8 znakova upozorenja da ste mentalno i emotivno iscrpljeni

Vožnja tim ludim toboganom koji zovemo život ponekad može biti veoma zamorna. U jednom trenutku ste na vrhuncu, a već u sledećem ste opet na dnu odakle ste i krenuli. Svo to ludilo i nepredvidljivost može se zaista snažno odraziti na vašu fizičku i mentalnu doborbit.

Iako je ponekad teško definisati da li ste samo fizički iznureni ili ste izgubili svaku nadu u bolju budućnost, sa sigurnošću se može tvrditi da je svakoj osobi koja je u takvom stanju nepohodan dobri stari odmor.

Kada god nas život usput pogodi nekim kamenom, neophodno je malo zastati i dopustiti drugima da preuzmu kormilo. Uzimanje određenog vremena za odmor ne znači obavezno i odustajanje – to je samo davanje vremena sebi i sopstvenom isceljenju.

Ukoliko prepoznate ovih 8 znakova, moguće je da prolazite kroz zahtevan period u svom životu. Ne dozvolite da ostanete bez trunke snage u sebi.

Stanite, duboko udahnite i dopunite “baterije”. Vi to možete!

  • Lako se iznervirate.

Kako dani prolaze, vi se sve više osećate beznadežno. Vaša nesposobnost i nedostatak snage čine vas sve više i više nervoznim. Vi bi trebalo da ste napolju i da uživate u životu, ali se osećate mnogo bezbednije izbegavajući svaki mogući dodir sa spoljnim svetom.

Nemojte kažnjavati sebe zbog toga. Svi smo mi prošli kroz to. Znam da je grozno. Ipak, umesto da traćite to vreme, provedite ga radeći na sebi.

  • Potpuno ste ostali bez motivacije.

Osećate se nesposobnim da odradite ono što bi trebalo. Mučite se da pronađete potrebnu motivaciju. Ciljevi koji su vas nekada pokretali na naporan rad sada više nisu dovoljni.

Ukoliko je takav slučaj s vama, potreban vam je predah. Ne preopterećujte se. Inspiraciju je moguće pronaći svuda oko nas i ona će vas „strefiti“ kada joj se najmanje nadate.

„Stav – sve  je stvar stava. Od trenutka kada se probudite do trenutka kada utonete u san, sve je na vama – vaše emocije, vaše misli, vaši doživljaji, vaše reakcje. Sve!“

  • Češće nego inače doživljavate napade anksioznosti.

Posedica vaše iscrpljenosti je osećanje da ste pod većim stresom nego inače. Napadi anksioznosti vam postaju svakodnevna pojava.

Molim vas, ne bojte se, pokušajte da nađete način da se usredsredite kako biste iscelili svoje rane. Provedite neko vreme nasamo sa sobom i razmislite šta zaista želite od života.

  • Imate problema sa spavanjem.

Često se osećate kao da ne pripadate tu gde ste. Preterani osećaj iscrpljenosti otežava vam pokušaj da smirite misli i zaspite. A onda se nesanica samo doda na ionako dugačku listu problema.

  • Besmislene stvari vas uzbuđuju.

Usled pojačane osetljivosti, osećate se napetijim nego što je to uobičajeno. Uzbudite se oko trivijalnih stvari pa vam prenaglašena osećanja lako nateraju suze na oči.

Nemojte dozvoliti sebi da patite. Uzmite predah i promenite svoje okruženje. Koliko god vam to bilo teško, učinite to. Vredeće, obećavam!

  • Osećate slabost i mučninu.

Jedan od najalarmantnijih znakova koje sam primetila kod iscrpljenih ljudi je stalna slabost i mučnina. Kada god osoba doživljava mentalni slom to se prirodno odrazi i na fizičko stanje.

Međutim, trebalo bi da to stanje predupredite pre nego što bude prekasno. Preuzmite stvar u svoje ruke. Ukoliko vi to ne učinite za sebe, niko drugi neće.

  • Stalno biste plakali bez određenog razloga.

Kada vam je loše u životu, čini se da je ceo svet protiv vas. Vaša čula su prenapregnuta, naglo se nađete u stanju preosetljivosti u kojem vam čak u najmanja primedba ili šala može napuniti oči suzama.

Kada smo iscrpljeni, i fizički i mentalno, mi uglavnom gubimo snagu da se suočavamo sa izazovnim situacijama i svakodnevni stres se pojačava. Jedini mehanizam koji naše telo i duša koriste za pročišćavanje je plakanje.

„Jeidni izlaz iz lavirinta patnje jeste praštanje.“

  • Počinjete da se osećate odsutno.

Nakon izvesnog vremena, počnete da se osećate „prijatno otupljeno“. Ne osećate se ni dobro ni loše. Jednostavno otupite. To je faza u kojoj ste ostali potpuno bez nade, zato, molim vas, ne dopustite sebi da dođete do te tačke.

Kada osetite čak i najmanju negativnu promenu svog stanja, zastanite i predahnite. Dopustite sebi da se odmorite, da duboko dišete i počnete da zaceljujete svoje rane. Vi možete savladati sve što vam život donese. Samo se morate najpre postarati za sebe.

Izvor: the power of silence 

(Visited 1.746 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *