Šta je devojčici potrebno od njene mame?

Imati ćerku jedno je od radošću najispunjenijih iskustava u mom životu. Nema sumnje da je povezanost majke i ćerke posebna, ali mame imaju ogromnu odgovornost u izgradnji odnosa sa svojim ćerkama.

Ako imate više dece, znate da svako dete ima potrebe koje izražava i koje mu se mogu ispuniti na drugačiji način. Štaviše, ono što je deci potrebno od mame razlikuje se od onoga što im je potrebno od tate. Ja stalno slušam o odnosu oca i ćerke, za koji i sama smatram da je od kritične važnosti za mladu devojku, ali ne čujem baš tako često nešto na temu odnosa majke i ćerke.

Šta je vašoj ćerki potrebno od njene mame?

1. Potrebno je da verujete u nju.

Time što ćete biti jedan od najvećih obožavalaca vaše ćerke na sjajan način ćete joj izgraditi samopouzdanje. Naročito je to bitno dok vam je ćerka mala, jer je u tom periodu veoma važno da stekne osećaj da joj ništa nije nedostižno. Ako vaša ćerka ne oseća da vi verujete u nju, vrlo je verovatno da ni ona neće verovati u sebe.

Što ranije izgradite veru u svoju ćerku i date joj do znanja, bez trunke sumnje, da verujete u nju, to će ranije i ona naučiti da veruje u sebe.

2. Potrebno joj je da vrednujete nju onakvu kakva je u suštini, nezavisno od njenog učinka, spoljašnjeg izgleda ili uspešnosti.

U današnjem svetu odrastanje je brutalno. Devojke su okrutne, a društvene mreže otvaraju čitav novi svet lažnog predstavljanja, pogrešnih očekivanja, nasilništva i standarda koje je nemoguće dostići. Vaša ćerka treba da zna da ste vi ponosni na nju, da mislite da je ona prelepa i da je vaša ljubav istinski bezuslovna.

Baš kao što smo i mi mame grešile, i naše ćerke će napraviti mnoge greške u svom odrastanju. Jako je važno da budemo milostivi prema našim ćerkama i da ih naučimo da su, bez obzira koliko veliku grešku naprave, i dalje vredne naše ljubavi i praštanja.

Takođe im je potrebno da znaju da bilo da dobiju peticu ili jedinicu, da budu prve ili poslednje, mi smo i dalje ponosni na njih, još uvek ih volimo i nisu ništa manje vredne nego što su bile i pre toga. Potrebno je da ih podučimo kako da se suoče sa konfliktima u odnosima, a ne da dopuste da ih konflikti odrede u negativnom smislu.

3. Potrebno je da joj vi na primeru pokažete šta znače samosvest i briga o sebi.

Davanje dobrog primera o samosvesti i brizi o sebi značajno je jer će to naučiti vašu ćerku kako da bude mentalno i emotivno zdravija. Način da pokažete samosvest je da naučite da prepoznate svoje emocije. Vrlo je verovatno da je vaša ćerka već „pokupila“ neke emocije od vas, naročito one negativne.

Verbalizacija vaših osećanja i uzroka koji su do njih doveli može biti od velike pomoći. Mogli biste reći: „Stvarno sam napeta danas, jer je trebalo da uradim to i to, a još uvek nisam u tome uspela.“ Ili: „Osećam se tužno danas, jer…“ Vaša ćerka treba da zna kako da izrazi svoja osećanja na zdrav način, kao i da prepozna zašto se oseća tako.

Čak i onda kada ne znamo zašto se osećamo onako kako se osećamo važno je naučiti ih da i to prepoznaju. „Osećam se tako zabrinuto danas, a ni sama ne znam zašto.“

4. Potrebno je da joj pokažete kako da poštuje sebe i bude samouverena.

Možda niste toga svesni, ali vaša ćerka vas stalno posmatra i imitira vaše reakcije u određenim situacijama, a naročito način na koji se odnosite prema drugima i prema sebi.

Vašoj ćerki je potrebno da vidi kako izgleda kada žena ne da na sebe, poštuje sebe i kada je samouverena. Ako to budete na delu pokazali, ona će to primetiti!

5. Potrebno joj je da provodite vreme s njom.

Vreme je jako vredno. Osmislite izlazak sa svojom ćerkom. Osvojite njeno srce. Postavljajte joj pitanja. Saslušajte je i dajte joj do znanja da je čujete. Provedite vreme učeći je raznim veštinama, poput kuvanja, šivenja, spremanja, peglanja itd. To se može pretvoriti u kvalitetno vreme, umesto da bude samo puko pomaganje u obavljanju kućnih poslova, a to će se pokazati veoma važnim za izgradnju još čvršće povezanosti.

Gradite tradiciju sa vašom ćerkom, koja će biti posebna za vas i nju, a takođe i u okviru uže porodice. Tradicije su sjajan način da izgradite uspomene i proslavljate ono do čega vam je stalo.

6. Potrebno joj je da joj date prostora i za greške na kojima bi se poučila.

Ovo bi moglo biti najteže od svega. Ne znam ni jednu majku koja voli da posmatra kako njeno dete ide opasnim putem koji vodi do očiglednih grešaka i slomljenog srca. Ali realnost je da mi ne možemo kontrolisati živote naših ćerki i sprečiti ih da naprave greške, a ne bi ni trebalo da to činimo.

Naše ćerke treba da nauče da donose prave odluke i žive odgovornim životom, ali one to neće naučiti bez pravljenja grešaka.

Najbolje što možemo učiniti je da im se uvek nađemo pri ruci, da im pružimo ljubav i podršku u svim njihovim usponima i padovima. Naše ćerke treba da znaju da neće biti savršene, da će praviti greške do kraja života, ali da te greške mogu da prevaziđu, da se pouče na njima i da zahvaljujući njima napreduju i postanu bolji ljudi.

Najgore što možemo da uradimo našim ćerkama je da im usadimo misao da bi trebalo da budu savršene. To je greška koju ne bismo smeli da napravimo!

Takođe je potrebno da im ne namećete silom svoja verovanja. Meni je vera važan deo mog života. Naravno, ja želim da i moja ćerka veruje u ono što ja verujem, ali moram joj ostaviti prostora da donese sopstvenu odluku.

Najbolja stvar koju mi, kao mame, možemo da učinimo jeste da im na delu pokažemo svoju veru i da u svoj svakodnevni život uključimo sve aspekte svoje vere.

Ako je religija važna u životu vaše porodice, možete se moliti Bogu zajedno sa svojom decom, čitati im biblijske priče, držati porodična bogosluženja i pokazati im primerom kako odvojiti vreme za zajednicu s Bogom, ali ne možete vi njima nametnuti svoju religiju. Deca će tu odluku svakako samostalno doneti kada budu dovoljno zrela za to. Stoga, nemojte ih primoravati na to.

7. Potrebno je da govorite istinu o sebi i da je naučite da i ona čini isto.

Negativno pričanje o sebi može biti pogubno za mlade devojke. Kao savetnik za tinejdžere, ja imam priliku da vidim mnoge devojke koje dopuštaju negativnom govoru o sebi da ih definiše i utiče na štetne odluke koje donose.

Kada god vaša ćerka kaže nešto negativno o sebi, naterajte je da kaže tri pozitivne stvari o sebi. To pomaže da se njeno razmišljanje o sebi preusmeri na pozitivan kolosek i da shvati značaj pozitivnog govora o sebi.

Kao mame, mi moramo na primeru pokazati šta znači pozitivno govoriti o osebi, a ne negativno govoriti o sebi, naročito ne u prisustvu naših ćerki.

Ako kažemo nešto poput: “U ovome izgledam debelo” ili “Osećam se ružnom” ili “Nikome se ne sviđam”, mi učimo naše ćerke da je to u redu, a nije! Kad god moja ćerka kaže nešto pozitivno o sebi, ja se složim s njom, pohvalim je što ima pozitivno mišljenje o sebi i naglasim koliko je to važno.

Uzgred, sjajan način da unapredite komunikaciju sa vašom ćerkom je da vodite zajednički dnevnik. Možete kupiti neki koji već u sebi sadrži zanimljive komentare i dosetke i organizovan je po danima i slično. Time ćete na kreativan način omogućiti i podstaći komunikaciju sa vašom ćerkom i učiniti da joj bude prijatnije da vam postavlja pitanja ili da vam se otvori. Definitivno vam to preporučujem.

8. Potrebno joj je da joj dopustite i da iskaže svoje neslaganje s vama.

Ovo ne  znači dopuštati joj da bude neposlušna ili neučtiva. Ako učimo svoje ćerke da brinu o sebi, onda ih moramo naučiti i da kažu “Ne” i da znaju da to njihovo “Ne” nešto znači i da bi trebalo da bude ispoštovano.

Naše ćerke treba da nauče da kažu “Ne” kao način da se zauzmu za sebe, da postave granice i da ovladaju veštinom samozaštite.

Ako ne oseća da njeni roditelji poštuju njeno neslaganje, ona neće imati dovoljno samopouzdanja da iskaže svoje neslaganje izvan svog doma. Naše ćerke moraju razviti svoju nezavisnost i najgore što možemo uraditi je da im ne damo tu slobodu. Vaša ćerka treba da nauči da preuzme odgovornost za sopstvenu zaštitu.

Zaključak

Gajenje ćerki je privilegija i velika odgovornost. Kao mame, mi imamo tako sjajnu priliku da izvršimo pozitivan uticaj na naše ćerke i da ih naučimo da budu samouverene, da poštuju sebe, da postavljaju granice i da budu zdrave. Potrebno je da naglašavamo značaj ovih stvari i da budemo milostivi prema svojim ćerkama dok uče o tome.

Vreme koje uložite u život svoje ćerke neće biti protraćeno. Čak i u teškim situacijama vredi nastaviti ulagati u nju i na delu joj pokazivati koliko je volite.

Izvor: hopeinaffliction

 

Možda će vas zanimati emisije:

Dovoljno dobra porodica

Porodična kultura

(Visited 399 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Gaga 01/11/2020 at 1:25 pm

  Prelepo srocen tekst, kao da citam nesto sto bi jako dobar defektolog ili pedagog rekao. Mnogo mladih nema podrsku roditelja, sve smisljaju sami i drago mi je sto neko pise tako da postoje uticaji a da nisu mediji.

  Reply
  1. Mirjana 09/11/2020 at 12:31 pm

   Drago nam je da Vam se dopada tekst i da nas pratite. Slažemo se da su današnji uticaji zaista pogubni za porodice i trudimo se da posvetimo pažnju i ovoj, kao i drugim važnim temama.

   Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *