Njegovo veličanstvo – POVERENJE

Poverenje je oduvek vrlo krhka tvorevina. Sporo se gradi, u sekundi se ruši, i teško se obnavlja. Ali, poverenje je jedno od najvažnijih osećanja koje imamo. Koje su njegove karakteristike i kako ono utiče na digitalnu komunikaciju?

Poverenje je važan faktor u uspešnim onlajn transakcijama. Ali, i pored svih pokušaja da se poverenje umetne u grafike i izveštaje o prihodima od marketinških kampanja, ono i dalje predstavlja osećanje. A osećanja i emocije su sastavni deo ljudske prirode. Možda je vreme da prestanemo da instrumentalizujemo poverenje, i da se fokusiramo na poreklo ove vrlo važne emocije. Da počnemo sa osnovama.

Neuhvatljivost poverenja

Moglo bi se reći da je poverenje bipolarno i neuhvatljivo. Može biti jako kao čelik, čuvajući vas od spoljnih uticaja i služeći kao neprobojni štit. Sa druge strane, poverenje je krhko, može se brzo izgubiti, i teško povratiti.

To možemo svi da razumemo jer smo svi imali iskustva sa tim da smo verovali nekome previše, da smo ignorisali sve znake da nas taj neko zavarava. Ali kada smo otvorili oči i doživeli razočaranje, teško da smo toj osobi opet verovali. Čak smo se pretvorili u pažljive skeptike.

Kada gradimo poverenje onlajn, ove činjenice ne smemo nikada zaboraviti. I pre početka građenja odnosa poverenja, moramo na umu imati sledeće: Poverenje se teško osvaja, lako se gubi, i nikada se ne može potpuno povratiti! Zato – zasucite rukave.

Moć sigurnosti

Poverenje je vrlo usko povezano sa sigurnošću. Kada se osećamo sigurno, uglavnom verujemo osobi ili bilo čemu što nam obezbeđuje taj osećaj. Isto važi i za poverenje onlajn.

Različite stvari onlajn mogu probuditi osećaj sigurnosti:

– profesionalno kreirana grafika

– protokoli za bezbednost onlajn transakcija

– lista preporuka drugih korisnika

– transparentan opis kompanije

– vidljiva i jednostavna veza sa korisničkom podrškom (broj telefona, mejl adresa, Fejsbuk strana, Tviter nalog…)

Iako sve gore spomenuto u velikoj meri poboljšava opšti utisak koji kompanija ostavlja na potrošače, to nikako ne garantuje poverenje.

Na tronu je odnos

Mi smo u isto vreme i individualci i društvena bića. Drugim rečima, mi čeznemo za interakcijom sa drugima, za formiranjem manje ili više čvrstih veza, i konačno – za stvaranjem odnosa poverenja. Od tog odnosa imamo najviše benefita i kao pojedinci.

I opet – isti model važi i za onlajn sferu. Oni koji se bave digitalnim marketingom, moraju što pre postati svesni da je građenje i održavanje odnosa ključ do zavređivanja poverenja.

Jedini problem sa tim jeste što je neophodan težak rad. Neki preduzetnici mešaju građenje odnosa sa agresivnim marketingom i preteranim prisustvom u (društvenim) medijima. Ono što treba da shvatimo jeste da je građenje svakog odnosa umetnost – umetnost konverzacije.

Od usta do usta

Oflajn i onlajn, ljudi veruju ljudima i oslanjaju se na njihovo mišljenje, čak iako ih nekada ne poznaju lično. Svi mi imamo jednog kolegu koji priča priče svojih prijatelja. Čak i one, bile fikcija ili ne, ostavljaju utisak na nas. Tako funkcioniše Word of Mouth.

Mudar preduzetnik ili preduzetnica okrenuće ovu činjenicu u svoju korist.

Suština

Građenje odnosa poverenja tera nas iz naše zone komfora! Zahteva vreme, energiju, posvećenost, dobru nameru, i brigu o ljudima. Ništa od toga nije lak posao, ali sigruno jeste početak uspeha.

Izvor: beeshaper.com

(Visited 8.718 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *