Poklon najveći od svih – rođenje Isusa Hrista

Prava poruka Božića nisu pokloni koje dajemo jedni drugima. Umesto toga, to je podsetnik na dar koji je Bog dao svakom od nas. To je jedini poklon koji nastavlja da nam svakodnevno daje, pa želim da istaknem četiri stvari u vezi s tim.

Ulažemo toliko sredstava u ono što imamo, ali ovo će sve proći.

Prvo, to je iznenađenje. Kad se Božić približava, često pokušavate da otkrijete da li su određeni ljudi kupili poklon koji ste zaista želeli. Možda već znate šta su kupili, jer to nisu baš dobro sakrili. Ili ste ga možda otkrili slučajno – ili možda ne.

Ali kada dođe taj dan i otvorite poklon, morate se pretvarati da ste iznenađeni. Pa ipak, sve vreme ste znali šta je to.

Međutim, Božji dar za nas bio je potpuno iznenađenje. Nije se očekivalo, a dok ga pažljivije ispitujete, shvatate koliko je to zapravo bio sjajan poklon.

Drugo, Božji dar došao nam je u najskromnijem omotu. Šta biste pomislili kad biste ispod božićne jelke videli poklon umotan u novine i vezan kanapom?

Ali razmisli o Božjem daru za nas. Isus nije rođen u zlatnoj palati; rođen je u štali. Umotan u najskromnije komade odeće. Položen je u korito za hranjenje.

Ipak, ove stvari ni na koji način ne umanjuju priču o Hristovom rođenju. Ako bilo šta drugo, pomažu nam da shvatimo veliku žrtvu koju je Bog podneo za nas. Božji dar čovečanstvu, konačni dar večnog života kroz Sina njegovog, Isusa Hrista, došao je u najjednostavnijem i najskromnijem omotu.

Treće, ne zaslužujemo ovaj poklon. Na Božić darujemo one do kojih nam je stalo, koji su bili ljubazni prema nama u proteklih godinu dana ili su nam prvo dali poklon. Ne dajemo poklone osobi koja je klevetala naše ime ili besnom komšiji koji nikad nema lepu reč.

Ipak, Bog nam je dao svoj dar dok smo bili njegovi neprijatelji. Nije nam poklonio ovaj poklon jer smo to zaslužili. U stvari, bilo je upravo suprotno. Biblija nam kaže, „Ali, Bog je pokazao svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas dok smo još bili grešnici “ (Rimljanima 5: 8 NSP).

Četvrto, poklon nam govori nešto o davaocu. Kada želite nekome dati poklon, počnete da razmišljate o tome unapred. Pokušavate da pronađete šta ta osoba želi ili joj je potrebno.

Kada je Bog odlučio da nam da dar večnog života, to nije bilo nešto o čemu je On samo razmišljao u hodu. Mnogo pre postojanja grada Vitlejema, vrta zvanog Edem i planete zvane Zemlja, u večnosti je doneta odluka da Bog pošalje Sina, rođenog od žene.

Biblija kaže da se za Njegovu smrt znalo od postanka sveta (Otk. 13: 8). Ne grešite u vezi s tim: ovaj dar koji nam je Bog dao bio je najsvetija stvar koju je mogao da ponudi.

Dakle, Božić se ne odnosi na one poklone koje trenutno imate pod svojom jelkom. Sve će te stvari jednog dana nestati. Sve što će nakon ovog života ostati je ljudska duša i to će živeti večno. Ulažemo toliko sredstava u ono što imamo, ali ovo će sve proći.

Život je ono što se dešava iza groba. Život se sastoji u poznavanju Boga koji vas je stvorio i koji vam je dao najveći poklon koji ćete ikada primiti.

Izvor: crosswalk

 

Možda će vas zanimati emisije:

Isus prorok

Gde zlo više ne postoji

(Visited 1.014 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *