Kako da objasnite suprugu da treba da vam pomogne

Nije fer. Žene danas čine skoro polovinu radne snage, a ipak se u velikoj meri očekuje da vode kuću i brinu o deci, baš kao što su to činile generacije žena pre njih.

Istraživanje Biroa za statistiku rada iz 2015. pokazalo je da je u proseku samo 22 odsto muškaraca zaista radilo kućne poslove u poređenju sa 50 odsto žena. Povrh svega, muškarci u porodicama sa malom decom proveli su samo 25 minuta pružajući „fizičku negu“ (npr. kupanje) u poređenju sa satom koje su žene provele. S obzirom na činjenicu da je 70 odsto žena sa decom mlađom od 18 godina zaposleno, to jednostavno nije fer.

Isto tako, za majke koje ostaju kod kuće, to još uvek nije fer. Ove mame, pored toga što rade više kućnih poslova i rade višo oko podizanja dece od svojih muževa, prijavljuju viši nivo brige, tuge, stresa, besa i depresije od svojih kolega koji rade van kuće.

Poenta je sledeća: mame, bilo da rade van kuće ili ne, potpuno su preplavljene, a njihovi muževi često jednostavno ne čine dovoljno da pomognu. Problem je, međutim, u tome što te iste žene pokušavaju da nateraju svoje muževe da pomognu na sve moguće pogrešne načine.

Tu dolazimo do glavne stvari.

Vidite, ja sam muž… i redovno radim kućne poslove i pomažem u odgajanju dece. (Ne morate mi dati trofej – to je moja odgovornost, ali to je priča za drugi put). Žene, mogu vam pomoći da razumete svog muškarca. Ali pre nego što uđete u načine na koje možete da naterate svog muža da pomogne, morate da razumete nekoliko osnovnih pravila:

„Čisto“ za njega znači nešto drugačije

Očekivanja vašeg muža za pojam „čisto“ su verovatno drugačija od vaših. Ne pokušavajte da ga ubedite da poveća svoje standarde kako bi odgovarali vašim. Umesto toga, morate mu reći da je obavljanje poslova iznad njegovog nivoa čistoće jedan od načina pokazivanja da vas voli, a ne zato što se slaže sa vašim nivoom čistoće.

Shvatite pravilo reciprociteta

Pravilo reciprociteta nam govori da ako se dobro ophodite prema svom mužu, on će verovatnije odgovoriti ljubaznošću. Isto tako, ako gunđate, vičete ili ga tretirate ružno, veća je verovatnoća da će reagovati loše. Dakle, morate se dobro odnositi prema njemu.

Sada ste spremni da preduzmete potrebne korake da navedete svog muža da vam pomogne.

Pre svega, oprostite mu

Neko koga veoma poštujem je jednom rekao da oprostiti nekome znači odlučiti da otpišeš dug koji ti duguje. Želim da obračunate dug svog muža prema vama (npr. kada vam je kriminalno propustio da pomogne) i onda, kada duboko udahnete, odlučite da ga poništite. (Napomena: ovaj proces zahteva vreme.)

Ako pokušate da uradite bilo koji od drugih koraka u ovom članku, a da ne obratite pažnju na ovaj, nećete uspeti.

Prenesite svoju povređenost, a ne svoj bes

Kada se vi (žene) ljutite, mi (muževi) postajemo defanzivni. Međutim, kada izrazite svoju povređenost, nešto u nama želi da ustane i zaštiti našu devojku, čak i ako to znači da vas štitimo od naših sopstvenih postupaka ili nedela. Ako želite da izazovete promenu u nama, to počinje tako što ćete nam pokazati svoje srce, uprkos tome šta verujete o muškarcima.

Budite konkretni i direktni sa zahtevima

Bez uzdisaja i prebacivanja o tome kako „ne radimo dovoljno“. Recite nam šta tačno očekujete da uradimo. U idealnom slučaju, seli bismo i oboje se dogovorili o određenoj listi poslova, uključujući i rok za te poslove.

Pretpostavite najbolje o nama

Ponekad nećemo uspeti da popravimo usisivač tako brzo kao što smo vam rekli da hoćemo (istinita priča). Imate pravo da se ljutite na nas. Ali najbolja stvar koju možete da uradite u takvim okolnostima je da pretpostavite najbolje. Na primer, umesto da pretpostavite da nam nije stalo do vas ili vaših zahteva, pretpostavite da smo možda potpuno zaboravili na to. Onda, podsetite nas.

Cenite nas kada radimo pravu stvar

Ne govorim o tome da nas obasipate pohvalama ili da nam date jedan od onih snishodljivih „vau, zapravo možeš da uradiš nešto kako treba“ vrsta „komplimenata“. Samo budite iskrene.

Razumem argument da nam ne treba zahvaljivati jer je to naš posao koliko i vaš. I znate šta? Potpuno ste u pravu. Međutim, kada se držite svojih principa i odlučite da nas ne cenite, propuštate priliku da volite svog muža. Takođe propuštate priliku da mu pomognete da poveže vašu sreću sa njegovom pomoći.

Konačno, nemojte se plašiti da svom mužu pošaljete ovaj članak. Ako sam u pravu, pretpostavljam da će i za njega ovo biti dobrodošla promena.

Na kraju krajeva: srećna žena, srećan život.

Izvor: parent.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Napad je najbolja odbrana

Vreme, rutina i organizacija

(Visited 414 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *