Naučno dokazane zdravstvene koristi od braka

Brojne studije pokazuju da je ljubav izgleda najbolji lek. U nastavku otkrijte kako brak poboljšava naše zdravlje.

Smanjuje rizik od demencije

Brojne svakodnevne navike smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, a jedan od faktora koji značajno sprečava pojavu ove bolesti jeste biti u braku. Naime, studije su pokazale da oženjeni muškarci i udate žene imaju za 43% manje šanse da obole od demencije dok stare.

Krvni pritisak se poboljšava

Srčane bolesti su među najrasprostranjenijim bolestima na svetu, a brak utiče na manji rizik da ih uopšte i dobijemo. Srećno venčani parovi imaju u proseku niži krvni pritisak od samaca, pokazala je studija Univerziteta Brigham Young. Istraživači su pratili krvni pritisak ispitanika u periodu od 24 sata i utvrdili da osobe koje žive u srećnom braku ili u stabilnoj vezi, u proseku imaju bolje izbalansiran krvni pritisak.

Manje stresa

Stres izaziva brojna oboljenja, kao što su: srčane bolesti, dijabetes i rak. Osobe koje žive u srećnom braku izložene su manjoj količini stresa, pa su samim tim i zdravije.

Bolja funkcija pluća

Duge veze, uključujući i brak, poboljšavaju rad pluća kod starijih osoba, pokazala je jedna studija.

Zdravije srce

Brak ne samo da smanjuje krvni pritisak, već poboljšava rad srca, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Venčane osobe imaju manji rizik od srčanog udara, a ukoliko se to ipak dogodi, imaju veće šanse da se oporave.

(Visited 454 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *