11 ranih znakova dečije inteligencije

Od trenutka rođenja vašeg deteta, ono je u vašim očima izvanredno. Svaka prekretnica u rastu i razvoju služi svrsi da vam potvrdi ubeđenje da je vaš maleni sigurno genije, ali, iako su oni u našim očima svakako daroviti, da li dostizanje određene prekretnice u stvari predstavlja znak da će vaše dete biti pametno? Pa, nije sve baš tako jednostavno.

Ima mnogo šala i na filmu i na televiziji u kojima se prikazuju roditelji koji su toliko fokusirani na to da njihovo dete bude uspešno u budućnosti da počnu da ga pripremaju za profesionalnog fudbalera još i pre “petlića”. Ako vaše dete prohoda pre druge dece, to je sjajno, ali to nije garancija da će se ono “prošetati” kroz srednju školu i dobiti veliku stipendiju za prestižni fakultet.

Inteligencija ne postaje stabilna i ne iskristališe se do uzrasta od 6 ili 7 godina”, ističe dr Han Ren, ovlašćeni psiholog i specijalista školske psihologije. “Deca mogu pokazivati visoku inteligenciju u ranom dobu, poput predškolskog, ali to nije pouzdan pokazatelj buduće inteligencije”, naglašava ona i dodaje: “S druge strane, IQ koji deca steknu do sedme godine života vrlo verovatno će se održati tokom čitavog njihovog života.”

Takođe je važno primetiti da čak i testovi inteligencije mogu biti varljivi. “Ovi testovi su uglavnom evropocentrični, umnogome se oslanjaju na verbalne sposobnosti i predstavljaju nesavršene merne uređaje za kulturološki i lingvistički različite mlade osobe”, kaže dr Ren. “Naše društvo favorizuje belu rasu na svim nivoima, uključujući i testove inteligencije, što znači da stepen inteligencije mnoge darovite dece drugih rasa neće biti prepoznat na osnovu rezultata ovih testova.”

Dakle, iako rano ponašanje ili rezultati testova ne garantuju budućnost vaše dece, ipak postoje neki znakovi koje bi trebalo prepoznati dok su vaša deca mala da biste mogli negovati njihov mozak koji se razvija.

1| Njihova memorija je zapanjujuća

Vaša beba možda pokazuje rane znakove izražene sposobnosti pamćenja. “Mogućnost pamćenja do najsitnijih detalja”  je rani znak inteligencije, po dr Ren. Beba koja ima naprednu sposobnost pamćenja možda lako pamti gde je igračka sakrivena ili brzo prepoznaje lica i lokacije.

2| Oni imaju “taj pogled”

Vi možda mislite da dete “zuri” u vas, ali to bi moglo biti znak da ono uvežbava svoju veštinu fokusiranja pažnje. Dr Debora L. Raf, savetnik za obrazovanje, ističe da bistrija deca počinju da pažljivo posmatraju i obraćaju pažnju na detalje ranije od druge dece. Pa, kako možete da zaključite da li se radi o koncentrisanju ili o prostom “zurenju”? “Oni toliko toga upijaju iz svog okruženja da odrasli budu iznenađeni koliko mnogo stvari njihova deca već znaju”, ističe ona. Deca obično znaju još više nego što pokažu da znaju.

3| Oni povezuju informacije

Kao odrasla osoba, ako vidite da je neko uključio rernu, vi pretpostavite da se on sprema da nešto u njoj ispeče. Pa kada vam nakon sat vremena on ponudi kolačiće, vi se ne pitate otkud sad ti kolačići ovde. Ali vi ste do sada mnogo puta bili svedok pečenja kolača. Međutim, darovito dete koje nikada nije videlo kolačić moglo bi ipak biti sposobno da zaključi da je kolačić krajnji rezultat procesa koji je otpočeo uključivanjem rerne. “Povezivanje novih informacija sa ranije stečenim znanjima ili iskustvima, a naročito ako se radi o različitim oblastima, jedan je od ranih znakova darovitosti”, kaže dr Ren.

4| Druže se sa starijima od sebe

Da li vaše dete uživa u društvu starije dece ili odraslih osoba? Savetnik britanske Mense za darovitu decu, Lin Kendal, rekla je za BBC da “darovita deca više vole društvo starije dece ili odraslih osoba.” Napredna deca ne samo da se osećaju prijatno u društvu starijih, već i uče od njih.

5| Vrlo rano su sposobni za razgovor

Jezičke veštine zaista igraju ulogu u određivanju inteligencije kod dece. Prema dr Ren, ako vaš maleni ima “bogat i ekspanzivan rečnik”, obratite pažnju na to. U stvari, prema Davidson institutu (obrazovnoj ustanovi za naprednu decu) “rani i bogat rečnik je tipičan za naročito darovitu decu”.

6| Ne spavaju dobro

Bilo da imate novorođenče ili dete školskog uzrasta, ako ono ne spava dobro, to može biti frustrirajuće za celu porodicu. Ali moguće je da se kod dece koja teško i kasno zaspe ipak može nazreti svetlost na kraju tunela. Darovita deca teško zaspe jer je njihov mozak toliko stimulisan da im je teško da se dovoljno opuste i zaspe.

7| Živahni su i odvažni

Nije loše biti stidljiv i veliki broj istorijski značajnih ličnosti bili su povučeni u detinjstvu, ali ako je vaše dete izuzetno živahno u najranijem dobu, to može biti znak visoke inteligencije. Razvijen smisao za humor i dobro snalaženje u društvu su znakovi da je vaše dete darovito.

8| Osećajni su

Ako vaše dete žali zgaženu bubu i pokušava da uteši bebe koje plaču, njegovo “veliko” srce može biti znak i “velikog” mozga. Dr Ren objašnjava da “pokazivanje saosećanja i empatije predstavlja rani znak visoke emocionalne inteligencije”.

“Spremnost da deli, da se igra sa drugima, da pokaže saosećanje, da rešava sukobe, da prihvata preusmeravanje i savete, da pravi ustupke, sve to su bolji pokazatelji od tradicionalnih ‘knjiških pokazatelja’ na osnovu kojih se može pretpostaviti da će dete biti uspešno u životu”, ističe ona.

9| Nikada ne miruju

Većina dece ima višak energije koju je potrebno sagoreti, ali ako je vaše dete od samog rođenja pravi “nemirko”, to može biti znak da je ono darovito. Dr Hilari Hetinger Štajner i dr Marta Kar rekle su da je potreba za mentalnom i fizičkom stimulacijom pokazatelj inteligencije. Stoga, ako se vaša beba stalno prevrće pokušavajući da promeni položaj ili ako vašem detetu brzo postane dosadno, to je verovatno znak da je inteligentno.

10| Vole da se bave nekim hobijem

Ako je vaše dete izuzetno koncentrisano na određenu temu ili voli da prikuplja znanje o nekoj naročitoj oblasti interesovanja, prema “Centru za bebe”, vaš predškolac možda je naročito nadaren ili ima određeni specifični talenat, poput dara za umetnost ili za matematiku. Deca koja vole da “sklapaju slagalice i rešavaju zagonetke i mentalne testove, u stvari time pokazuju rane znakove visoke inteligencije”, kaže dr Ren. Dakle, možda se iza hobija vašeg deteta krije više nego što se da očima videti.

11| I vi sami ste “pametnjaković”

“Najbolji pokazatelj da će dete možda biti nadareno jesu daroviti roditelji”, kaze dr Ren. Iako nisu jedini faktor u prilog inteligenciji deteta, geni definitivno igraju značajnu ulogu. Stoga, ukoliko ste vi izuzetno nadareni za određenu oblast ili određene predmete, velika je šansa da će i vaša deca krenuti vašim stopama.

Izvor: romper

 

Možda će vas zanimati emisije:

Tipovi ličnosti

Igranje u predškolsko doba

(Visited 703 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *