Hvatanje većeg, jačeg i bržeg plena

“Jer je Bogu sve moguće…” (Luka 1,37)

Na prvi pogled, meduze možda ne izgledaju kao neka naročito značajna stvorenja. Mnoge od njih su prilično lepe, ali većina meduza izgleda poput gomile želea – tako krhke da bi ono što bi za nas predstavljalo tek manji udar moglo biti fatalno za njih.

Postoji oko 500 vrsta meduza koje žive u morima i okeanima – od površine do velikih dubina. Neke su veličine zrna za vazdušnu pušku. Najveća meduza je tzv. lavlja griva, koja može narasti do oko dva metra u prečniku i ima pipke duge i do 60 metara.

Iako izgledaju jednostavno, ova neopipljiva stvorenja sebi obezbeđuju život tako što love i jedu ribu i rakove koji bi ih lako mogli rastrgnuti. Da bi izvršile ovaj naizgled nemoguć zadatak, meduze izbacuju svoje dugmićaste pipke. Svaki pipak može imati milione kapsula napunjenih malim harpunima. Kad se dotaknu, pipci pucaju, ubrizgavajući nekoliko smrtonosnih otrova. Ako se ubrizga dovoljno otrova, srce žrtve staje. Ako se ne ubrizga dovoljno ovog otrova, drugi otrov stigne do mozga i zaustavlja disanje. Još jedan otrov razara crvene krvne ćelije, narušavajući krvotok. Srećom, samo nekoliko desetina od stotina vrsta meduza može ozbiljno povrediti ljude.

Zamislite pokušaj dizajniranja stvorenja koje bi bilo tek nešto malo komplikovanije od kese želea, a da može da hvata i obuzdava mnogo veće i snažnije životinje. Meduza možda izgleda krhko i jednostavno, ali njen specijalizovani dizajn za ovaj naizgled nemoguć zadatak je elegantan dokaz u prilog našem Stvoritelju.

Izvor: creation moments 

(Visited 77 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *