17 saveta za ravnotežu između poslovnog i privatnog života

Postizanje ravnoteže između posla i života može biti zaista teško. Sve više ljudi prijavljuje da je upravljanje njihovim ličnim i profesionalnim životom postalo sve teže.

Duže radno vreme, veći pritisak da se stvari završe brzo, veći pritisak za uspeh i manje ličnog vremena. Ova kombinacija stvara više stresa i mnogo svakodnevnih borbi.

Ali raditi duže i više ne znači postići više, posebno ako nemate dovoljno vremena koje ćete provesti sa ljudima koji su vam najvažniji.

„Verujem da biti uspešan znači imati balans uspešnih priča u mnogim oblastima svog života. Ne možete se zaista smatrati uspešnim u svom poslovnom životu ako vam je privatni život u haosu“ – Zig Ziglar

Kvalitet onoga ko ste kao osoba, odnosi koje imate, vreme koje provodite na poslu, odlučivanje o tome šta je najvažnije, potpuno je u vašoj kontroli.

Šta je ravnoteža privatnog i poslovnog života?

Kada govorimo o savetima za ravnotežu između posla i privatnog života, ne govorimo samo o vremenskom aspektu vašeg rasporeda. Ravnoteža poslovnog i privatnog života je inkluzivan pristup svim aspektima života koji pruža najveće zadovoljstvo i daje osećaj ispunjenosti.

Ravnoteža poslovnog i privatnog života može imati drugačije značenje u svačijem životu. Da biste to bolje razumeli, razmotrite sve stvari koje su vam važne. Na primer, posao, prijatelji, porodica, vreme koje trošite na hobije, interesovanja itd.

Ako osećate da pravite kompromise u bilo kom važnom aspektu života, nemate ravnotežu između posla i života.

Postoji tanka linija razgraničenja između ličnog i profesionalnog života. Kada ste u mogućnosti da uspostavite ravnotežu između obe strane, dobijate savršenu ravnotežu u poslovnom životu. To je jednostavan stav prema vašem životu gde nijedna od ovih strana ne zamenjuje drugu kada je u pitanju određivanje prioriteta.

Zašto je ravnoteža poslovnog i privatnog života važna?

Mnogi od nas upadaju u zamku misli u kojoj se osećamo kao da treba da žrtvujemo određeni aspekt života da bismo nešto postigli. Osim ako ne odustanemo ili napravimo kompromis oko nečega što volimo, nećemo biti nagrađeni dostignućem. Pa, to zapravo nikada nije istina!

Nema potrebe da pravite kompromise ni u čemu ili radite duže da biste nešto postigli. To je samo način razmišljanja. Ravnoteža na poslu i životu vam omogućava da postignete sve u životu i istovremeno vas čini srećnim!

Moramo da razmotrimo šta bi se desilo da nemamo ravnotežu između posla i privatnog života da bismo razumeli važnost!

Naši umovi su skloni da se fokusiraju na ono gde smo morali da napravimo kompromis, a ne na ono što smo dobili. To je tužno stanje uma koje dovodi do stresa, a ponekad i mentalnih problema izazvanih anksioznošću.

Važno je imati ravnotežu između poslovnog i privatnog života jer vam to omogućava da uživate u svakom trenutku svog bića. To vam daje dovoljno vremena i energije za posao, porodicu, prijatelje, vreme za sebe ili bilo šta drugo što vam je važno! Možete da uživate u svemu i da budete zadovoljni pravilnom ravnotežom!

17 saveta za uravnoteženje poslovnog i privatnog života

Evo 17 saveta za ravnotežu između posla i privatnog života koje možete primeniti odmah, kako biste počeli da živite život bez stresa:

1. Uzmite dane za obnovu energije

Kada ste poslednji put uzeli malo vremena izvan posla da biste potpuno obnovili energiju?

Jedan od najboljih načina da se stvori okruženje za buduću visoku produktivnost i kreativnost je da se odvojite od svakodnevnice i potpuno se udaljite od aktivnosti povezanih sa poslom.

Uzimajući vreme za sebe, dobićete jasnoću o tome šta je najvažnije, kako sada tako i u budućnosti, i vratićete se osveženi, puni energije i motivisani. Uzimajući više dana za obnovu, ulažete u sebe, što prirodno znači da stvarate više ravnoteže.

Ako možete da uzmete ovaj dan sebi svakih mesec ili dva, počećete da vidite trenutne rezultate na svim nivoima vašeg poslovanja i života.

Sada izvadite svoj kalendar i zabeležite dane za obnovu energije! 

„Vaša budućnost je vaše vlasništvo. Ako ne preuzmete vlasništvo nad tim, drugi će to rado učiniti za vas.”

2. Oterajte strah

Mnogi ljudi, bilo da su preduzetnici, vlasnici preduzeća, lideri ili menadžeri, brinu se da ako ne rade ili se vidi da rade svaki dan, mogu propustiti nešto važno. Posao može propasti ili možda neće dobiti tu promociju ili slično. Uvek postoji nešto. Postoji osećaj da bi se nešto loše moglo dogoditi ako nije uloženo dovoljno vremena ili „uvek bih mogao da radim na nečem drugom“.

Ali, šta ako počnete da verujete da ste dovoljno dobri, da postižete i radite nešto značajno i da ste važni?

Jednom kada steknete to uverenje i samopouzdanje, možete se osloboditi straha da postoji „uvek više“. Osećaćete se radosnije, produktivnije, bogatije i znaćete da je ono što ste postigli dovoljno dobro.

3. Odredite prioritete u toku dana

Ako ste napravili korak unazad i pogledali šta je na vašoj listi obaveza, koliko stvari je kritično? Koliko stvari MORA da se uradi tog dana?

Sve počinje sa jasnim razumevanjem kako izgleda vaša bolja budućnost. Planirate li godinu unapred? Tri godine? Deset godina? Na čemu radite?

Kada to shvatite, možete kreirati planove i ciljeve koji će vam pomoći da postignete svoje veće ambicije.

Možete izgraditi 90-dnevne ciljeve ishoda, stvari koje zaista želite da postignete u sledećem kvartalu, a zatim razmotrite proces za postizanje toga. Iz ovog plana ćete razumeti svoje prioritete i gde bi trebalo da bude vaše fokusirano vreme.

Nemojte imati 10 stvari na svojoj listi koje treba da završite tog dana. Fokusirajte se na postizanje samo 3 ili 5 važnih stvari svakog dana. Ostvarite ih i vaša motivacija će eksplodirati. Kada postavite previše obaveza i ne dovršite ih nivo energije će vam pasti.

4. Izrazite zahvalnost za ono što imate

Ponekad smo toliko zauzeti radom i suočavanjem sa danom i razmišljanjem o budućnosti da zaboravimo na sada i ovde, na važan sadašnji trenutak. Verujem da je neophodno uključiti proaktivnu zahvalnost kao deo svakodnevnog života, da zapravo sagledamo sve u našim životima i cenimo ono što imamo.

Mnogi od nas misle o zahvalnosti kao o reakciji. Nešto se desi ili neko nešto uradi i osećate se zahvalnim. Kažete hvala, možda pošaljete e-mail.

Ali daleko proaktivnija strategija za stvaranje života u blagostanju je aktivno pronalaženje stvari koje cenite. Ovo utiče na vaše lično stanje uma, ali utiče i na druge. Možete poslati rukom pisanu čestitku ljudima koje volite ili nekome ko vam mnogo znači.

Pokušajte da zahvalite za tri stvari na kraju svakog dana i vidite kako ovo menja vaše raspoloženje i način razmišljanja.

5. Naučite da kažete Ne

Važno je da odlučite šta želite da radite, sa kim želite da gradite odnose i gde želite da provodite svoje vreme. Imamo toliko zahteva i toliko mogućnosti da radimo različite stvari da na kraju kažemo Da za stvari koje zaista ne želimo da radimo, ali smatramo da treba da radimo.

Imajte samopoštovanja, samopouzdanja i hrabrosti da živite život pod svojim uslovima i recite Da samo stvarima koje su zaista važne. Za sve ostalo, počnite da kažete Ne.

Kada vam je jasno ko je najvažniji, i šta je najvažnije, dobijate jasnoću šta je i ko je bitan, a ko nije.

Vi nemate mnogo vremena. Kada počnete da kažete Ne većini stvari, postaćete fokusiraniji i potpuno prisutni u svemu čemu ste rekli Da.

6. Zabavite se više

Ako se osvrnete na prošlu nedelju, koliko ste vremena proveli samo zabavljajući se? Ako nije bilo mnogo, onda je vreme da se stvari promene.

Razmislite o tome šta vas uzbuđuje, razmislite o ljudima sa kojima volite da provodite vreme. Uskočite u nove stvari i nove odnose. Rizikujte, isprobajte nešto novo, naučite novu veštinu i počnite da postavljate temelje za veliki projekat koji ste uvek odlagali.

Ako želite da izađete iz svoje zone udobnosti da biste se više zabavili, uradite to. Ako želite da promenite svoj život, više zabave vam daje energiju i motivaciju.

7. Počnite sa vođenjem dnevnika

Jedna od najvećih stvari koja mi je pomogla u mom ličnom rastu i postizanju ciljeva je svakodnevno korišćenje svog dnevnika.

Ovo je mesto za smeštaj mojih snova. To je dom mojih kreativnih misli i mojih alata za razmišljanje. To je mesto za bekstvo. To je takođe mesto da zapišem misli i beleške o tome gde se trenutno nalazim – moje razmišljanje, moji stavovi i moj sistem verovanja.

Navika pisanja dnevnika delovala je kao mali korak, ali je donela veliku promenu. To je postala rutina koja je uticala na druge delove mog života.

Dakle, počnite da vodite dnevnik. Posvetite se pisanju svakog dana, čak i ako je to samo pet minuta i vidite kuda vas mašta vodi.

8. Napravite jedan sat dnevno za razmišljanje i opuštanje

Neverovatno je za šta zapravo imamo vremena, posebno kada odlučimo da zaista nađemo vremena. Stalno čujem frazu „Nemam vremena“. Šta kažete na to da promenite taj način razmišljanja i počnete da posvećujete jedan sat dnevno sebi?

Jedan sat za rad na sebi. Jedan sat za čitanje. Jedan sat da naučite novu veštinu.

Istina je da svi možemo naći vremena ako nam je važno. Ovaj jedan sat dnevno bi nam mogao pomoći da postanemo kreativniji i povećamo svoju energiju i fokus. Osim toga, povećaćete svoje sposobnosti.

9. Radite svakog dana jednu stvar koju volite da radite

Dok smo uvučeni u vrtlog svakodnevice, to je sve što možemo da uradimo samo da preživimo. Često zaboravljamo da radimo ili uživamo u stvarima koje nam zapravo donose najveću radost.

Jedan od najboljih načina da vratite više ravnoteže u svoj život je da se ponovo posvetite stvarima koje vam pružaju najviše zadovoljstva. Ako nemate ništa na umu trenutno, predlažem vam da pronađete nešto oko čega ste strastveni. To može biti čitanje, šetnja, razmšljanje o duhovnim stvarima, učenje instrumenta ili jezika, ili kako da postanete bolji kuvar ili baštovan.

Nije važno šta je, sve dok uživate u iskustvu. Pokušajte da izdvojite vreme svaki dan da uradite ovu jednu stvar. Radite to 30 dana i to će vam postati navika. Osim toga, pomoći će vam da se ponovo povežete sa onim do čega vam je zaista stalo.

10. Napravite više vremena za porodicu

Ovo je oblast koja mi mnogo znači i bila je jedan od razloga zašto sam pokrenuo svoj trenerski posao.

Imam dvoje male dece i želeo sam da ih vidim više i da provodim više vremena sa svojom porodicom. Ponekad ih vodim u školu i često sam kod kuće na porodičnoj večeri i priči za laku noć. Imati slobodu da ovo radim je od suštinskog značaja u načinu na koji vodim svoj posao i kako pomažem drugim preduzetnicima da vode svoj posao.

Ako možete da stvorite malo prostora da provedete više vremena sa ljudima koji su vam važni, videćete ogromnu razliku.

11. Postavite jasne ciljeve

Uspešni ljudi su uvek vođeni vizijom svoje budućnosti. Održavanje njihovog kursa i motivisano postavljanje jasnih ciljeva, kako dugoročnih tako i kratkoročnih, omogućava im da ostvare svoje najveće snove.

Postavljanje specifičnih i merljivih ciljeva daje vam najbolju šansu da promenite način na koji radite i živite. Oni vam pomažu da napredujete i gradite zamah svakog dana. Kao što Den Salivan kaže „Vaša budućnost je vaše vlasništvo. Ako ne preuzmete vlasništvo nad tim, drugi će to rado učiniti za vas.”

12. Fokusirajte se na rezultate, a ne na utrošeno vreme

Umesto da razmišljate o većem radu, usmerite svoje vreme i energiju na postizanje većih rezultata. Pojednostavljivanjem oblasti fokusa, oslobađate više vremena za radosniji i uravnoteženiji život.

Zaista je lako upasti u zamku obavljanja bezbrojnih aktivnosti koje crpe vašu energiju i odvode vas od stvaranja zamaha napred u kretanju vašeg poslovanja. Ako ste uvučeni u više pravaca i nemate dovoljno vremena i često preuzimate previše projekata, to vas često može ostaviti iscrpljenim, zabrinutim i nekomunikativnim na kraju dana.

Zapamtite, učiniti više stvari ne znači ništa kada se ništa sjajno ne uradi.

Fokusiranjem na manji broj projekata i pružanjem maksimalnog uticaja, imate veći osećaj postignuća, samopouzdanja i motivacije. Osim toga, možda ćete imati više vremena da rano prekinete posao i provedete vreme sa ljudima koji su vam važni.

Mi smo ti koji dajemo moć tehnologiji da nas potčini do te mere da to postane prinuda.

13. Posvetite se boljoj budućnosti

Imate moć i kontrolu da odlučite koju bolju budućnost želite za sebe upravo sada, u ovom sadašnjem trenutku. Koliko daleko u budućnost želite da “vizujete” zavisi od vas. To može biti 3 godine, 5 godina, 10 godina ili 25 godina. Ova budućnost je vaša da je kreirate, ali ona dolazi samo od ulaganja vremena u ovom trenutku, da razmislite o tome gde ste i kuda želite da idete.

Probajte ovo: pogledajte svog „budućeg ja“ i budite jasni kuda želite da idete, ko želite da budete i kako želite da živite svoj život. Zatim se vratite u sadašnjost i napravite akcioni plan o tome kako ćete kreirati i “prošetati” do ove budućnosti.

Imaćete veći osećaj energije, angažovanja, motivacije, kreativnosti i produktivnosti jer imate jasnu viziju i jasnoću tačno gde želite da idete i korake koje treba da preduzmete da biste tamo stigli.

14. Pametno rasporedite svoje vreme

Vreme je jedan od glavnih faktora koji treba uzeti u obzir kada planirate da poboljšate ravnotežu svog poslovnog i privatnog života. Ako kontrolišete svoje vreme, možete kontrolisati sve!

Možda ćete morati da se bavite milionima zadataka u jednom danu, a ponekad to dovodi do zaboravljanja drugih važnih stvari u životu. Ali ako namerno zakažete svoj radni dan i držite se svog kalendara, ove manje distrakcije neće moći da nadjačaju vašu rešenost da održite ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Možete koristiti jednostavnu olovku ili svoj tehnički gadžet da biste zakazali svoje vreme. Planirajte svoj lični i profesionalni život svaki dan i držite raspored pri ruci kako biste ostali fokusirani. Dobićete priliku da preterate, ali to nikada ne bi trebalo da bude po cenu drugih aspekata vašeg života.

Zapamtite, vaš radni život je važan, ali i vaš lični život koji uključuje vreme odmora i kvalitetno provođenje vremena sa prijateljima i porodicom.

15. Iskoristite trenutke sa manje obaveza

Postoje trenuci u danu kada zapravo možete sebi priuštiti da budete malo opušteniji. Ali kako naša ljudska priroda nalaže, ne dozvoljavamo svi sebi da jednostavno uživamo u pauzi!

Radije bismo zakazali nešto drugo za to vreme samo da završimo zadatak. Ne radite to! Pružite sebi luksuz produženih pauza i predahnite s vremena na vreme!

16. Pronađite amortizer

Kada kažemo amortizer, mislimo da treba da nađete vreme između profesionalnog i kućnog života, gde učite da se opustite. Ne nosite svoju kancelariju kući i kuću u kancelariju. Oboje je važno; međutim, nijedno ne bi trebalo da bude dovoljno moćno da vam pokvari raspoloženje i utiče na drugu važnu oblast!

Na primer, dok idete kući iz kancelarije, pokušajte da se opustite slušajući muziku ili podkast koji vas opušta. To bi vas opustilo i vratilo vam osmeh na lice. Potrudite se da to radite svaki dan, čak i kada idete na posao.

17. Pauzirajte od tehnologije

Tehnologija je jedan od glavnih krivaca za ljude koji ne nauče da se opuste. Naši životi su toliko zapleteni i okruženi tehnologijom da jedva da sklanjamo pogled sa svojih mobilnih telefona ili laptopova tokom dana, čak i kada to nije potrebno!

Mi smo ti koji dajemo moć tehnologiji da nas potčini do te mere da to postane prinuda.

Ako s vremena na vreme pauzirate od tehnologije, to bi vam dalo dovoljno prilika da nađete vremena za sve ostalo što je važno. To je jedno od jevanđelja za postizanje ravnoteže u poslovnom životu u 21. veku.

Prednosti koje zdrava ravnoteža između poslovnog i privatnog života može da donese u vaš život

Postoje brojne prednosti ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Mnogi ne shvataju dok ne bude prekasno da su vaš lični i profesionalni život podjednako važni i da ne treba da pravite kompromise ni sa jednim od njih. Bilo da ste vlasnik preduzeća ili zaposleni, kada imate savršenu ravnotežu poslovnog i privatnog života, postajete:

Slobodni od stresa i raznih mentalnih oboljenja

Prekomerna kompenzacija u određenom delu života rezultira nezadovoljstvom. Na primer, kako biste se osećali kada morate da provedete duge sate u kancelariji da završite nedovršene projekte dok vaša porodica večera sama kod kuće?

Frustrirani? Iznervirani? Ljuti? Nezadovoljni?

Lista bi se mogla nastaviti i sva ta osećanja bi progutala vaš duševni mir. Na kraju, to rezultira sagorevanjem, a ljudi postaju zarobljeni u opakoj navici da budu pod stresom. Mnogi čak razviju i razne mentalne probleme zbog produženog radnog vremena.

Dobar balans na poslu smanjuje stres i štedi vas od razvoja takvih mentalnih oboljenja.

Srećni i zadovoljni životom

Hajde da pokušamo da odgovorimo na još jedno pitanje! Kako biste se osećali kada je vaš radni učinak odličan, uspevate da odvojite vreme za porodicu i izduvate se igrajući neku igru sa prijateljima? Savršeno, zar ne?

To se dešava kada uravnotežite svoj posao i život. To se ne dešava preko noći, ali na kraju, kada se naviknete da izvodite tehnike balansiranja, primetićete da ste srećni i zadovoljni svojim životom.

Produktivniji u svakom aspektu života

Vaša produktivnost je direktno povezana sa vašim načinom razmišljanja. Ako ste pod stresom, nesrećni, nezadovoljni ili ljuti na život, nikada nećete moći da date svojih sto posto.

Međutim, ako uspete da održite uravnotežen pristup u svom profesionalnom i ličnom vremenu, nivoi serotonina će skočiti kroz krov jer ćete biti srećni. To će vam na kraju omogućiti da svuda pokažete svoj najbolji učinak.

Zaključak

Neke od ovih strategija i saveta će vam omogućiti da razmišljate drugačije i odmah radite drugačije, dok će za druge trebati malo više vremena za implementaciju, ali će biti ključne za vaš dugoročni uspeh.

Stvaranje ravnoteže između načina na koji razmišljate, kako radite i kako provodite svoje vreme je od suštinskog značaja za vaše dugoročno zdravlje i mentalno blagostanje. Želja za stvaranjem te promene dolazi samo iznutra. Nadamo se da će vas ove strategije i saveti postaviti na pravi put!

Izvor: lifehack.org

 

Možda će vas zanimati emisije:

Nauči da živiš srećnije

Koja su merila uspeha?

(Visited 251 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *