111 stabala za svaku rođenu devojčicu

Autor: Amanda Froelich

U zemlji u kojoj su muškarci više vrednovani od žena, ovo jedinstveno selo proslavlja rođenje svojih kćeri, dok u isto vreme stvara zeleniji, zdraviji svet.

U državi u kojoj su muška deca favorizovana, selo Piplantri u Radžastanu nudi osvežavajuću i modernu perspektivu. Ovo selo nežnih ljudi prihvata svoje kćeri, i čak je stvorilo tradiciju od koje imaju koristi i lokalni naseljenici i planeta.

Da bi sačuvala svoje kćeri i stvorila zeleniju planet, ova zajednica sela Piplantri posadi 111 sadnica drveta svaki put kada devojčica dođe na svet.

„Ova brilijantna praksa bez sumnje inspiriše ostatak Indije i čitav svet”, navodi Folomojo.

Razlog ove tradicije? Sigurnost da rast u natalitetu nikada ne bude na štetu okolini. To je jedna ekološka tradicija koja doslovno obezbeđuje zeleniju budućnost svakoj novoj generaciji – genijalno!

Možete pogledati nekoliko slika na kojima su stanovnici koji održavaju ovu tradiciju:

Stanovnici ovog sela svaki put među sobom sakupe 21.000 rupija, a 10.000 rupija dobiju od devojčicine porodice. Ukupna suma od 31.000 rupija (što je ekvivalentno 456.35 eura) se pretvara u fiksni dvadesetogodišnji deposit namenjen devojčici

Roditelji su, time što su potpisali izjavu, u legalnoj obavezi da pruže svojoj kćeri adekvatno obrazovanje. Ova izjava takođe podrazumeva da će devojčica moći da se uda isključivo onda kada za to po zakonu navrši godine, a o drveću posađenom nakon njenog rođenja se mora propisno voditi računa.

Zajednica radi udruženim snagama da bi omogućili drveću da preživi, donoseći plodove dok devojčica napreduje u svojoj ženstvenosti.

Seljani ne samo da sade drveće, već se o njemu marljivo brinu. Drveće je zaštićeno od termita, a oko njih je zasađena aloja vera.

Drveće – posebno aloja – su postale izvor za izdržavanje nekim stanovnicima.

Shiam Sundar Palival, nekadašnji vođa sela je prvi predložio ovaj običaj u cast svoje kćeri koja je jako mlada preminula. U proteklih šest godina, zasađeno je preko 250.000 stabala.

Naseljenici tvrde da u poslednjih 7-8 godina nisu imali posla sa policijom.

Ova topla i inspirativna priča zaslužuje da bude podeljena sa onima koje poznajemo. Proširimo malo svetla na svet – podelite ovo što ovo neverovatno selo radi i budite deo stvaranja zelenijeg sveta!

Izvor: true activist 

Photo Credit: Piplantri.com

(Visited 5.808 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *