Selfiji i mentalno zdravlje

Naučnici objašnjavaju moguću povezanost selfija sa narcisoidnošću i drugim mentalnim oboljenjima.

„U ovoj studiji, autori su proučavali samoobjektivizaciju[1], zajedno sa još tri odlike, poznate kao „mračna trijada“: narcisoidnost, psihopatija i makijavelizam. One se nazivaju „mračne“, jer imaju gotovo zlu konotaciju i povezane su sa bezobzirnim i manipulativnim načinom komunikacije sa drugim ljudima.“

Dr Gvendolin Saidmen (Gwendolyn Seidman, Ph.D.)

Pre nego što se udubimo u nauku o selfijima, ističemo da razumemo moguću skeptičnost mnogih od vas kada se radi o ovom članku. U stvari, i mi ćemo ostati oprezni (i podozrivi) prema tvrdnjama koje, na prvi pogled, deluju pomalo neobično.

Ako zanemarimo predubeđenja koja neko ima o „selfijima“[2], tvrdnje iz ove studije su, u svakom slučaju, zanimljive.

Nema sumnje da društvo nameće nesrazmeran i neopravdano izražen naglasak na fizički izgled. Jedno od prvih pitanja koje se piscu nametnulo, dok je pripremao ovaj članak,  bilo je: „Šta bi ova studija mogla da kaže o uticaju Tvitera, Fejsbuka i ostalih društvenih mreža na mentalno zdravlje?“ Konačno, neki od komentara na društvenim mrežama (naročito na Tviteru) imaju nameru da povrede primaoca.

Kako se pokazalo, studija o kojoj govorimo zaista se, jednim delom, usredsređuje na sajtove društvenih mreža (social networking websites – SNSs). Malo kasnije ćemo se detaljno pozabaviti metodologijom ove studije, po tom pitanju.

No, vratimo se temi. Ipak smo mi deo sveta zabave i obrazovanja. Hajde da vidimo šta su neki od istraživača saznali o selfijima.

„Mračna trijada“

Pre nego što krenemo dalje, važno je da damo kratak opis makijavelizma, narcisoidnosti i psihopatije. Svi opisi su verno preneti sa sajta dictionary.com.

Makijavelizam: „Odlikuju ga: lukava ili bezobzirna podmuklost, obmana, koristoljublje ili nečasnost.“ (Primer: Pribegao je makijavelističkoj taktici da bi ostvario prednost.)

Narcisoidnost: „Preterana opčinjenost samim sobom; neumereno samoljublje; taština. Sinonimi su: sebičnost, uobraženost, egocentričnost.“

Psihopatija: „Mentalna bolest pri kojoj osoba pokazuje: nemoralnost i nedruštvenost, nesposobnost da voli ili uspostavi sadržajne bliske odnose, ekstremnu egocentričnost, nemogućnost da uči na sopstvenom iskustvu, itd.“

Naučnici otkrivaju: Selfiji mogu biti povezani sa narcisoidnošću i drugim mentalnim oboljenjima.

Kako je objavljeno u časopisu „Identitet i individualne različitosti“ (Personality and Individual Differences), istraživači su osmislili i primenili „onlajn istraživanje, na reprezentativnom uzorku američkih muškaraca, starih od 18 do 40 godina, radi procene karaktreističnih pokazatelja korišćenja društvenih mreža, kao i dva načina vizuelne samoprezentacije: prepravke sopstvenih fotografija, koje se postavljaju na sajtovima društvenih mreža ili slanja selfija, tj. snimaka korisnika, koje su oni sami napravili.“

Kao dodatak proučavanju „mračne trijade“ i njene povezanosti sa učestanošću postavljanja selfija na sajtove društvenih mreža, istraživači su proučavali i mogući uticaj nečije sklonosti ka samoobjektivizaciji na rezultate ove studije.

Samoobjektivizacija, kako je definisana u studiji, predstavlja „društveno-kulturološke snage (koje) promovišu seksualnu objektivizaciju ljudi, pri čemu se oni obezliče i posmatraju kao objekti, koji poseduju isključivo seksualnu vrednost.“ Teorija objektivizacije pretpostavlja da, kada su podvrgnute uticaju sredine u kojoj se vrednuje isticanje seksualne privlačnosti, pojedine osobe sebe smatraju vrednijim zbog svog spoljašnjeg izgleda.

Od ukupno 1000 obrađenih ispitanika, konačni uzorak sastojao se od 800 muškaraca, prosečne starosti od oko 29 godina. Ispitivanje je sadržalo 12 izjava, u odnosu na koje su učesnici vrednovali sebe ocenama od 1 do 5 na Likertovoj skali (1 = potpuno neslaganje; 5 = potpuna saglasnost).

Korišćene su četiri izjave iz popisa karakteristika narcisoidne ličnosi (npr. „Trudim se da me drugi primete.“); četiri sa skale psihopata (npr. „Nastojim da se ne uzbuđujem previše oko moralnosti svojih postupaka); i četiri izjave sa tzv. „Mach IV“ skale, koja meri makijavelizam (npr. „Nastojim da utičem na druge da prihvate moj način.“). Korišćenjem ustanovljenih merila za analizu, izvučen je prosek na osnovu svih odgovora.

Rezultati

Nakon analize rezultata i provere njihove valjanosti, naučnici su došli do sledećih zaključaka:

  • Postoji jasna veza između muškarčeve sklonosti ka samoobjektivizaciji ili ka odlikama „mračne trijade“ i načina na koji on koristi društvene mreže.
  • Samoobjektivizacija i narcisoidnost su usko povezani sa količinom vremena provedenog na društvenim mrežama.
  • Postoji izuzetno jaka povezanost između narcisoidnosti i psohpatije, s jedne strane, i broja selfija koji se postavljaju na društvenim mrežama, s druge strane.
  • Dorađivanje selfija koji se postavljaju na društvene mreže je, isto tako, blisko povezano sa narcisoidnošću i samoobjektivizacijom.

Završnom analizom istraživači su došli do sledećeg zaključka: „Muškarci koji sebe doživljavaju objektom provode više vremena na društvenim mrežama nego oni kod kojih to nije izraženo… Zabeleženo je da narcisoidnije osobe troše više vremena na društvenim mrežama. Oni kod kojih su narcisoidnost i psihopatija izraženiji češće postavljaju selfije. Narcisoidne osobe, kao i osobe sa visokim nivoom samoobjektivizacije, češće prepravljaju svoje fotografije, koje postavljaju na društvene mreže.“

Istraživači, mimo očekivanja, ističu da studija predviđa „da će oni kod kojih su u velikoj meri izražene karakteristike ’mračne trijade’ možda iskoristiti društvene mreže da bi, uz pomoć ’strategija obmane’, ostvarili lične i društvene ciljeve, uprkos svojoj asocijalnoj ličnosti.“

Mada su učesnici ovog istraživanja bili isključivo muškarci, istraživači su, na osnovu ranijih studija, utvrdili da žene ređe ispoljavaju odlike ’mračne trijade’ nego muškarci, ali su podložnije samoobjektivizaciji.

[1] Samoobjektivizacija („self-objectification“) je pojava da čovek sebe doživljava kao objekat, a ne kao ljudsko biće. Najčešće se javlja usled iskrivljenog shvatanja lične seksualnosti ili polnosti. Češće se javlja kod žena, iako se može ispoljiti kod oba pola.

[2] Selfi – snimanje samog sebe kamerom (obično pomoću pametnog telefona).

(Visited 667 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Lepotica_je_Zver 09/08/2018at8:02 pm

    Sjajan članak. Takođe savetujem da pronađete člana na temu kako seksi slike devojaka sa instagrama loše utiču na vaš život. Veoma poučan člana. može se pronaći na blogu sajta za upoznavanje Lepotica i Zver

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *