za novinama, romansom i leptirićima u stomaku, zanemarujući činjenicu da istinska ljubav prvenstveno predstavlja stvar izbora, a ne osećanja.

Ne radi se tu ni o zaljubljenosti koja treba da traje do kraja života ni o poređenju kakva je ona bila nekada, a kakva je danas.

Teolog Džon Piper je izjavio: “Verujem da se većina bračnih parova koji ostanu u braku 50, 60 godina mnogo puta zaljubi i odljubi. Ovom izjavom ne želim da zvučim smešno. Po mom mišljenju, nerazumno je misliti da ćemo se tokom svih 60 godina braka osećati isto tako zaljubljeno kao na početku. Ludost je misliti tako.”

Slično tome, bloger DadMum, nakon što su ga pitali da li se oseća nesrećnim zbog “monotonije svakodnevice” pošto je proveo deset godina u braku sa istom ženom, odlučio je da realno opiše svoj brak koji opstaje.

Sa preko 235,000 deljenja na Fejsbuku, njegove mudre reči o “zajedničkom rastu i traženju novih razloga da se ponovo zaljubljujemo jedno u drugo” očigledno su “potrefile žicu” mnogih bračnih parova širom sveta.

Ovde vam prenosimo taj njegov post:

“Zajedno smo već skoro 10 godina.

Juče sam dobio poruku u kojoj me pitaju da li sam nezadovoljan monotonijom svakodnevice u dugotrajnoj vezi.  Da li mi je žena pomalo dosadila i kako sam se prilagodio tome? Ili, da li možda od nje još uvek očekujem nešto više? Znate… da bude uzbudljivija ili zabavnija…

Pa, evo u čemu je stvar…

Nakon deset godina, nekako smo upali u kolotečinu. Nižu se dani, sedmice i godine. Ali, to ne znači da nam je dosadno. To samo znači da se dešavaju mnoge promene.

Ona više ne koristi baš svaku priliku da vodimo ljubav i nije više ona razuzdana tinejdžerka koja me je oduševila na žurci. Ali, to je ne čini dosadnom. To samo znači da ona danas pridaje veću važnost obavezama i odgovornostima koje imamo.

Da, danas se možda malo brže umori i razdraži, ali to ne znači da više nije ona ista devojka željna provoda kakva je bila dok smo se zabavljali. Kako svakodnevno ima mnogo toga što mora da obavi, ona je pod priličnim stresom.

Ne možete očekivati da vaš odnos ostane zauvek isti. Stvari se menjaju. Kako vreme prolazi, vaš bajkoviti odnos doživljava suočavanje sa realnošću života. Ako je ona pod stresom, pokušajte da preuzmete deo tereta na sebe. Ako je umorna, dopustite joj da se odmori. Ako je nervozna, recite joj da joj odlično ide, a ako je nesigurna, recite joj da je volite više nego ikada.

Suština je u zajedničkom napredovanju i rastu, kao i u pronalaženju uvek novih razloga da volite svog bračnog druga.

Ali, jedno imajte na umu – ni na tren ne smete pomisliti da samo do nje stoji da popravi stvari i učini vaš brak uzbudljivijim. Ne možete očekivati od nje da se ponaša kao princeza ako se prema njoj ophodite kao prema robu.

Dajte joj do znanja da vam je stalo, da ste zajedno u svemu.  Zajedno morate poraditi na tome da održite plamen u svom braku.

I dalje mislim da je baš ona ta prava!”

Izvor: faithit

(Visited 14.481 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *