Brzina svetlosti nam otkriva beskrajni Božji um

Jer ko pozna misao Gospodnju?” (Rimljanima poslanica 11:34).

Svi udžbenici fizike nas obaveštavaju da brzina svetlosti iznosi približno 300.000 km/s. Prema Ajnštajnovoj Teoriji relativiteta, ovo je apsolutna brzinska granica poznatog svemira. Tako smo, makar, nekada učeni. Prema tome, ako bi išta putovalo većom brzinom od brzine svetlosti, Ajštajnova teorija bi “pala u vodu”.

Iako je tvrdnja da je brzina svetlosti apsolutno najveća brzina u svemiru mnogima ulila sigurnost, nova istraživanja navode na zaključak da je svemir ipak mnogo čudniji nego što smo mi sposobni i da zamislimo. Sve je počelo kada je jedan italijanski istraživač pokazao da mikrotalasi mogu da putuju kroz vazduh brzinom neznatno većom od brzine svetlosti. A onda je jedan američki naučnik odlučio da utvrdi šta bi se dogodilo sa brzinom svetlosti u specifično konstruisanoj komori. On je napravio specijalnu prozirnu komoru obloženu cezijumom. Kada je svetlosni impuls propušten kroz nju, svetlost je prošla kroz tu komoru brzinom 300 puta većom od brzine svetlosti. To je toliko velika brzina da je došlo do jedne čudnovate, nama ljudima paradoksalne pojave – glavni impuls svetlosti je izašao iz komore pre nego što je u nju ušao! Taj neverovatan efekat je posledica jedinstvene talasne aktivnosti svetlosti. Zato naučnici navode da time nije oborena Ajnšajnova teorija. Ipak, ovaj eksperiment je doveo do žučne rasprave među fizičarima o tome da li to dokazuje da bi se poruke mogle slati čak i u prošlost zahvaljući mogućnosti da se nešto kreće i brzinom znatno većom od brzine svetlosti.

Ovakvi rezultati istraživanja, koliko god nama, vremenski i prostorno ograničenim bićima, delovali neverovatno i čudesno, podsećaju nas da je svemir tvorevina jednog neograničenog i svemoćnog Boga. Iako nam naučna istraživanja mogu doneti i donela su nam mnogobrojne koristi na raznim poljima, ne smemo biti previše dogmatični po pitanju naučnih objašnjenja porekla i funkcionisanja univerzuma. Jedino Biblija, živa reč neograničenog i svemoćnog Boga, izvor je apsolutnog znanja i istine o poreklu i funkcionisanju svega što postoji.

Izvor: creation moments 

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Vulkani

Dinosaurusi

(Visited 97 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Marija 28/06/2023at8:53 am

    Dobra pouka.

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *