Moć intuicije

Sigurno vam se već više puta dogodilo da ste poslušali svoj unutrašnji glas ili osećaj. Tako, na primer, kad ste vi i vaš brat ili sestra u isto vreme mislili jedno na drugo, u isto vreme ste pisali jedno drugom ili ste pozvali telefonom. Kao da ste u isto vreme bili na istoj talasnoj dužini. Možda bi vam unutrašnji osećaj pomogao pri donošenju dobrih odluka, a bilo je, nažalost, slučajeva i kad niste slušali svoje šesto čulo.

Šta je to?

U određenim situacijama, kad su druge osobe u pitanju, javljaju vam se ponekad takve misli i osećanja, koje ne možete ni sa čim uporediti. Ima trenutaka kad jednostavno samo osetite da će biti dobro uraditi nešto na određeni način ili možda ne, a ponekad i da će se nešto dogoditi.

U tom trenutku ne znate odgovor zašto se tako nešto događa, ni odakle dolazi. Zašto nam je neka osoba na prvi pogled simpatična, a druga ne? Zašto ste negde skrenuli desno, kad uglavnom idete levo? Osećaj je došao naglo, a isto tako i reakcija kao posledica.  Ovo nije nikakva mistika, interesantno je obratiti pažnju o čemu se zapravo radi.

Za intuiciju se koriste izrazi kao što su unutrašnji glas ili Božji šapat. Ona najčešće dolazi do izražaja kada se donosi brza odluka. Tada vam prethodna iskustva najviše pomažu. Na primer, kada ste u fazi upoznavanja sa nekom osobom, odmah ga upoređujete sa nekim koga ste ranije upoznali, sa ranije stečenim iskustvom, koje može biti lično ili putem dobijene informacije sa strane. I tada dolazi do procene i odluke na osnovu tog unutrašnjeg osećaja.

Kad telo šalje signale

Prema psihologu Frensisu Voganu, intuitivna svest spada u četiri glavne kategorije: fizičku, emocionalnu, mentalnu i duhovnu, koje možemo koristiti nezavisno jednu od druge.

Primer unutrašnjeg znanja koje se odnosi na fizičku reakciju može biti kada smo u nebezbednoj ili neprijatnoj situaciji i imamo osećaj u svom telu, bilo da je u pitanju glavobolja, stomačni bol ili osećaj anksioznosti. Ovo ukazuje na oblik intuicije koji nudi poruku: „Naučiti verovati svojim telesnim odgovorima deo je učenja da verujete svojoj intuiciji“. Ako vam telo daje informacije, onda je dobra ideja da ih saslušate jer te informacije mogu osigurati vašu bezbednost. Ako uobičajeno imate isti odgovor na istu situaciju, to bi moglo biti povezano sa već postojećom (možda iz detinjstva) traumom. Imajući u vidu ovu reakciju, moći ćete da se nosite sa datom situacijom.

Primer emocionalnog unutrašnjeg znanja je kada osećate da je nečija energija pozitivna ili negativna. Najčešće će to uticati na vaše ponašanje kada se bavite njima. Često nema posebnih razloga za to kako se osećate; to se samo oseća na instinktivnom nivou. Napredujući, ova osećanja vam mogu pružiti dragocene informacije.

Duhovno unutrašnje znanje ili Božji šapat, kako je nazvan na početku teksta, može biti povezan sa duhovnom praksom i iskustvima. Stručnjaci sugerišu da redovna molitva može da podstakne i poboljša ovu vrstu intuicije i oslobodi vašu svest za informaciju dobijenu od Tvorca.

Da li treba verovati intuiciji?

Čovek mnoge odluke donosi racionalnim promišljanjem. Vrlo često situaciju prvo analizirate, upoređujete stavke za i protiv, a potom verujete da će kraj biti dobar. Tada donosite odluke, pravite planove i na kraju pristupate realizaciji. Korak po korak idete ka cilju. Ovo psihologija naziva laganim razmišljanjem.

Intuicija ima svoju vrednost u složenom odlučivanju. Studije rađene na rukovodiocima na visokim pozicijama pokazuju da čak i nakon što analiziraju gomilu podataka, informacije im ne govore šta da rade; tu je intuicija vodič. Ljudi obično navode racionalne kriterijume za svoje postupke i ne otkrivaju subjektivne sklonosti osećaja koji se spontano javlja.

Može li se intuicija poboljšati?

Moć intuicije je moguće usavršiti. U određenoj meri, intuicija potiče od stručnosti, koja se oslanja na stečeno znanje. Jačanje intuicije zahteva korišćenje povratnih informacija, upoređivanje ishoda situacija u stvarnom životu sa intuitivnim odlukama koje ste doneli. Čak i tako, visoka intuitivnost u jednom domenu iskustva ne garantuje pouzdanost u svim oblastima.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Pravila, lažovi i prevaranti

Nije uvek ono što želiš dobro za tebe

(Visited 237 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *