Dali ste otkaz ili su vas otpustili? Ovih pet saveta pomoći će vam da počnete iz početka.

Pisac: Pölz Kitti

Ako ostanete bez posla, uvek je teško krenuti dalje, bez obzira da li vam je poslodavac dao otkaz ili ste sami odlučili da odete. Nakon iznenadnog napuštanja radnog mesta, bez pripreme ili najave, još teže je krenuti dalje – naviru pitanja poput: zašto, kada, gde, ko sam… Potrebno je par dana da se shvati šta se zapravo dogodilo, ali ne treba se time previše baviti. Predlažemo 5 načina da prevaziđete ovu traumu!

 1/5  Stav o proceni

Činjenica da se ne treba baviti prošlošću ne znači da ne treba izvršiti procenu – sedite, opustite se i razmislite o vremenu provedenom u prethodnoj firmi!

Kako ste se osećali? Kakav utisak ste ostavili na svoje kolege?

Ko je sačinjavao tim? Šta mislite, ko ste vi bili u poslovnom okruženju svaki dan? Po vama, zašto je došao kraj? Napravite analizu i stavite je na papir. Pogledajte šta je bilo pozitivno, a šta negativno – na ovaj način tačno ćete znati čega da se i ubuduće držite, a čega ne!

2/5 Uživajte

Ko je rekao da biste, po završetku jednog perioda života, trebali da nastavite da tugujete?

Na kraju je teško razmišljati vedro i pozitivno, ali dajte sebi malo vremena i nemojte se opterećivati pitanjem šta će biti sada.

Uživajte u tome što vas niko ne maltretira, što više niste pod pritiskom miliona obaveza i što vam sada više niko ne naređuje šta da radite!

Dajte sebi makar nedelju dana oduška i priliku da se priberete – za to vreme prošetajte po gradu, dobro se ispavajte, čitajte neku dobru knjigu i pokušajte da sebi odgovorite na pitanje: Šta ja zaista želim?

3/5 Obnovite zapostavljene odnose 

Vaš dugogodišnji naporan rad doneo je rezultate, ali u međuvremenu se možda dogodilo i nešto loše – možda ste izgubili kontakt sa vama dragim ljudima.

Ako mislite da postoje osobe sa kojima biste rado obnovili prijateljstvo, pošaljite im poruku ili ih nazovite. Verujte, zadovoljstvo će biti obostrano!

Ako ste pak uspeli da očuvate prijateljstva, vi ste pravi srećnik – sada je pravi trenutak da steknete još više zajedničkih iskustava!

Nemojte stalno razmišljati o tome kako bi vam, koliko sutra, bio potreban novi posao, već iskoristite to vreme da se osvežite i prikupite energiju!

4/5 Razmotrite i druge opcije

Bez obzira koje vam je zanimanje, razmislite o tome da se ne vratite osmočasovnom radnom vremenu, već da postanete spoljnji saradnik ili nastavite kao samostalni delatnik?

Tako biste imali više slobodnog vremena, širi radijus kretanja, a i posao bi vam bio uzbudljiviji. Naravno, ako vam je posao u firmi sigurnija opcija, ne treba da se otiskujete u jednu takvu avanturu. Učinite to jedino ukoliko težite za samostalnošću i želite da sami raspolažete svojim vremenom.

5/5 Završite to

Ovde mislim na tu veb-stranicu koju ste počeli da pravite još pre šest meseci; na taj kurs koji ste toliko želeli da završite; na knjigu koja mesecima leži nepročitana na polici; na renoviranje stana koje stalno odlažete. Kada ćete imati vremena za to ako ne sada?

Počnite malo i da živite. Verujte, posao nije najvažniji. Bitno je da ste zadovoljni sobom, svojim okruženjem, svakodnevicom, da ste srećniji nego što ste bili. Jer, upravo u tome je suština svakog novog početka.

 

(Visited 1.376 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *