5 trikova koji mogu spasiti život

Život je nepredvidiv, i dok svi verujemo da nam se ništa ne može desiti, nažalost pokaže se drugačije. Nemoguće je pripremiti se za neočekivane situacije, ali postoji nekoliko saveta koje je dobro znati.

U slučaju napada panike

Ako ste anksiozni tip i lako paničite, verovatno ste već nekoliko puta iskusili ovu nelagodnost. U tom slučaju, možete biti toliko prestravljeni da se možete onesvestiti, a to dovede i do povreda. Dakle, sledeći put kada se nađete u stanju panike, učinite sledeće:  prvo, pokušajte da odvratite pažnju tako što ćete početi da imenujete objekte koji vas trenutno okružuju. U međuvremenu, pokušajte da dišete polako kroz nos, ne iz stomaka, već iz pluća. Nakon toga, kada stvari postanu malo bolje, recite sebi šta ćete da radite, na primer da ustanete polako, zatim polako produžite dalje.

Ako izbije manji požar

Upravo ste ispekli nešto u kuhinji, ali ste morali da istrčite u dvorište ili drugu sobu na nekoliko minuta? Ako se vratite i vidite da se, recimo, kuhinjska krpa koju ste zaboravili na plinskom šporetu zapalila, a plamen se proširio i na tiganj, budite oprezni!
Ako pokušate vatru da ugasite vodom, možete izazvati još gori problem, jer će mešanje vrelog ulja i vode izazvati veći plamen.

Umesto toga, izvadite sodu bikarbonu i pospite po zapaljenom tiganju. Ovaj način gašenja požara koristite samo za manje plamenove!

Ako se povredite

Pretpostavimo da ste slučajno razbili veći stakleni predmet ili ste ispustili nož a on vam je pao na nogu.

U tom slučaju nikada nemojte vaditi veće komade stakla iz tela ili nož iz rane, jer oni mogu privremeno zaustaviti krvarenje dok su u vašem telu.

Mnogi prave ovu grešku, misleći da strane predmete treba ukloniti što je pre moguće iz rane, ali to može biti smrtonosno jer možete izgubiti mnogo krvi za nekoliko minuta!

Umesto toga, odmah pozovite hitnu pomoć.

U slučaju strujnog udara

Struja je veoma opasna, iz tog razloga se i ulaže trud da naše domove učinimo što bezbednijim. Međutim, i dalje morate biti spremni za nesrećne slučajeve! Ako kojim slučajem nekog potrese struja, nikada ga ne dodirujte golim rukama!

Pokušajte da ga odgurnete od uređaja nečim što ne sprovodi struju – poput drvene metle, drvene stolice ili koristeći deblje gumene rukavice.

Ne dodirujte osobu ako već vidite da nije pod naponom, jer to i dalje može biti opasno.

Umesto toga, pozovite hitnu pomoć i pazite da dotična osoba više ne dolazi u kontakt sa tim uređajem, i pokušajte da ga udaljite odatle najmanje 9-10 metara.

Ako izgubite novac

Svakome se može desiti da mu novčanik bude ukraden iz torbe i da nema novca kod sebe. Za takve situacije treba da budete spremni.

Stavite najmanje hiljadu dinara u futrolu od mobilnog telefona ili na neko drugo mesto. U tom slučaju, ako izgubite novčanik, i dalje biste imali dovoljno sredstava za put do kuće, ili barem da kupite hranu za sebe.

(Visited 545 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *