3 stvari koje su mi rekle da je vreme da dam otkaz na svom poslu

Tokom prošle godine, brzo sam krenuo ka „sagorevanju“ i identifikovao sam svoj posao kao krivca. Ovo nije neobično — sagorevanje se vrlo često povezuje s našim poslovima. U stvari, neki ljudi tvrde da se sagorevanje primenjuje samo na poslove. Ne slažem se s tim poslednjim stavom, ali sagorevanje na radnom mestu je definitivno stvarno i znao sam da sam krenuo u tom smeru.

Danas ću vam otkriti tri stvari koje su mi rekle da je vreme da dam otkaz na svom poslu. Možda ćete se moći povezati s tim, posebno ako se suočavate s verzijom sagorevanja na radnom mestu.

Kako se razvilo moje sagorevanje?

Postoje određene profesije u kojima je rizik od sagorevanja izuzetno visok — medicinske sestre, učitelji, lekari i socijalni radnici u javnom sektoru su neke koje mi padaju na pamet. Psiholozi se često ne nalaze na tom popisu zbog nekih privilegija koje imamo koje nam pomažu u upravljanju stresom. Ali znao sam da sam krenuo u tom smeru.

A faktori koji su me sagoreli nisu ono što biste mislili. Nije se radilo o nošenju s emocijama koje dolaze s podrškom ljudima koji se bore dan za danom ili čak upravljanjem krizama i suicidalnim tendencijama. Nisu to bili ni moji klijenti. Nisu to bili ni dugi radni sati. Nije to bio ni intelektualni izazov. Pa čak ni petljanje sa osiguravajućim kompanijama. Nije moj stvarni posao bio to što me je sagorelo. U stvari, voleo sam sve to. Voleo sam da učim od svojih klijenata, da ih gledam kako rastu, da istražujem njihove probleme, da sarađujem sa drugim stručnjacima za mentalno zdravlje i da postajem ona vrsta psihologa koju nikada nisam planirao da budem. Sve je to bilo izuzetno pozitivno.

Nije bilo nijedne od stvari na koje biste pomislili. Razlozi su bili moj odnos s kolegama, taj osećaj da nisam dovoljno cenjen, nerazrešeni nesporazumi, loša komunikacija. I iako su se te konkretne frustracije gomilale godinama, postojale su tri stvari koje su mi rekle da je vreme da dam otkaz. Nije bilo nikakvog velikog događaja koji bi zapečatio dogovor. Samo je bilo vreme da povučem okidač. Kladim se da ćete se i vi prepoznati u ovim znakovima. Hajde da počnemo.

3 stvari koje su mi rekle da je vreme da dam otkaz na svom poslu

  1. Živeo sam za vikend.

Odbrojavao sam sate do petka u 17 časova. Živeo sam za vikend. Ali kada bi došao vikend, već sam bio razočaran jer sam znao da moram tako brzo da se vratim na posao. Nisam mogao da uživam u vikendima jer sam se sve vreme fokusirao na to da uskoro moram da se vratim na posao.

Moj posao je isisavao moj duh iz mene. Izgubio sam smisao i entuzijazam za ono što radim. Pojavljivao sam se svaki dan i radio koliko sam mogao, ali uvek sam se nadao boljem danu, znajući da ga neće biti dok sam na ovom poslu.

Ako se zateknete kako živite za vikend, samo da biste se plašili povratka na posao u ponedeljak, možda ste na putu ka sagorevanju.

2. Moji ciljevi nisu bili usklađeni s ciljevima moje kompanije.

Moje vrednosti kao kliničara bile su drugačije od vrednosti kompanije za koju sam radio. Moj pristup tretmanu bio je drugačiji od njihovog, a i moji ciljevi su bili drugačiji. Kada sam se zaposlio (što je bilo odmah nakon završetka studija), znao sam koliko ću moći da napredujem na tom radnom mestu, tako da sada više nije bilo mogućnosti za napredovanje. Ukratko, osećao sam se sputano. Nigde nisam mogao da idem, nije bilo nikoga ko bi me učinio boljim kliničarem, a nisam se osećao etički ugodno s nekim zadacima koji su mi bili dodeljeni.

Ako stalno osećate da postoji sukob između vaših ličnih etičkih normi i ciljeva i etičkih normi i ciljeva vaše kompanije, možda ste na putu ka sagorevanju.

3. Znao sam u svom srcu da sam predodređen za više.

Znao sam da život posvećen terapiji 40 sati nedeljno, radeći za nekog drugog, i „igranje igre“ nije trebalo da bude moja priča. Želeo sam više. Želeo sam veće, bolje, uzbudljivije prilike. Želeo sam da držim svoju sudbinu u svojim rukama. Znao sam da ne mogu uspeti u tome ako ostanem na tom poslu.

Ako u svom srcu znate da vas vaš posao sprečava da dosegnete svoj puni potencijal, možda ste na putu ka sagorevanju.

Rizici davanja otkaza

Bilo je veliki rizik dati otkaz. Znao sam da će me to koštati mojih odnosa sa nekim važnim ljudima u mom životu…i bio je to ogroman rizik finansijski. A, da budem iskren, ti rizici su me sprečavali da to uradim godinama. Ali nakon nekoliko godina proračunavanja rizika i vaganja prednosti i nedostataka, vaga je konačno pretegnula u korist davanja otkaza. Iskoristio sam priliku kada mi se ukazala.

Ne preporučujem nepromišljeno davanje otkaza na poslu samo zato što je loš… proračunajte rizike i koristi, ali obavezno uključite svoje emocionalno zdravlje i buduće ispunjenje u taj proračun. Zapamtite, neke od stvari zbog kojih se najčešće kajemo uključuju i nepreduzimanje proračunatih rizika kada imamo priliku, neostvarivanje svog punog potencijala i netraženje naših poslova iz snova.

Dakle, nađite način da to uradite.

Izvro: hyde fich

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Kako pronaći svoj poziv

Kako se suočavati sa izazovima

(Visited 134 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *