7 stvari zbog kojih roditelji nikada ne bi trebalo da zadirkuju svoje dete

Kao što postoje sitne posebnosti koje smatramo smešnim i možda zadirkujemo našu decu zbog njih, postoje i neke veće stvari zbog kojih ih nikako ne bismo smeli zadirkivati. Neke od njih su prilično očigledne, ali nekima ipak nisu. Roditelji uvek treba da se preispitaju i zapamte da deca ponekad mogu biti osetljiva, a to nije samo po sebi loše. Roditelji bi trebalo da predstavljaju to bezbedno mesto gde deca mogu slobodno da izraze sebe. Kada se odlučimo za zadirkivanje, to može uticati na odnos koji imamo sa našom decom.

Fizički izgled

Zadirkivanje (ili čak komentarisanje) zbog detetovog fizičkog izgleda, bilo da se radi o visini, težini ili bilo kojim fizičkim osobinama, može značajno uticati na njegovo samopouzdanje. Deca još uvek razvijaju doživljaj sebe, a negativni komentari o njihovom izgledu mogu doprineti problemima sa telesnom slikom kasnije u životu.

Komentari poput: „Ti si tako mali mršavko!” ili „Pogledaj taj veliki stomak!” mogu izgledati bezazleno, ali to nije bezazleno za našu decu. Naša deca često sebe posmatraju kroz naše oči.

Uspeh u školi

Svako dete ima jedinstvene snage i slabosti, a zadirkivanje zbog (ne)uspeha u školi može izazvati nepotreban stres. Umesto da se usredsredimo na ocene, važno je podsticati ljubav prema učenju i pružati podršku tamo gde je potrebno.

„Šta!? Naš mali pametnjaković je dobio 4?!”

Hobiji i interesovanja

Deca često istražuju razne hobije i interesovanja kako bi otkrila svoje strasti. Zadirkivanje o tim izborima može obeshrabriti njihovu kreativnost i samoizražavanje. Podsticanje istraživanja i hvaljenje njihovih interesovanja pomaže u izgradnji samopouzdanja i otpornosti.

Prijateljstva i društvene veštine

Društvena dinamika može biti izazovna za decu, a zadirkivanje o prijateljstvima ili društvenim veštinama može pogoršati njihove nesigurnosti. Umesto zadirkivanja, roditelji bi trebalo da pruže smernice i podršku, pomažući deci da se snalaze u društvenim situacijama i izgrade zdrave odnose.

„Video sam te kako se igraš sa Elom. Da li ti je ona devojka?!” Važno je ne zadirkivati dete koje se igra sa osobom suprotnog pola. Mi treba da podstičemo odnose između suprotnog pola kod naše dece kako ne bi mislili da ih druženje sa prijateljem suprotnog pola automatski čini „dečkom” ili „devojkom.”

Lične navike ili posebnosti

Deca mogu imati lične navike ili posebnosti koje ih čine jedinstvenima. Zadirkivanje o tome može ih dovesti do osećaja nesposobnosti. Podsticanje individualnosti i poštovanje ličnih granica pomaže deci da razviju pozitivan doživljaj sebe.

„Da li je to STVARNO tvoj smeh?!”

Čak i ako se vaše dete ponaša šašavo, povedite računa da ga ne zadirkujete u tom trenutku.

Lični izazovi ili poteškoće

Svi se suočavaju s izazovima, a deca nisu izuzetak. Zadirkivanje o ličnim borbama, bilo da se radi o stidljivosti ili određenoj poteškoći, može narušiti njihovo samopouzdanje. Umesto toga, pružite podršku i ohrabrenje kako biste im pomogli da prevaziđu prepreke.

„Nemoj biti tako stidljiv! Idi i pozdravi ih!”, nije pravi način.

Možete izbeći ukazivanje na njihovu moguću poteškoću u društvenom prilagođavanju, a ipak ih ohrabriti da kažu pozdrav.

„Da li želiš da im se javiš? Siguran sam da bi voleli da se igraju baš kao i ti.”

Budući ciljevi

Zadirkivanje deteta zbog njihovih budućih ciljeva može ugušiti njihove snove i ambicije. Umesto obeshrabrivanja, roditelji bi trebalo da stvore okruženje u kome se deca osećaju slobodno da istraže svoje strasti i postave svoje ciljeve.

Zaključak

Zadirkivanje, kada se obavlja nepromišljeno, može ostaviti trajne emocionalne ožiljke na detetu. Ključno je da roditelji budu svesni uticaja koji njihove reči mogu imati i da stvore okruženje koje promoviše emocionalnu dobrobit. Izbegavajući određene teme i prihvatajući otvorenu komunikaciju, roditelji mogu izgraditi temelj poverenja, poštovanja i podrške, osiguravajući da njihova deca odrastu u samouverene i otporne pojedince. Zapamtite, reči koje danas biramo oblikuju odrasle koje će naša deca sutra postati.

Izvor: worldofparents

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Atmosfera

Najvažnija stvar

(Visited 13 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *