Lekcije o sreći koje bi trebala znati svaka mlada žena

Nakon diplome svaka mlada žena i devojka se nada poslu u struci, lepom i sređenom životu. Ali, traženje posla i prvi posao znaju biti teški i zamorni. Pre svega „borba“ za položaj i uklapanje u poslovno okruženje mogu biti psihički teški za svaku mladu osobu. Sve ovo utiče i na privatni život, na vezu s partnerom i na porodicu.

Naredni saveti mogu vam pomoći da budete zadovoljni na poslu i srećni na privatnom planu.

Prihvatite činjenicu da ne morate biti najbolje u svemu

Mnoge mlade žene teško se uklapaju u poslovno okruženje i teško prihvataju činjenicu da ne moraju biti najbolje u svemu. Žene sebi često zadaju visoke ciljeve, da na fakultetu imaju visok prosek, da imaju dobar posao, da imaju uspešne veze, da budu dobre majke. Ali, trebate biti svesni da niko ne može biti dobar u svemu – i što je najvažnije,  to od vas niko i ne očekuje. Iako ste bili dobar student, to ne znači da ćete odmah biti uspešan radnik. Morate shvatiti da se kroz celi život uči, a da ste vi kao mlada osoba tek nakon završenog fakulteta zakoračili  u novu obrazovnu ustanovu koja se zove „ŽIVOT“.

Sreća se ne kupuje

Kupovinom stvari nećete kupiti sreću. Mnoge stvari koje želite su skupe, i kada izdvojite novac za njih ne osećate neko zadovoljstvo. Zašto? Jednostavan je odgovor, sve ono što vas istinski zadovoljava je ustvari besplatno, kao npr. ljubav, smeh i posao.

Budite fokusirani na efikasnost

Vrlo je važno da ramišljate o efikasnosti i stalno sebe preispitujete koliko ste efikasni. Jer ukoliko jeste, možete uticati na svoj život. Nemojte se predavati nakon neuspeha, jer u životu je veoma bitno ustati nakon neuspeha. Trudite se da na najbolji način iskoristite uspeh ali i neuspeh.

Prihvatite rizik

Izađite iz senke, i prihvatite rizik. Istraživanja su dokazala da muškarci imaju više samopuzdanja od žena, koje često podcenjuju svoje vrednosti i mogućnosti. Žene se od malena hvale ako su „dobre i pametne“ a muškarci ako se „jako potrude“. Zbog toga žene i ne žele da se trude, jer i pre borbe osude se na poraz.

Ukoliko ste od onih koji imaju potrebu da se stalno dokazuju ljudima, u svemu ste perfekcionista i svima udovoljavate, onda ćete brzo sagoreti na poslu. Jer sve to vas koči na putu ka vašoj sreći i zadovoljstvu.

Šta će ljudi reći o meni? Trebam biti savršena. Moram više da postignem. Sve ja to mogu sama.

Ukoliko često razmišljate na neki od  navedenih načina, onda zastanite i zapitajte se šta je ono što vi radite dobro, i samo mislite o tome.

Niko nije savršen

Sada ste već odrasli i vreme je da shvatite da savršenstvo ne postoji. Na vašu ličnost, želja da budete savršeni deluje destruktivno. Sklonost ka perfekcionizmu uništava kreativnost.

Stručnjaci čak povezuju perfekcionizam sa depresijom, zavisnošću, anksioznosti, paralizom života i propuštanjem prilika. Strah od neispunjavanja očekivanja drugih, grešaka i poraza, ne dopušta vam da da imate život u kojem vlada zdrava konkurencija.

I ranjivost je dobra

Ako ste ranjivi, nemojte se truditi da je ugušite u sebi. Jedna haiku pesma kaže: Bolje je biti savitljiv i mekan nego krut, jer onaj ko se savija ne može se polomiti.

(Visited 1.346 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *