Da li vam pametni telefon uništava brak?

Koliko volite svoj telefon? Da li se ovo odnosi i na vas? Budimo iskreni, ko danas nema pametni telefon i ko ne zavisi od njega? Manjina. Istraživanja pokazuju da, ukoliko ste emotivno vezani za svoj pametni telefon i uzdate se u njega kad god ste budni, on možda remeti vaš odnos i možda je baš on postao taj „treći“ u vašoj vezi. Što se tiče mene, ja sam morala da se ozbiljno pozabavim svojim poslovnim i privatnim životom, jer sam shvatila da sam u opasnosti da mi se upravo to dogodi – to je zaista zastrašujuća pomisao.

Pošto živimo u društvu u kome sve manje vremena provodimo sa svojim partnerima, mi sebi samo još više otežavamo život posvećujući toliko mnogo vremena svojim pametnim telefonima. Ukoliko vaš mobilni telefon počinje da ometa vaš odnos, makar i u maloj meri, to bi moglo da ozbiljno nagrize kvalitet vaše veze. Ukoliko se to oduži, a vi niste svesni šta se dešava, bićete nezadovoljni svojom vezom i životom uopšte.

Neki od nas provode više vremena kraj svojih telefona prateći društvene mreže, proveravajući elektronsku poštu i odgovarajući na poruke, nego što provode sa voljenim osobama. Ako se nađemo negde gde ne možemo da koristimo telefon, uhvati nas panika, postajemo razdražljivi i napeti. Neke žene su priznale da bi teže podnele da nedelju dana budu bez telefona, nego bez svog partnera.

O čemu se, u stvari, ovde radi?

Mi dopuštamo tehnologiji da prekida naše razgovore, da se meša u naše intimne veze i da ometa naše aktivnosti, što će se u ogromnoj meri negativno odraziti na naše odnose. Ono što deluje kao „šašava izjava“, u stvari je vrlo blizu istine – „Ovi pametni telefoni prete da preuzmu prevlast nad našim životima, ako im to dopustimo“.

Nevolja je što se sve odigralo takvom brzinom da nismo mogli to da ispratimo i da na vreme postavimo granice. Mi moramo da imamo telefon pri ruci gde god da smo, pa čak i u spavaćoj sobi ili kupatilu. Mi se osećamo „ogoljenim“ bez njega i smatramo da nas on može „zaštititi“ od neželjenih posledica.

Znala sam da moram da usopstavim kontrolu nad svojim telefonom i svojom vezom, jer sam se u potpunosti prepoznala u ovome. Pošto svoj posao vodim uz pomoć telefona, on je od ključnog značaja za mene… ali po cenu čega? U tome je stvar ovde – koliko vas zaista košta vaš pametni telefon?

Vaš pametni telefon vam može uništiti brak – evo 8 načina na koje to možete sprečiti:

  1. Kada ste sa svojim suprugom i treba mu vaša pažnja, utišajte svoj telefon. Ako vam je neophodno da ga proverite, kažite to suprugu uz objašnjenje ZAŠTO to morate da učinite.
  2. Nemojte zauzimati odbrambeni stav ako mu dosadi što provodite toliko vremena kraj svog pametnog telefona. On samo pokušava da vam kaže: „Želim da ostvarim prisnu zajednicu s tobom.“
  3. Nemojte ga kritikovati ako vam kaže: „Ti više ne obraćaš pažnju na mene! Važan ti je samo Fejsbuk!“ Kritizerstvo je vid osuđivanja i vodi ka svađi, što će početi da podiže zid između vas.
  4. Otvoreno porazgovarajte o tome i upitajte supružnika da li mu predstavlja problem što toliko vremena provodite kraj telefona. Nemojte pretpostaviti da je to u redu samo zato što svi tako čine.
  5. Sada kada ste stvari isterali na čistac, odredite granice. Tako je mnogo lakše uvesti neka „pravila“. Ovo će vam pomoći da se zaštitite od mogućeg sukoba i oboje ćete bolje razumeti očekivanja onog drugog.
  6. Koristite vreme pametno i ne dozvolite da vas vaš digitalni svet ometa – zapitajte se da li vam je zaista potrebno da odmah proverite tu poruku, jer će vam to skrenuti pažnju sa onoga čime se trenutno bavite.
  7. Kako možete biti intimni sa svojim partnerom, ako vas stalno prekidaju signali koji vas podsećaju na pristizanje poruka na vaš pametni telefon? Počnite da razgovarate licem k licu sa osobom koja je pored vas, a društvene mreže ostavite po strani.
  8. Setite se da se odnosi izgrađuju na principu davanja i primanja i da stalnom upotrebom pametnog telefona možete to izgubiti iz vida. Kada dopustite sebi da se vežete za strance preko Interneta, vi gubite dodir sa stvarnošću i počinjete da budete zavisni od virtualnog sveta.

Nadam se da će vam neke od navedenih stvari pomoći da se na pravi način odnosite prema svom telefonu. Meni su pomogle da steknem zdravo poštovanje prema svom suprugu, a i da svom pametnom telefonu dam mesto koje mu pripada.

Sledeće mere su imale dalekosežan uticaj na mog supruga i mene, kada smo ih primenili u svakodnevnom životu da bi ostali na pravom putu:

  • Ne dozvoljavamo da nam telefoni ostanu uključeni u spavaćoj sobi posle 22 h.
  • Nema korišćenja telefona u toku obroka.
  • Kada međusobno razgovaramo, sklonimo svoje telefone.
  • Međusobno smo otvoreni i iskreni u pogledu korišćenja telefona, što nam omogućava da razumemo koliko značimo jedno drugom i kakav bi uticaj naši telefoni mogli imati, kada bismo dopustili da se stvari otmu kontroli.

Moj pametni telefon je i dalje veoma važan za moj svakodnevni život i rad, ali sada sam uravnotežila svoje odnose, tehnologiju i život uopšte. Kako sam već 28 godina u braku sa Ijanom, pametni telefon je neka vrsta „noviteta“  u našem životu. Srećom,  prepoznavanjem mogućih zamki i postavljanjem zdravih ograničenja, uz otvorenu komunikaciju licem k licu, a ne preko društvenih mreža, produbili smo međusobni odnos i razumevanje.

izvor: thewelness

(Visited 2.315 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *