Svi zaslužuju da imaju dom

Autor: Amanda Froelich

Ova aktivistkinja toplog srca inspirisana je da pomogne beskućnicima time što im gradi sigurne i pokretne kućice.

Kada je Hejli Fort imala samo 5 godina, zamolila je svoju mamu da jednom beskućniku kupe sendvič. Nije prošlo ni godinu dana kada je Hejli počela da uzgaja povrće koje je donirala lokalnoj banci hrane.

A sada, sa 9 godina, svoju strast ka pomaganju drugima je usmerila na novi projekat: pravljenje pokretnih skloništa za spavanje za beskućnike u svojoj zajednici.

Hejli je za King 5 News rekla: „Jednostavno nije u redu da postoje beskućnici. Mislim da bi svako trebalo da ima svoje mesto za život.”

A po njoj, nema boljeg rešenja nego da se sagrade pokretna skloništa za one koji nemaju gde da žive.

Skloništa su veličine  2,4×1,2 m koja imaju prozore, spoljna vrata koja se zaključavaju, i ekološku izolaciju napravljenu od recikliranih farmerica. Osim što joj odrasli pomažu u korišćanju velikih električnih testera, Hejli potpuno sama pravi ove konstrukcije. Ona se takođe oslanja i na odličan savet svog dede koji je profesionalni preduzimač.

Trenutno, konstrukcija na kojoj radi je za njenog prijatelja Edvarda koji je beskućnik od kad je izgubio posao u lokalnom supermarketu. „On je tako fin,” kaže Hejli. „Ne želim da kisne zbog lošeg vremena koje imamo ovde.”

Zahvaljujući organizacijama Together Rising i Momastery,  Hejli je dobila 3000 dolara za prvu seriju pokretnih skloništa. A sa 50 posto popusta koji je odobrila lokalna gvožđara, Hejli je isplanirala da napravi najmanje 12 skloništa.

Ali ovo nije jedina filantropska aktivnost koja je zaokuplja; Hejli takođe ulaže napore u gajenju baštu. Prošle godine je donirala 58 kg hrane, a ove godine se nada da će donirati oko 115 kg proizvoda posle letnje berbe.

Hejlina dela mnogo govore i greju srca na svakom mestu. Ne samo da skloništa obezbeđuju osnovu sigurnost za beskućnike, već njena rešenost da napravi iskorak i „bude ta promena” bez sumnje inspiriše druge da razmotre kako mogu biti na usluzi svetu.

Što više uči o problemima beskućnika, to postaje svesnija drugih potreba koje ti ljudi imaju. Ove godine namerava da pokloni 1000 artikala za higijenu, 500 menstrualnih proizvoda i 100 kaputa

U međuvremenu, Hejli je ispunjena time što provodi vreme u bašti i izgradnji prvog skloništa, kao i podizanju svesti o svojim naporima da sakupi sredstva.

Kada je pitate šta želi da bude kad poraste, njen momentalni odgovor je filantrop: „neko ko se brine o ljudima”.

 

Ako želite, možete je pratiti na Facebooku – Hailey’s Harvest

Izvor: True Activist

Foto Credit: Facebook

(Visited 10.246 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *