Pet psiholoških trikova kako da trošite manje novca prilikom kupovine

Da li vam je možda teško da se pridržavate svog budžeta? Često imate grižu savesti posle kupovine, jer ste svesni da ste potrošili više novca od predviđenog? Jedan od dobrih predloga je da takvim stvarima stanete što pre na kraj!

Evo nekoliko psiholoških trikova koji vam mogu pomoći u tome:

Hodajte u štiklama!

Na osnovu jednog ispitivanja, nošenje cipela sa visokim potpeticama prisiljava jedan deo vašeg mozga da se skoncentriše na održavanje ravnoteže, a pomaže vam i da doneset uravnoteženije odluke: ispitivanje je pokazalo da kupci sa visokim potpeticama trezvenije troše svoj novac, uzimaju kvalitetniju hranu i stavljaju manje stvari u svoju korpu prilikom kupovine.

Ako vam zvuči da će vam biti neudobno da gurate kolica u cipelama na štiklu, ispitivači vam preporučuju da tek posle jednog relaksirajućeg treninga krenete u kupovinu, jer tada još deluju hormoni koji imaju opuštajući efekat na mozak, a koji utiču i na centar za ravnotežu.

Koristite nove platne kartice!

Ako više volite da umesto kartice koristite gotov novac, ovaj trik može da vam pomogne: starije kartice stavite u stranu i koristite ih za izdatke koji su neizbežni, kao što je plaćanje računa za struju, a kod onih izdataka kod kojih želite da uštedite, stavite novije kartice.

Jedno ispitivanje je pokazalo da novac koji je nov “teže izađe” iz novčanika. Takođe, pokazalo je da osobe mnogo lakše troše stare, pohabane novčanice, u odnosu na one nove.

Jednostavno prođite!

Ranija navika koja se vezuje za sakupljanje raznih stvari, oslikava se i prilikom kupovine, a ujedno nam pričinjava i fizičku radost. Za vreme kupovine u mozgu se oslobađa dopamin. Tada je vrlo moguće da upadnete u neku vrstu “kupoholičarskog delirijuma”, pri čemu kupujete i ono što u u normalnim okolnostima ne biste.

Ako primetite da se sa vama ovako nešto događa, a niste sigurni da li propuštate dobru robu ili vam se zdravo rasuđivanje poremetilo, spustite to što vam je u rukama i  prođite dalje. Ako i kasnije tog istog ili sledećeg dana imate istu želju da kupite tu stvar, tada se mirno vratite po nju.

Limirajte broj prodavnica u koje ulazite

Logično je da, ako uđete u manji broj prodavnica, manje ćete para potrošiti, i u ovome se krije velika istina.

Stručnjaci tvrde da je moguće umiriti savest obilazeći veći broj prodavnica radi upoređivanja cena. Ali tada je prisutna opasnost od kupovine i onih stvari koje pre toga niste želeli.

Pridržavajte se trikova prilikom kupovine!

Sve dok postoje psihološki trikovi koji pomažu da se novac uštedi, možete biti sigurni da se i trgovci dovijaju da se roba proda, pogotovo kad je reč o sezonskoj robi i kada su praznici. Ako ste ovoga svesni, već ste puno toga učinili da ne kupujete instiktivno.

Poznato je da lepo dekorisana roba prosto mami kupce, ali niko ne misli da upravo boje imaju ogroman uticaj. Primera radi, novogodišnje boje, zelena i crvena, izazivaju želju za trošenjem: crvena boja je energična, budu intuiciju.

Jedno ispitivanje je pokazalo da oni konobari, koji imaju na sebi crvenu uniformu, dobiju 14-26% veći bakšiš.

Iako s vremena na vreme nije loše opustiti se i kupiti neku stvar, treba da pripazite jer u većini slučajeva prisutna je želja da trošite više od onoga koliko vam treba. Budite oprezni!

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kako upravljati novcem

Odgovornost prema novcu

(Visited 1.500 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. NikolaM 01/09/2021at8:17 am

    Vrlo slicno kao pravilo da se u market ne ulazi kad ste gladni jer obavezno kupite gomilu brze hrane.

    Reply
    1. Više od života 01/09/2021at9:56 am

      Hvala na komentaru, vrlo lepo ste to primetili.

      Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *