Empatija – put do izlečenja

Nova studija otkriva da lekari koji pokazuju kliničku empatiju sa pacijentima mogu poboljšati njihovo zadovoljstvo brigom, motivisati ih da se drže svog rasporeda lečenja.

“Empatija je sposobnost razumevanja tuđeg iskustva, da komunicirate i potvrdite razumevanje sa drugom osobom i da zatim delujete na koristan način”, rekao je dr Robert Buckman, iz Princess Margaret Hospital i Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Torontu. “Uprkos nekim preklapanjima sa drugim saosećanjima, posebno sa simpatijom, empatija je različita.”

Lekari u kliničkoj praksi ne izražavaju često empatijske reakcije. U stvari, u nedavnoj studiji u kojoj su snimani razgovori onkologa sa svojim pacijentima, oni su odgovorili da se samo u 22 % komunikacije javlja osećaj empatije. Novija studija koja uključuje onkologe i pacijenate sa rakom pluća pokazala je da lekari reaguju sa samo 11 % empatije prema pacijentima.

Empatija je važan medicinski instrument, ukazuju ova istraživanja, čije tehnika treba da se nauče i savladaju u okviru medicinskog obrazovanja. “Klinička empatija je medicinska veština koja može da se uči i poboljša, i na taj način utiče na promene u ponašanju lekara prema pacijentima i na pozitivan ishod u lečenju pacijenata.”

“Naša profesija sada treba da inkorporira u nastavu kliničku empatiju, na svim nivoima, za početak sa izborom kandidata za medicinsku školu”, dodaju autori. “Aspekti empatije mogu se integrisati u medicinskim školama u okviru osnovnih komunikacionih veština.”

Izvor: Lekarinfo.com, CMAJ

(Visited 8.158 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *