Ljutnja može predstavljati priliku, a ne prepreku

Ljutnja ne mora uvek da bude negativna, ali joj mi često dozvolimo da bude takva.

U srži ljutnje nalazi se krik naše duše: “Ovo nije fer!” Umesto kanalisanja toga u pravcu pozitivnog delovanja, mi to kanališemo u negativno klupko energije koje se u nama odmotava u negativan unutrašnji govor… da život nije fer prema nama i da mi ne možemo imati nešto što smatramo da zaslužujemo.

Bes može predstavljati priliku da prepoznamo da nešto nije u redu i prokrčiti put za pozitivnu promenu. Razlika je u vašoj tački gledišta. Ako nešto što vaš bračni drug radi (ili ne radi) predstavlja unutrašnji okidač vašeg besa, umesto da sakupljate u sebi taj bes i prekrivate ga maskom, zašto ne biste priznali da nešto nije u redu i seli da o tome prodiskutujete? Postoji toliko toga u areni bračnih argumenata što bi se moglo izbeći ako bi jednostavno odlučili da gnev doživimo kao “crvenu lampicu” umesto kao izgovor da eksplodiramo i povredimo jedno drugo.

Evo dva pozitivna načina da se izborimo s gnevom.
1. Izaberite da na gnev gledate kao na priliku, a ne kao na prepreku

Sledeći put kada se budete osećali veoma gnevno, zastanite, duboko udahnite i povucite se. Odlučite da to prihvatite kao priliku da napravite neke promene u svom životu i u svom braku. Preispitajte se šta vas je u toj situaciji razljutilo i šta biste voleli da se odigralo drugačije. Gnev je poput stuba lave koji izbija na površinu da bi nam dao do znanja da smo u emotivnoj “opasnosti”, a to je pozitivna i zdrava stvar. Povlačenje zahteva od nas samokontrolu, a od velike je koristi biti sposoban da promeniš svoje stanje uma u smeru pozitivne reakcije na stvari koje te ljute.

OGRADA: Ovo ne znači da ćete prihvatiti ili tolerisati bilo kakav vid nasilničkog ponašanja.

2. Rešite se emocije, ali ne i lekcije

Mi se često naljutimo, ali taj gnev pokopamo negde duboko u sebi. Nije prijatno biti ljut. A i ne bi trebalo da bude. Nažalost, mnogi od nas beže od istine da gnev može biti opravdan i da ga treba prihvatiti. Da biste primetili promenu u svom životu, vi morate učiniti nešto drugačije od svega što ste do sada činili. Morate biti voljni da na trenutak zastanete u svom besu i iskreno razmislite o izvoru svog gneva. Ovo ne znači da ćete dozvoliti svom gnevu da se svom silinom izlije na nekog drugog. Umesto toga, prihvatite bes koji osećate, pokušajte da utvrdite čemu on pokušava da vas pouči i dogovorite se sami sa sobom da sačuvate lekciju, a da se rešite negativne emocije. Kada u tome uspete, postaćete sposobni da učinite pozitivne promene zasnovane na istini, a ne na osećanjima.

Vaš bes vam nešto govori. Stoga, obratite pažnju.

Izvor: mariage365

(Visited 1.586 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *