5 najvećih strahova samohranih majki (i kako se nositi s tim)

  1. Kako ću finansijski preživeti kao samohrana majka?
  2. Da li ću zauvek ostati sama?
  3. Hoću li biti zamenjena u srcima i životima svoje dece?
  4. Hoće li raskid ili napuštanje od strane njihovog oca oštetiti njih psihološki?
  5. Šta ako umrem ili se desi tragedija i ne budem u mogućnosti da se brinem o njima? Nabavite 5 ključeva za uspeh samohranih majki ovde
  6. Kako ću finansijski preživeti kao samohrana majka?

Nije čudo što je strah od nedostatka finansijske sigurnosti primarna briga za samohrane majke. Kada postanete samohrana majka, često prelazite sa dva prihoda na jedan. U današnjoj ekonomiji je zastrašujuće biti potpuno odgovoran za donošenje svih finansijskih resursa za vašu porodicu. S obzirom na to da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca, postizanje finansijske stabilnosti je izazov.

Osim toga, sa dva roditelja postoje dve osobe koje brinu o deci, pripremaju obroke i obavljaju sve druge poslove vođenja domaćinstva. Majke su često umorne od rada kako bi sve to obavile. Postoje dani, ponekad nedelje ili meseci kada samo življenje kao samohrana majka izaziva iscrpljenost.

Ako ste bili porodica s jednim prihodom pre razvoda, verovatno je otac dece bio glavni hranitelj porodice i vi ste izašli sa tržišta rada kako biste bili majka i domaćica. Sada ćete morati i da zarađujete novac i da se brinete o roditeljstvu i vođenju domaćinstva kada su vaša deca s vama.

Strah od finansijske nestabilnosti ima mnogo aspekata. Kako ćete platiti stalne troškove? Hoćete li ikada moći da sebi i svojoj deci priuštite kuću, otplaćujete kredit, plaćate održavanje kuće i popravke kada jednom dobijete kuću? Onda postoje budući strahovi zbog nedostatka novca. Kako ćete vašoj deci ikada moći da priuštite studije? Ako dobijate alimentaciju, šta će se dogoditi kada ona prestane? Kako ćete moći da se penzionišete kada jedva imate dovoljno novca da plaćate svakodnevne račune?

  1. Kako biti finansijski stabilna samohrana majka?

Prvi korak ka finansijskoj stabilnosti je uspostavljanje balansiranog budžeta. Počnite s radnom listom za budžet i zapišite sve vaše trenutne troškove i trenutni prihod. Moraćete pronaći način da imate manje troškova nego prihoda smanjenjem troškova ili povećanjem prihoda. Verovatno ćete morati da uradite nešto od oboje – da smanjite tamo gde možete i zaradite više tamo gde možete. Ovo je neophodni izazov.

Smanjenje troškova

Hrana, smeštaj, prevoz i zabava su 4 najveća troška u većini kućnih budžeta. Vaš budžet za hranu može se smanjiti planiranjem jeftinih, jednostavnih obroka, izbegavanjem naručivanja hrane i kuvanjem kod kuće. Mnoge samohrane majke u početku žive sa porodicom ili cimerima da bi smanjile troškove, a kao bonus, tu je još neko ko im pomaže. Što se tiče prevoza, razmislite da li možete bez automobila ili smanjite korišćenje automobila uzimanjem javnog prevoza, pešačenjem i vožnjom bicikla ako su vaša deca dovoljno stara za vožnju bicikla. To će biti lakše u gradu s dobrim javnim prevozom. Čak i ako vam je potreban automobil, kada deca budu dovoljno stara za vožnju, razmislite možete li i dalje ostati s jednim vozilom. Postoji mnogo besplatnih ili jeftinih stvari za zabavu na nedeljnoj osnovi. Jedna od mojih omiljenih stvari je ići na besplatne lokalne festivale. Svakome je u životu potrebno i da se zabavi, a odmor je odlično vreme da se zaista zabavite sa svojom decom i steknete nezaboravne uspomene. Postoji mnogo načina da se smanje troškovi na odmorima. Jedan od mojih omiljenih je korišćenje poena kreditnih kartica za besplatne hotelske sobe. A možete i da se zabavite iako se odmarate kod kuće.

Zaraditi više novca

Često kao dvočlana porodica možda ste radili manje od punog radnog vremena ili ste bili zaposleni bez punog radnog vremena. Sada je vreme da analizirate svoj izbor zanimanja kako biste odlučili da li postoji način da koristite svoje obrazovanje i veštine tako da zaradite više novca. Još jedna strategija koju mnoge samohrane majke koriste je da imaju dodatni posao pored glavnog posla. Jedan uobičajeni dodatni posao je pravljenje stvari za prodaju na Etsy-ju, na sajmovima rukotvorina ili prijateljima. Čak i ako niste baš vešti, postoje mnoge stvari koje možete napraviti i prodati. Ja sam započela ovaj blog kao način da pomognem samohranim majkama da uspeju u životu, ali mi takođe donosi i malo dodatnog prihoda. Ovaj dodatni prihod nije došao brzo, ali volim da pomognem drugima i taj prihod će mi omogućiti da se ranije penzionišem nego što bih mogla bez njega. Blogovanje nije kratkoročno rešenje, već je dugoročna igra.

  1. Da li ću ostati sama do kraja života?

Ako ste poput mene, kada sam se razvela, ne samo da sam izgubila supruga, već sam izgubila i najboljeg prijatelja i dobar deo svoje socijalne podrške, jer je naš život bio organizovan oko toga da budemo par i porodica. Početni period je bio usamljenički. Prvo, treba da steknete neke nove prijatelje. U početku se fokusirajte na prijatelje ženskog pola. Možete steći nove prijatelje tako što ćete probati neke nove stvari. Ako delite starateljstvo s ocem, kada su deca kod njega, to je dobro vreme da radite na isprobavanju nekih novih stvari i druženju s prijateljima. Ako ste sami 365 dana u godini, fokusirajte se na porodične aktivnosti ili istražite mogućnosti da vam šira familija povremeno pomogne. Važno je da se izlečite pre nego što počnete da se viđate s nekim i da pokušavate da nađete vremena za muškarca u svom životu. Na kraju ćete verovatno poželeti da počnete da se zabavljate s nekim, a to donosi sa sobom potpuno novi set strahova. Dva najveća straha u vezi sa zabavljanjem su:

Da li uopšte ima finih muškaraca?

Kako će moje zabavljanje uticati na moju decu?

Da, još uvek ima finih, dobrih muškaraca. Razmislite o muškarcima koje poznajete. U rekama i moru ima mnogo ribe. Naravno, neke ribe su „somovi“, pa obratite pažnju gde pecate. Pogledajte svoju braću, rođake, kolege i muževe vaših prijateljica. To nisu muškarci s kojima ćete se zabavljati, ali su dokaz da postoje dobri muškarci. Verovatno ćete naći i po kojeg „soma“ u tom bazenu, ali ćete takođe videti i dobre muškarce koji će vam dati nadu. Zapamtite da učite muškarca kako da vas tretira. Ako ste otvoreni za novu vezu, ali ne i zavisni od muškarca da biste preživeli, bićete u prilici da donosite bolje odluke o tome kom muškarcu ćete ukazati čast da vas izvede i drugi put.

  1. Da li ću biti zamenjena u životima i srcima moje dece?

Postoji nekoliko varijacija na ovu temu.

  • Takmičenje s tatom.
  • Tatina nova žena ili devojka.
  • Mnogo radim, pa skoro nemam vremena da ga provodim sa decom.

Zapamtite, vi ste njihova majka. Niko vas neće i ne može zameniti. Vi imate poseban odnos sa svojom decom koji vam niko ne može oduzeti. Pokušajte da budete srećni što vaša deca imaju više ljudi koji ih vole i brinu se o njima. Znam da je ovo lakše reći nego učiniti, ali će vam pomoći, pa se potrudite da budete zahvalni na tome što drugi doprinose u životu vaše dece.

  1. Kako raskid ili napuštanje od strane njihovog oca može uticati na njihovo psihičko zdravlje i razvoj?

Ako imate pogrešno mišljenje o tome, ovo može stvarno da vam pomrsi konce. Roditelji su uvek zabrinuti za psihološko blagostanje svoje dece. Ova bolest može da se pogorša kad vaš bivši postane neodgovoran roditelj ili vaše dete doživi neki vid emocionalnog nasilja od svog oca. Evo nekoliko stvari na koje možete da obratite pažnju:

  • Budite podrška svom detetu.
  • Provedite svoje dete kroz osećanja kroz koja prolazi.
  • Budite osetljivi na njihova osećanja.
  • Zatražite pomoć psihologa.
  • Nemojte se upuštati u rat roditelja.

Izgradite dobar odnos sa ocem vašeg deteta. Evo nekoliko saveta kako da izgradite dobar odnos s ocem svog deteta. Izgradnja snažnog roditeljskog tima s ocem vašeg deteta pomaže vašem detetu da se oseća sigurnije. Ovde je važno biti fleksibilan i strpljiv. Ponekad će se očevi potruditi, a ponekad neće. Ponekad ćete morati da intervenišete, a ponekad će vam biti bolje da se povučete. Kada budete dobili pravosnažnu odluku starateljstvu nad decom i kada deca budu u vašem domu većinu vremena, pokušajte da budete ljubazni u vezi s tim kad god je to moguće. Što su stariji, biće im lakše da razumeju složenost vašeg odnosa sa njihovim ocem. Moj stariji sin je izabrao da živi kod oca tokom poslednjeg dela srednje škole i prve godine koledža. Nismo bili srećni zbog toga, ali odlučili smo da mu verujemo i da ga podržimo u toj odluci.

  1. Šta ako umrem ili se desi tragedija i ne budem u mogućnosti da se brinem o njima?

Da, to je najgori strah samohrane majke. Ako samohrana majka umre, ko će se brinuti o deci? Ko će ih hraniti, oblačiti, voziti ih na fudbal i ostale sportske aktivnosti i s kim će se igrati? To su sve legitimni strahovi. Evo nekoliko načina da se nosite s ovim strahovima:

  • Pronađite kvalifikovanog staratelja.
  • Napravite testament.
  • Imajte životno osiguranje.

Obezbedite finansijsku sigurnost. Naravno, trebalo bi da se nadate najboljem, ali planirajte i za najgore. Ovo su teška pitanja, ali treba da ih razmotrite pre nego što postanete samohrana majka. Ovo nije tema koju biste trebali da stavite pod tepih.

Nadam se da vam je ovo pomoglo da prepoznate neke od svojih najgorih strahova kao samohrane majke i pružilo vam neke ideje kako da se nosite s njima.

Izvor: empowers

(Visited 8 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *