Kako pobediti anksioznost? Top trikovi terapeuta

Anksioznost je jedno od najučestalijih oboljenja modernog doba, koje najčešće nastaje usled prevelikog stresa. Napadi panike, razmišljanje o neverovatnim scenarijima, gušenje, znojenje dlanova, nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti i briga o onome što se nije desilo samo su neki od simptoma ovog oboljenja.

Šta je najgora stvar kod anksioznosti? Briga o tome koliko brinemo. Evo kako da prekinete s tim.

U nastavku saznajte kako da ublažite simptome ili da u potpunosti sprečite anksioznost.

Kako pobediti anksioznost?

Vežbanje

Naučno je dokazano da fizička aktivnost ublažava anksioznost. Izaberite aktivnost koja vam odgovara, bilo da je to pilates, šetnja, vožnja bicikla ili plivanje i posvetite se vežbanju 30 minuta dnevno.

Smanjite vreme provedeno na društvenim mrežama

Gledanje fotografija nasmejanih lica srećnih porodica ili praćenje objava bivših ljubavi mogu biti okidači anksioznosti. Ako već ne možete da zatvorite sve te silne profile, svedite korišćenje društvenih mreža na minimum. Ograničite sebe na 30 minuta boravka na društvenim mrežama dnevno.

Prihvatite bolest

Prihvatanje činjenice da patite od anskioznosti predstavlja jedan korak bliže vraćanju mira. Ukoliko se dogodi anksiozni napad, kažite sebi: “Da, imam napad. Ali, on će proći”. Ova metoda pomogla je mnogima.

Ohrabrite sebe

Želite nešto da promenite – da promenite posao, da pošaljete SMS osobi koja vam se dopada? Ne analizirajte previše unapred, već samo uradite to. Bez oklevanja. Bez kajanja.

Napravite pauzu

Dajte sebi oduška. Izdvojite vreme za sebe da biste se opustili. Pročitajte knjigu, slušajte muziku, radite bilo šta što vas smiruje.

Zdrave navike

Svakodnevna fizička aktivnost, zdrava ishrana i izbegavanje nezdravih navika deo su stvaranja zdravog okruženja koje vam može pomoći da se izborite sa anksioznošću.

Ne povlačite se u sebe

Ukoliko vam ponekad prija da se osamite, to je u redu. Ipak, porazgovarajte o svom oboljenju sa najbližima ili sa stručnim licem. Nemojte se izolovati, jer to može samo pogoršati vaše stanje.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Anksioznost

Briga vs vera

(Visited 1.381 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *