Mentalno mapiranje

“Reč je Tvoja žižak nozi mojoj, i videlo stazi mojoj.” (Psalam 119:105)

Zamislite sebe kako sedite u dnevnom boravku kod prijatelja. Možete li da zamislite u svom umu gde se nalaze vrata? Naučnici to nazivaju mapama razmišljanja. Mape razmišljanja su mentalne slike rasporeda jednih objekata u odnosu na druge.

Mape razmišljanja nam pomažu da zapamtimo gde se nalazi čaša za vodu, gas ili kočnica u kolima ili naša kuća. Mape razmišljanja zahtevaju inteligenciju. One pomažu dodatnim inteligentnim aktivnostima, poput orjentacije u prostroru i vođenja inteligentne pretrage. Zbog toga su naučnici bili iznenađeni kada su otkrili da mnoge životinje, a ne samo ljudi, koriste mape razmišljanja.

Jedan istraživač je nosio šimpanzu na leđima dok je sakrivao 18 komada hrane na polju. Zatim su ta šimpanza, zajedno sa još pet drugih šimpanza, pušteni u polje da pronađu hranu. Šimpanza koja je videla mesta gde je hrana sakrivena, pronašla je veći deo hrane, prateći potpuno drugačiji put od onog koji je prvobitno prešao istraživač.

Pčele takođe koriste mentalne mape. Čak i ako pčela mora da skrene sa puta na povratku do košnice, ona uvek prijavljuje izvor hrane kao da je koristila direktnu rutu. Pčele takođe mogu da pronađu izvor hrane koji je pomeran nakon otkrića.

Takođe, dokazano je da i mravi koriste mentalne mape.

Mentalne mape pomažu ljudima i životinjama da deduktivno razmišljaju o promenama u okolini. Sposobnost mentalnog mapiranja nije mogla da se razvije evolucijom, jer čak i najjednostavnija stvorenja zahtevaju tu sposobnost da bi preživela. Ova sposobnost im je morala biti data od strane njihovog inteligentnog i brižnog Tvorca.

Izvor: Creation moments

 

 

 

(Visited 92 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *