Dvanestoro dece nam je reklo šta je to što ih čini da se osećaju voljenom

Nikada nije postojala očiglednija izjava od one da svi mi želimo da naša deca budu zdrava i srećna. “Učiniti ono što je najbolje za njih” večita je tema u našem životu kao roditelja.

Međutim, definicija “srećnog i zdravog” podložna je stalnim promenama. Ako se vratimo u doba pećinskih ljudi, srećno i zdravo značilo je imati bezbednu pećinu za spavanje i pun stomak. Kada bi pećinska mama i pećinski tata prikupili dovoljno bobica za svoju decu, onda bi se oni najverovatnije toga dana osećali zadovoljnim što su uspeli da učine da se njihova deca osećaju voljenom.

Ako sada premotamo vreme unapred do današnjih dana, stvari više nisu baš tako jednostavne. Mi svojoj deci danas želimo više nego samo pun stomak. Mi želimo da se ona osećaju voljenom. Pa ipak, suočavamo se sa izazovima koje naši pećinski praroditelji ne bi mogli ni zamisliti. Mi se brinemo oko stvari kao što su: preterano izlaganje naše dece tehnologiji, haotični raspored i pretrpavanje igračkama. Trudimo se da uradimo ono najbolje, ali se, kao roditelji, nalazimo zaglibljeni u neprestanim moralnim dilemama.

Stoga, na koji način se današnja deca osećaju voljenom? I, kada su roditelji prezauzeti, kakav to uticaj ima na decu? Otišli smo pravo na izvor informacija i porazgovarali sa dvanaestoro dece, uzrasta od 4 do 11 godina, i otkrili da je odgovor mnogo jednostavniji nego što smo mislili.

Šta je to što te čini da se osećaš voljenim?

Pokazalo se da se većina dece slaže da se najviše osećaju voljenom kada im roditelji na fizički način iskazuju svoju ljubav – grljenjem i maženjem. A mnogi su naveli da se tako osećaju onda kada njihovi roditelji provode kvalitetno vreme sa njima, igrajući se.

Najbolji način da saznate kako da učinite da se vaše dete oseća voljenim jeste da ga saslušate. Zamolili smo deset blogerki, koje su ujedno i mame, da pitaju svoju decu koji je najbolji način da im roditelji pokažu da oh vole. Otkrijte šta su njihova deca rekla.

Kako se deca osećaju kada su im roditelji prezauzeti i nemaju vremena za njih?

Na osnovu navedenog istraživanja, jasno je da deci nije potrebno ništa “fensi” ili komplikovano da bi se osećala voljenom. Ona čeznu za fizičkim izražajima ljubavi i kvalitetno provedenim vremenom sa roditeljima.

Nažalost, svet u kome živimo je prenatrpan obavezama, što čini da je takve stvari lakše reći nego ostvariti. Kako se deca osećaju kada su njihovi roditelji prezaposleni? Kada smo upitali decu da li se osećaju tužno kada su im roditelji prezauzeti, većina njih je odgovorila “Da” ili “Ponekad”.

Nije realno da svi roditelji iščiste svoje rasporede, daju otkaz na poslu i po čitav dan se igraju sa svojom decom – iako igranje sa lutkicama stvarno zvuči izazovno. Umesto toga, mi moramo da na najbolji način iskoristimo ono vreme koje provedemo sa svojom decom.

Kada smo ispitali decu o tome šta bi roditelji trebalo da učine kada su deca tužna, ona su se složila da se osećaju bolje kada im roditelji fizički pruže ljubav (kada ih grle i maze), kada ih saslušaju i kada se igraju sa njima.

5 jednostavnih načina da svojoj deci pokažete da ih volite

Na osnovu dečijih odgovora, naše mame blogerke došle su do 5 jednostavnih stvari koje možete učiniti da biste se čvršće povezali sa svojom decom.

1) Grlite ih i dajte im do znanja da ste tu za njih.

To bi moglo biti nešto tako jednostavno kao ušuškavanje sa vašim detetom da biste mu čitali knjigu ili porazgovarali s njim. Fizički dodir će mu pokazati da ste tu za njega.

2) Zajedničko igranje ili zajednički hobi bez ometanja sa strane.

Učinite sve što možete da uklonite sva moguća ometanja najmanje 10 do 15 minuta. Igrajte se sa svojim detetom ili pravite nešto zajedno. To će mu pokazati da ste mu potpuno posvetili pažnju.

3) Osmislite neku novu aktivnost, poput zajedničkog mešenja testa ili baštovanstva.

Deca vole da probaju nove stvari! Pokušajte s nečim što nikada ranije niste zajedno radili. Idite u baštu ili mesite kolače. Zajedničko učenje je sjajan način da učvrstite svoju povezanost.

4) Idite na zajednički izlet ili u avanturu.

Bilo da se radi o godišnjem odmoru ili o kratkom izletu za vikend, pa čak i o običnoj šetnji lokalnim parkom, odlazak na zajednički izlet je sjajan način da iskoračite iz svakodnevne rutine i da se jače povežete sa svojom decom.

5) Smejte se i razgovarajte.

Kada sednete i razgovarate sa svojim detetom, vi mu pokazujete da vam je važno sve što ono ima da vam kaže.

Šta su naša deca rekla o tome šta znači biti voljen?

Napomena: Imena su izmenjenja radi očuvanja privatnosti.

“C”, sedmogodišnji dečak, voli da ga vode na razna zanimljiva mesta.

  • Šta ti se najviše sviđa kod tvoje mame?  – To što me vodiš na razna zanimljiva mesta, što brineš o meni i što se igraš sa mnom.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole?  – Tako što će ih grliti, igrati se s njima i kupovati im stvari.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? Da ih vode na zanimljiva mesta!

“I”, četvorogodišnja devojčica, voli grljenje.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – Grljenje i maženje.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole?  – Ne znam.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – Samo da ih vole.

 “T”, petogodišnja devojčica, voli pokazivanje ljubavi.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – Smešna si.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole?  – Da se brinu o svojoj deci, da im daju hranu, da im pomažu kada im treba pomoć u nečemu, da ih grle i da ih ljube.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – Da ih grle i da ih ljube.

“L”, sedmogodišnji dečak, misli da je najvažnije kvalitetno provedeno vreme.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – Kada se zajedno igramo i kada mesimo.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole?  – Grljenjem i ljubljenjem, a takođe i lepim ophođenjem.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – Da se igraju i da provode vreme sa njima.

“B”, desetogodišnji dečak, voli da ide na putovanja sa porodicom.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – Ona brine o nama i voli nas.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole? – Trebalo bi da slušaju svoju decu, da se igraju sa njima, da provode vreme zajedno i da budu dobri prema njima. Volim kada zajedno putujemo.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – Da provode vreme sa njima i da se igraju sa njima.

“H”, šestogodišnja devojčica, uživa u zagrljajima i poljupcima.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – Sve vreme me grliš.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole? – Leti bi trebalo bi da ih vode na plivanje.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – Da ih ljube.

“J”, šestogodišnji dečak, smatra da roditelji treba da budu dobri prema svojoj deci.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – Smešna je.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole? – Tako što će biti dobri prema njima. Tako što će voleti da se igraju sa njima i da im daju omiljenu hranu.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – Da im daju mnogo poljubaca.

“L”, sedmogodišnji dečak, misli da roditelji treba da budu prisutni na događajima u kojima njihova deca učestvuju.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – Ona ne propušta moje bejzbol utakmice.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole? – Da sednu i da se igraju sa njima.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – Da razgovaraju sa njima i da ih saslušaju.

“L”, šestogodišnja devojčica, i njen četvorogodišnji brat “C” imaju različite poglede.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – “L”- To što me voli. “C”- To što se igra sa mnom.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole? – “L”- Tako što im govore da ih vole, kada su tužna, da ih teše, da su ljubazni prema njima i da ih grle. “C”- Grljenjem.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – “L”- Da se igraju sa njima. “C”- Da ih grle.

“P”, četvorogodišnja devojčica, oseća se voljenom kada se njeni roditelji igraju sa njom napolju.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – Ona se igra sa mnom i spušta me niz tobogan.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole? – Tako što me uzmu u naručje i odnesu me u krevet kada zaspim.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? – Da me grle, maze i ljube i da me jako zaljuljaju na ljuljašci.

“C”, devetogodišnja devojčica, i “E”, njen jedanaestogodišnji brat, vole kada mogu da razgovaraju sa svojom mamom.

  • Šta najviše voliš kod svoje mame? – “C”- Ona je fina i igra se sa mnom. “E”- Ima tako mnogo dobrih stvari. Stvarno volim da idem na putovanja sa tobom i da se igram sa tobom.
  • Kako bi roditelji trebalo da svojoj deci pokazuju da ih vole? – “C”- Tako što će te grliti, maziti i poklanjati ti više pažnje, a takođe i tako što će ti kupiti hiljadu igračaka. “E”- Tako što će ih maziti, igrati se sa njima i govoriti im da ih vole.

Šta je najvažnije što roditelji mogu uraditi da učine svoju decu srećnom? “C” – Maženje. “E” – Maženje.

Zaključak

Ljubav je večna. Čak i u modernom, prebrzom svetu, svetu u kome vlada tehnologija, deca jednostavno čeznu za ljubavlju i kvalitetnim vremenom sa svojim roditeljima. Ne preterujte u razmišljanju kako da svoju decu učinite da se osećaju voljenom, već preuzmite konkretne korake. Oslonite se na svoju intuiciju, učinite stvari jednostavnim i otvorite im svoje srce.

 

 

(Visited 3.208 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *