Snaga dvoje – bolje je dvoma nego jednom

Nije dobro biti sam, jer nas to ograničava na mnogim poljima. Međutim, dvoje je bolje nego jedno, jer dostignuća dvoje su umnožena u poređenjima s dostignućima jednog. Ovaj članak naglašava potrebu da se udružujemo, gde god je u životu to moguće.

„Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju dobru dobit od svoga truda. Jer ako jedan padne, drugi će podignuti druga svojega; a teško jednome ako padne, nema drugoga da ga podigne. Jošte ako dvojica spavaju zajedno, greje jedan drugoga; a jedan kako će se zagrejati? I ako bi ko nadjačao jednoga, dvojica će mu odoleti; i trostruka vrpca ne kida se lako.“ (Knjiga propovednikova 4:9-12)

Uvod

Snaga dvoje ne može se prenaglasiti. Jer, u tome je glavni ključ uspeha u životu. I svako ko razume i drži se toga predodređen je za uspeh u životu. Takođe, to je i božanski broj, jer Bog zna za snagu dvoje i sam je uključen u to.

Kada je Bog dovršio stvaranje, sve je bilo veoma dobro, osim čoveka. U pogledu Adama, Bog je rekao da nije dobro da je čovek sam (1. Mojsijeva 2:18). Zato je stvorio Evu za Adama i osposobio ih da daju potomstvo. I opet, kada je Bog blagoslovio majke, rekao je da bi one trebalo da budu radosne majke svojoj deci (Psalam 113:9), imajući na umu minimum dvoje. Dalje, kada je Isus poslao svoje učenike u svet da propovedaju, poslao ih je po dvojicu zajedno (Luka 10:1). I ima još mnogo izveštaja u Svetom pismu u kojima se pokazuje moć dvoje. Naravno, snaga dvoje ne može se uzeti zdravo za gotovo.

Koristi od snage dvoje

1. Dobijaju dobru nagradu za svoj trud (Propovednik 4:9)

Kada se dvoje ujedine u nekom cilju, uvek će biti dobro nagrađeni. To je zato što oni tada udružuju svoju mudrost, znanje, razumevanje i sposobnosti. Na primer, potrebni su i otac i majka da bi se dobilo dete. A deca su dobra nagrada.

2. Pomoć i podrška (Propovednik 4:10)

Kada ste sami, sve morate sami da odradite, pošto nemate nikoga da vam pomogne ili da vas podrži u životu. Naravno, čovek nije stvoren kao pusto ostrvo; mi smo stvoreni na takav način da ne možemo daleko stići bez pomoći drugih. To se odnosi i na vaš duhovni život. Tako, ako vam nedostaje duhovna podrška i pomoć kada vas napadne neprijatelj, vaš pad će biti težak. Ali kada imate nekoga, pa čak i ako padnete, ta osoba će vam pomoći da ustanete.

3. Toplina i uteha (Propovednik 4:11)

Svakako, dvoje je bolje nego jedno, jer će se lakše utešiti i ugrejati. Kada ste pred izazovom lepo je imati nekog kraj sebe, jer će vas ohrabriti i utešiti. A ako vam je hladno, možete se i brže ugrejati.

4. Pobeda u borbi (Matej 18:19)

Bitke su realne, ali ono što je još realnije je naša pobeda u životu. Međutim, to je još realnije kada vas je više od jednoga, kada ima neko da vam se pridruži kada ste napadnuti. Kada vodite duhovnu borbu i kada ima nekoga kraj vas da vam se pridruži u molitvi, vaša pobeda je sigurna. Jer Bog je obećao da će, ako se dvoje oko nečega slože, On učiniti da tako i bude.

5. Učvršćena snaga (Propovednik 4:12)

Jači ste kada vas je dvoje. To je zato što ćete vas dvoje udružiti svoje snage da biste postigli ono što želite. Takođe, vaša ujedinjena snaga će ubrzati proces i skratiti vreme potrebno za dovršetak započetog. Za ono za šta bi vam samom bili potrebni sati, ako imate pomoć, dovoljni su vam minuti.

6. Snaga se umnožava, a ne samo dodaje (Isus Navin 23:10; 5. Mojsijeva 32:30)

Efekat dvoje, kada se uporedi sa snagom jednog, je u umnožavanju, a ne prostom sabiranju. To je zato što je Bog u Svetom pismu obećao da će On pomoći jednom da najuri hiljadu, ali da će uz Njegovu pomoć, dvojica moći da najure deset hiljada. To znači da ćete uz pomoć partnera biti sposobni da uradite deset puta više nego sami.

7. Uslišene molitve (Matej 18:19)

Svaka molitva koju upućujete zajedno s nekim u veri sigurno će biti uslišena. To je zato što je Hristos rekao da će, kada se dvoje okupe da se zajedno mole, Otac nebeski uslišiti njihovu molitvu. Dakle, snaga dvoje osigurava da ćete dobiti uslišenje svojih molitava. Stoga, ako vam je potrebno uslišenje vaših molitvi, nađite nekoga da se udruži s vama u molitvi.

Zaključak

I zaista, nije dobro da je čovek sam, jer dvoje je jače od jednoga. Velika moć leži u snazi dvoje. Zato, ako nemate nikoga ko bi vas u životu podržao, molite se da pronađete nekoga ko bi pristao da pođe s vama. Jer, nastavićete da se mučite i bićete lak plen neprijatelju ako ste sami. A ako ste u braku, neka vaš bračni drug bude taj vaš partner, jer ćete ujedinjeni biti mnogo jači i bliži jedno drugom. Uključite snagu dvoje u sve oblasti svog života već danas da biste imali uspešan i blagosloven život.

Izvor: faithwriters

 

Možda će vas zanimati emisije:

Priprema za brak

Mehurići

(Visited 658 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *