Preko dece do neostvarenih ambicija

Roditelji koji preterano “forsiraju” svoju decu da budu uspešna u nečemu, time samo pokušavaju da “nadoknade” svoje neispunjene snove, pokazuju rezultati istraživanja. Beskrajni časovi tenisa, klavira, baleta su prvi pokazatelji roditeljskih neostvarenih ambicija.

Što više majka ili otac “vide sebe” u svom detetu, to više pokušavaju da ga ograniče i usmere prema svojim ambicijama, piše “Dejli mejl”. Takvi roditelji žele da njihova deca ostvare snove koje oni sami nisu uspeli.
Dete je sve manje dete, a još manje biće koje se igra. Ako želi da prati trendove koji su se nasrtljivo nametnuli, da ispuni očekivanja roditelja i okoline, petice u školi i uspesi u jednoj vannastavnoj aktivnosti više nisu dovoljni. Sada je važno i trčati i pevati, i slikati i svirati, i plivati i glumiti. Razvijanje veština, negovanje talenata i širenje vidika od malih nogu su bez sumnje stepenice kojima se dete penje do vrha.
Ali gde je tu vreme za odmor? Šta je sa trenucima za igru i maštu? Zašto je dokolica prokažena? Da li su dečje zdravlje i sreća postali manje važni? I koliko je zapravo opasno kada su mališani “opkoljeni” obavezama sa svih strana, pa ne stižu ni da razmisle ni da osete šta im prija i za šta su nadareni?

“Neki roditelji vide svoju decu kao ‘produžetke’ njih samih, a ne kao samostalne osobe sa svojim snovima i nadama”, rekao je profesor psihologije Bred Bušman, koautor studije i profesor psihologije na Univerzitetu u Ohaju.

U istraživanju koje je sproveo holandski univerzitet, roditelji su prvo odgovarali na pitanja o svojim neispunjenim snovima, kao što su želja da napišu roman, pokrenu svoj posao ili postanu poznati teniski igrači. Nakon toga, odgovarali su na pitanja o tome kakve nade imaju za svoju decu, kada je u pitanju buduća profesija.

Nimalo iznenađujuće, istraživanje je pokazalo da roditelji koji svoju decu ne vide kao samostalne ličnosti, žele da sin ili ćerka ispune njihove snove, odnosno da se bave onime čime mama ili tata nisu uspeli. Otkrića objašnjavaju mnoge postupke prezahtevnih roditelja koji svoju decu primoravaju da slede njihove snove. Takvim roditeljima je uživanje i smisao roditeljstva ostvarivanje vlastitih ambicija kroz njihovu decu. Kroz dečije uspehe, roditeljska osećanja žaljenja i razočaranja zbog propuštenih prilika mogu polako nestati i napraviti mesta za ponos i ispunjenost.

Međutim, stručnjaci tvrde i da pokušajima da svojim ambicijama utiču na izbore svoje dece, roditelji negativno utiču na zadovoljstva koje roditeljstvo može da im donese, a to onda može da dovede do smanjenja samonicijative i kreativnosti, jer deca mogu da razviju sliku o sebi kao o neuspešnim, neadekvatnim osobama, što utiče na njihovu sigurnost i samopouzdanje. Stiču utisak da su njihovi roditelji nezadovoljni, nesrećni i svadljivi zbog njih. Na taj način preuzimaju veliku odgovornost na sebe kako bi porodicu učinili srećnom, zato ne rade ono što vole, već zadovoljavaju potrebe roditelja za uspešnom decom. Dete postaje ličnost koja ispunjava tuđa očekivanja, što može loše da se odrazi i na snalaženje u grupi vršnjaka, a kasnije i na izbor životnog partnera. Uvek će neko drugi odlučivati o njihovom društu i od drugih će uvek očekivati putokaz i smernice.

Danas, daleko više nego ranije, gotovo svako mora da ide na vannastavne aktivnosti, roditelji plaćaju privatne časove iz ovog ili onog, voze ih sa treninga na trening… Doskora je svaki dečak igrao fudbal ili košarku, a sada bar svaki treći otac sanja da će mu sin postati novi Novak Đoković. Mame kao da se takmiče brojem kurseva na koje ćerke svakodnevno trče, po cenu da ih viđaju umorne, pa i nezadovoljne. Teoriju potvrđuje slučaj čuvenog tenisera Endija Mareja, čija je teniska karijera rezultat ambicija njegove majke Džudi, koja je i sama bila profesionalna teniserka.
Kako smo došli do takvog trenda?
Uživanjem u uspehu svog deteta, roditelji mogu postepeno da zaborave na razočarenje ili nezadovoljstvo zbog neuspeha da ostvare nešto što su nekada želeli.

Nemojte svoje frustracije prenositi na svoju decu, terati ih da se bave onime što ste vi zamislili i uživajte u roditeljstvu!

bebac.com

(Visited 10.796 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *