Dizajn, a ne sreća

Biljke iz roda detelina čine ogromnu porodicu biljaka koje su rasprostranjene po čitavom svetu. Članovi ove porodice imaju mnogobrojne oblike, od bele i ljubičaste deteline koja raste na travnjacima do impresivnih bagrema i mimoza. Većina tipova detelina vodi poreklo iz Severne Amerike.

Bela i slatka detelina naročito su popularne među medonosnim pčelama i drugim insektima oprašivačima. Sadržaj šećera u nektaru koje ove biljke proizvode je 40%, što je oko četiri puta veći procenat nego u popularnim sokovima.

Detelina je poznata i po svojoj sposobnosti da obnavlja zemljište. Simbiotske bakterije koje žive na njihovom čvrornovatom korenju imaju sposobnost da prenesu azot iz azotom bogate atmosfere u zemljište, koje nije tako bogato ovim važnim elementom.

Još od vremena Toma Sojera, a verovatno i mnogo ranije, deca rado traže detelinu s četiri lista. Praznoverje tvrdi da ona donosi sreću onome ko je pronađe. Pošto je Bog u potpunoj kontroli nad svakim detaljem svog stvaranja, ne postoji nešto takvo kao što je sreća koju donosi neka biljka.

Detelina s četiri lista zaista predstavlja jednu interesantnu varijaciju uobičajene deteline s tri lista. I prilično ju je lako pronaći ako znate u čemu je trik. A princip koji stoji iza tog trika nije sreća, već genetika. Najlakše ćete pronaći detelinu s četiri lista u busenu deteline gde listovi na prvi pogled ne deluju ravnomerno i simetrično raspoređeni. A kada u tom busenu pronađete jednu detelinu s četiri lista, pogledajte malo bolje, jer je veoma verovatno da se u njemu nalazi još takvih primeraka.

Detelinu je osmislio svemogući i svezanjući Tvorac da bi ljudima poslužila na mnogo načina. Sreća nema ništa s tim.

“A poganih i bapskih gatalica kloni se; a obučavaj se u pobožnosti.” (1. Timotiju 4,7)

Izvor: creationmoments

 

Možda će vas zanimati emisije:

Geološki stub

Ledeno doba

(Visited 786 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *