Nepričanje o mentalnom zdravlju doslovno ubija muškarce

Vaše mentalno zdravlje je neodvojivo od vašeg fizičkog zdravlja. Nije revolucionaran koncept, ali ono što je zapanjujuće je žigosanje kome su još uvek podvrgnuti muškarci koji se usudjuju da govore o svojim mentalnim borbama. Kako se približavamo mesecu maju – mesecu posvećnom svesti o mentalnom zdravlju, nadamo se da ćemo to i promeniti.

Muškarci koji glasno i jasno govore o bilo kojoj vrsti svojih mentalnih problema mogu biti odbačeni kao slabići. Kao manje vredni. Kao oni kojima nešto fali – slomljeni momci, za koje je mnogo verovatnije da će biti izopšteni zbog svoje iskrenosti, umesto da budu nagrađeni za svoju hrabrost. Umesto da takvom muškarcu pružimo saosećanje, mi mu se rugamo, omalovažavamo ga i zatvaramo oči. Slobodni smo da mu saspemo u lice: „Ma daj, čoveče, ustaj!“, kao da bi sama činjenica da ste muškog pola trebala biti dovoljna da vas bezbedno provede kroz vaše najmračnije trenutke.

Ili još gore – nonšalantno mu odgovorimo: “Pa, to je baš grozno”, a onda promenimo temu samo zato što je razgovor o osećanjima isuviše realan.

Činjenica je da 9% muškaraca doživljava depresiju na dnevnom nivou. To je više od 6 miliona muškaraca! Čak i kada razumemo do kakvih osećanja nas depresija dovodi, mi muškarci retko priznajemo da „u tom grmu leži zec“. Lažemo i govorimo kako smo umorni ili prosto mrzovoljni. Više od 3 miliona muškaraca se svakodnevno bori sa anksioznošću. Od 3.5 miliona ljudi kojima je dijagnostifikovana šizofrenija do 30. godine, više od 90% su muškarci. Procenjuje se da će 10 miliona muškaraca u SAD patiti od poremećaja ishrane u svom životu. (Naš urednik za stil i odevanje Luj Baragon otvoreno i dirljivo je podelio sa nama svoju borbu sa bulimijom.) Izolujemo se od društva i utapamo tugu u supstancama koje otupljuju čula. Svaki peti muškarac će u jednom trenutku svoga života postati alkoholičar.

Samoubistvo kod muškaraca je u  alarmantnom porastu, tako da ga klasifikuju kao „tihu epidemiju“. Ono predstavlja sedmi vodeći uzrok smrti kod muškaraca. To je zapanjujuća statistika. Ukoliko se dublje upustimo u analiziranje brojeva, uvidećemo da je samoubistvo drugi najčešći uzrok smrti muškaraca iz starosne grupe od 10 do 39 godina.

Naši mentalni problemi nas bukvalno ubijaju. I to mora prestati!

Ovakav mačo stav potiskivanja vaših osećanja ili njihovog ignorisanja, zastareo je i veoma je opasan!

U redu je biti zbunjen. U redu je biti depresivan. U redu je osećati se preopterećeno. U redu je biti tužan. U redu je biti uplašen. U redu je da, kada vam nije sve potpuno jasno, osećate kako se nad vas nadvija talas nesigurnosti i kako vas guši, tako da ne znate gde je površina i kada ćete uspeti da ponovo dođete do vazduha. To su sasvim normalna osećanja koja svaki čovek doživljava. I potpuno je u redu otvoreno razgovarati o tome.

Ono što nije u redu je tiha patnja u osami.

Nekoliko hrabrih muškaraca se osmelilo da nam otkrije svoje teškoće. Pevač Zajn Malik otvoreno je govorio o svojoj borbi sa anksioznošću i poremećajem u ishrani. Košarkaš NBA tima iz Klivlenda Kevin Lav vodio je kolumnu pod nazivom „Svako prolazi kroz nešto“, u kojoj je pisao o svojim napadima panike.

Kada je Dvejn „Rok“ Džonson nedavno obelodanio svoju bitku sa depresijom nakon majčinog pokušaja samoubistva još dok je bio tinejdžer, njegove reči su nas duboko dirnule.

„Trebalo mi je mnogo vremena da to shvatim, ali ključno je ne plašiti se da se otvoriš. Naročito mi, momci, imamo tendenciju da sve to držimo u sebi. Znajte da niste jedini!“

Nisi jedini! Ovog meseca iznećemo vam nekoliko fantastičnih odlomaka koji će pomoći da se rasvetle svi aspekti muškog mentalnog zdravlja, koje je odabrao i priredio naš neverovatni zamenik urednika E. J. Dikson.

Pokrićemo depresiju i anksionznost, kao i kako prepoznati njihove simptome i šta dalje činiti. Uronićemo u svet postpartalnih poremećaja raspoloženja kod muškaraca, problem koji je mnogo češći nego što mislite, ali o čemu se gotovo nikada ne priča. Istražićemo bipolarne poremećaje, kroz sočiva Endija Ajronsa, surfera koji se borio sa svojom bolešću, lečeći se sam do te mere da ga je to odvelo u preranu smrt.

Ispitaćemo vezu izmedju zdravlja creva i mentalnog zdravlja. Postoje li namirnice koje možete jesti, a koje su zaista dobre za vaše mentalno zdravlje? Govorićemo o telesnoj dismorfiji, stanju sa kojim se suočio Den Stejn, naše nekadašnje lice sa naslovne strane, kao i o tome kako se nositi sa tim jednom delom vašeg tela koji jednostavno mrzite i želeli biste da možete da ga promenite. (Vi ni u tome niste sami. Arnold Švarceneger je rekao da je, kada bi pogledao u ogledalo, „želeo da povrati.“)

Razmotrićemo užasan trend naših policijskih agencija da kažnjavaju policajce zbog toga što traže psihičku pomoć, i kako dobri policijski službenici moraju tajno da traže savetovanje izvan okvira svog osiguranja, plaćajući za terapiju i lekove iz sopstvenog džepa da im njihova značka i pištolj ne bi bili oduzeti. A diskutovaćemo i o naučnim činjenicama u pogledu muškog besa; zašto i kako fiziološki i uticaji iz okruženja mogu podstaći nasilničko i destruktivno ponašanje muškaraca. 

Ujedinjeni, naši glasovi se mogu boritiprotiv predrasude da pravi muškarci ne govore o svojim problemima. Čineći tako, podsticaćemo pozitivan razgovor kao zamenu za dugotrajno, pogubno ćutanje.

Izvor: MensHealth.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zdravlje muškarca

Mentalno zdravlje

(Visited 1.534 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *