Kako ostati motivisan i biti produktivan nakon prolaska kroz težak period?

Prošla sedmica bila je jedna od onih sedmica kada se nisam osećala motivisano i imala sam manjak produktivnosti. Proživela sam tešku sedmicu jer mi je preminuo porodični prijatelj iz detinjstva, dobila sam vest da mi je rođak oboleo od melanoma, a saznala sam i da će moj otac, kroz par sedmica, ponovo otići u bolnicu na zračenje zbog kancera. Nisam se ni fizički osećala dobro. Naravno, kao i većina od vas kada dobijete određene siptome, i ja sam odmah pomislila – “KOVID”. Ne mogu tačno da vam kažem šta se fizički događalo sa mnom, samo sam se osećala potpuno iscrpljeno i imala glavobolju čitave sedmice. A ništa neće više smetati vašoj motivaciji od emotvne i fizičke iscrpljenosti.

Svim silama sam se trudila da odradim sve iz svog rasporeda za prošlu sedmicu i da nastavim da ustajem redovno u pet ujutru. Ipak, nisam uspela u tome. Krivila sam sebe što nisam bila sposobna da se držim uobičajenog rasporeda i rutine. Želela sam da nastavim po starom, ali moje telo mi nije dalo. Konačno sam poslušala svoje telo i odmorila se oko dva dana.

A ove sedmice se osećam bolje i moja motivacija i produktivnost se iz dana u dan uvećavaju. Iz svog iskustva od prethodne sedmice izvukla sam neke vredne pouke koje bih želela da podelim s vama.

Dakle, šta da učinite kada se ne osećate motivisano i kada vam je umanjena produktivnost?

Ako prolazite kroz težak period, dajte sebi nekoliko dana da se pregrupišete. Nije praktično misliti da možete da nastavite starim tempom usred nekog razočarenja, krize ili stresnog događaja. Stanite! Odmorite se. Pregrupišite se. Napunite baterije.

Ako trenirate, nastavite s tim. Naravno da ćete možda morati da promenite učestanost i dužinu vežbanja, ali važno je da ne prekidate ako je ikako moguće. Vežbanje uvećava lučenje endorfina u vašem mozgu, a to će vam biti potrebno ako se suočavate sa lošim raspoloženjem, anksioznošću ili stresom.

Izađite u prirodu i provedite najmanje 20 minuta na suncu. Provođenje vremena u prirodi pospešuje kreativnost, a izlaganje suncu podstiče sintezu vitamina D u vašem telu što pomaže da se ublaži depresija.

Ako sebi postavljate dnevne ciljeve, pokušajte da postavite jedan ili dva lako ostvarljiva cilja dnevno u toku stresnih perioda, umesto da postavite mnogo ciljeva za koje unapred znate da nećete moći da ih ostvarite. Kada prolazite kroz stresne situacije, vaš mozak će se možda osećati tromo i imaćete problem da održite koncentraciju. To nije pravo vreme za velike planove.

Čitajte ili slušajte nešto što će vas podići i inspirisati. Budite nadahnuti i ohrabreni.

Ne odustajte. Možda se nećete osećati motivisano i produktivno, ali podsetite sebe da ponekad čak i pod normalnim okolnostima motivacija varira. I produktivnost opada dok prolazite kroz stresne situacije. Podsetite sebe da ćete, kada sve prođe, ponovo biti motivisani i produktivni.

Napravite menatalnu pauzu od svega što vas muči. Dajte sebi vremena i prostora da uživate u životu i da se ponovo povežete sa onim što vas pokreće i budi vašu kreativnost.

Slušajte umirujuću i/ili uzdižuću muziku. Muzika vam može poslužiti da vas motiviše da uradite i ono što vam se trenutno ne radi.

Prilagodite svoja očekivanja i svoj raspored. Oslobodite se perfekcionističkog stava. Sasvim je u redu, s vremena na vreme, opustiti se i ne biti u punom zamahu.

Vežbajte brigu i saosećanje prema sebi. Osećati se dekoncentrisano i tromo u stresnim vremenima je normalno. Verovatno će vam biti potrebno određeno vreme da biste se „vratili u normalu“. Pohvalite sebe za ono što ste, uprkos svemu, bili sposobni da odradite.

Shvatite da će vaš nivo produktivnosti verovatno biti niži tokom ovih vremena krize i teškoća. Stoga, iskoristite preostalu snagu da budete što produktivniji, redefinisanjem svojih prioriteta i stavljanjem akcenta na obavljanje onih najvažnijih poslova.

Izvor: faithwriters

 

Možda če vas zanimati emisije:

Emotivno zdravlje i dobrobit

Snaga volje

(Visited 1.938 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *