Dan koji se neće ponoviti

Volim unapred da planiram. Na kraju godine pogledam kalendar za sledeću godinu i počinjem da planiram svoj posao. Dok gledam, odjednom shvatam. Svaki kalendar, i digitalni i onaj od papira, ima prazna polja. Prazna polja popunjavamo dnevnim aktvnostma koja nameravamo da ostvarimo. Tako dolazim do zaključka da smo mi ti koji popunjavaju prazna polja…

Upitajmo se: čime popunjavamo svoja prazna polja? Kako ih popunjavamo?

Naše odluke u vezi s planiranjem odraz su naših pobuda i onoga čemu dajemo prednost. Ono što stavljamo u svako polje najbolje govori o tome ko smo. Suština našeg bića pokazuje se u načinu na koji provodimo svoje dane – to su prazna polja koja popunjavamo.

Dok smo mladi, broj dana nam se čini beskonačnim. Imamo snage, zato u jedan dan možemo nagurati dosta aktivnosti i pritom jedva primećujemo da dani prolaze. Poput deteta koje započinje letnje praznike, dani nam se protežu u večnost! Ali roditelj zna da će dan povratka u školu doći, i to vrlo brzo…

Polja su dobra! Ona nas teraju da se usredsredimo na ono što je važno, jer je ono što stavljamo u svako polje zbir naših životnih prioriteta. Treba da razmišljamo o danima svog života, budući da nisu neograničeni i svaki je vrlo značajan.

Evo nekoliko dobrih saveta: „Nauči nas brojatidane, da steknemo srce mudro.” (Car David, Psalam 90,12) Drugim rečima, potrudite se da vam svaki dan bude važan, jer ne živimo zauvek. Engleski prevod Biblije The Message to formuliše na ovaj način: „Nauči nas razumevanju kratkoće života, kako bismo mogli rasti u mudrosti.”

Zasigurno nam je potrebna mudrost da bismo na dobar način popunili prazna polja.

Zato počnimo s najosnovnijim. Potrebno je da razmislimo na koji način treba da „brojimo svoje dane” i kako da rasporedimo ono što je najvažnije u vremenu koje smo dobili.

Pravila za popunjavanje polja

  1. Samo jedno polje na dan

Dan je naš tek kada dođe. U jednom trenutku možemo živeti samo jedno polje. Iako možemo planirati ono što želimo da uradimo, ne ide sve uvek onako kako smo očekivali. Život se otima iz ruku i mi mu se moramo prilagoditi. Naše namere su vidljive iz onoga što smo stavili u svoj kalendar – kako smo želeli da nam život izgleda. Ali sebi ne možemo jamčiiti vreme, zato sva polja koja smo popunili možda nećemo uspeti da proživimo.

  1. Nema preskakanja polja

Polje je tu pred vama. Ne možete reći: „Preskočiću svoj red. Kasnije ću to obaviti.” Ne, vreme je tu pred vama sada, a način na koji odlučite da ga upotrebite odrediće ko ste.

  1. Nema vraćanja

Ne možete se vratiti. Jednom kad je polje iza vas, ne možete više promenitiono što je u njemu. Možete računati samo na polja koja su u budućnost, a sve što imate zapravo je samo sadašnji trenutak. Zato ga živite sada i donesite najbolje moguće odluke po pitanju korišćenja svog vremena jer ono što je vama važno mnogo govori o tome kakva ste osoba.

  1. Jedna prilika u jednom trenutku

U jedno polje ne možete stavitiviše nego što u njega može da stane. U stvari, možete, ali nećete sve postići. Jedna odluka ukinuće neke druge odluke. Nemoguće je istovremeno obavljatidva zadatka i nemoguće je istovremeno bitina dva mesta. Zato preispitajte svoje odluke i izaberite najbolji način na koji želite da provedete raspoloživo vreme. Živite koristeći jednu po jednu priliku.

Pouke koje treba naučiti

Dok popunjavate prazna polja, razmišljajte. Postoje neki izvori koji vam mogu pomoći pri donošenju odluka.

  1. Primer ljudi iz prošlosti

Možete da vidite šta se dogodilo nekim ljudima kao posledica njihovog izbora. Možete zaviritiu istoriju i videtiposledice nekih postupaka. Na ovaj način možete izvući pouke o onome što je dobro i o onome što treba izbegavati.

  1. Nikada ne gubite srčanost

Šta god vam se u životu dogodilo, još uvek imate izbora. Još uvek možete učinitinešto i odlučitise za promenu. Nikada ne odustajte!

  1. Preispitajte obaveze koje oblikuju vaš život

Niko ne živi sam za sebe. Svi imamo odgovornostii obaveze koje utiču na naše odlučivanje. To treba da priznamo i donesemo najbolje moguće odluke. Ali, to ne znači da odgovornostitreba da upravljaju vama, već samo treba da ih uzmete u obzir.

  1. Pokušajte da pravilno razumete

Uvek se možete prilagoditi. Samo zato što ste prazno polje popunili na jedan način, ne znači da nešto ne možete da promenite uvidevši da postoji bolje rešenje. Uvek se potrudite pravilno da razumete. Život je proces u kome se trajno napreduje i ono što nam je važno vremenom se može promeniti.

Ne treba da zaboravimo da dok popunjavamo prazna polja, nailazimo na mnoga vrata ili odluke u životu: ponekad vrata vidimo, a ponekad ih nema. Ipak, na kraju postoje vrata koja biramo, a koja predstavljaju zbir svih naših odluka. To su vrata koja vode u ono što smo izabrali i u našu budućnost.

Saveti za one koji popunjavaju polja

Car Solomun, Priče 4,5–7

„Pribavi mudrost, pribavi razum; ne zaboravljaj i ne odstupaj od reči usta mojih. Nemoj je  ostaviti, i čuvaće te, ljubi je, i hraniće te […] Pribavi mudrost, i za sve imanje svoje pribavi razum.”

Evo nekoliko odličnih saveta. Pogledajmo malo detaljnije:

  1. Stičite mudrost

Šta je mudrost? Ova tri citata pomoći će nam da razumemo njen smisao u okviru konteksta:

„Oni koji znaju su mudri. Oni koji poznaju sebe su prosvetljeni.” – Lao Ce, drevni kineski fi lozof i pisac

„Najtužniji aspekt života u ovom trenutku je taj što nauka brže sakuplja znanje nego što društvo sakuplja mudrost.” – Isak Asimov, američki pisac i naučnik ruskog porekla

„Pretvorite svoje rane u mudrost.” – Opra Vinfri, američka TV Voditeljka

Biblija nam kaže: „Početak je mudrostistrah Gospodnji, i znanje je svetih stvari razum.” (Car Solomun, Priče 9,10)

U ovom slučaju, strah znači imatipoštovanja prema Bogu da bismo mogli da krenemo putem mudrosti. Naravno, to je samo početak. Na kraju, kako razvijamo ispravno razumevanje karaktera Boga koji ljubi, strah nestaje. Znanje proizlazi iz odnosa s Bogom,iz iskustva s Njim; a kao posledica svega sledi donošenje odluka.

  1. Stičite dobro rasuđivanje

„Dobro rasuđivanje nastaje iz iskustva, a mnogo toga nastaje iz lošeg prosuđivanja”, kaže Vil Rodžers.1U životu ćemo neizbežno doneti loše odluke i primenitiloše rasuđivanje. Ali iz takvih iskustava treba učiti, i nikako se ne smeju zanemariti. Dok ispitujemo ishode svojih odluka i preuzimamo za njih odgovornost, možemo donetiodluku da ne ponavljamo greške iz prošlosti. S Bogom možemo razvitidobro rasuđivanje.

  1. Ne odustajte od Božjih reči

Iznad svega, ne smemo zaboraviti Božje reči kojima nas savetuje. Biblija, saveti prijatelja hrišćana, iskustva sa molitvom, hristocentrične propovedi – sve nam to može pomoći da se usmerimo na reči koje nam Bog upućuje.

 Isusov primer

U iskušenjima sa kojima se Isus suočio u pustinji, vidimo primere dobrih odluka utemeljenih na čvrstim dokazima.

  1. Zadovoljstvo – potrebno je jestida ne bismo umrli. U Isusovom slučaju predlog je bio da ako On umre, niko neće moći da doživi spasenje. Ali, Isus je odbio da se prepustiiskušenju, pa je kamenje ostalo kamenje i nije se pretvorilo u hlebove. To nam pokazuje da ne treba da sledimo svoja zadovoljstva (slatkiše, lose navike i sl).
  2. Popularnost – najviša tačka za skok – želja da se postane poznat, želja za određenom vrstom slave, zadobijanje medijske pažnje. Istina je da je Bog s vama, i to je najvažnije. Isus je hodao stepenicama hrama, nije skočio s vrha. To nas upozorava na opasnostiod priželjkivanja slave za sebe i primamljivost moći.
  3. Lojalnost – odveden na visoku goru da bi video slavu i moć gradova: Atine, Rima, Jerusalima, Vašingtona, Londona, Moskve i dr. To su sistemi moći ovog sveta, naši sistemi kojima verujemo više nego Bogu, obožavamo ih i klanjamo im se. Isus je sišao s planine i vratio se u dolinu i na krst. Ovde vidimo „iskušenje odanosti” onome što smatramo najvažnijim u životu.

Niko od nas ne zna koliko vremena imamo i koliko još praznina možemo popuniti. Iako treba da planiramo, pre svega treba da odredimo šta je najvažnije. Šta nam je najvažnije? Kako treba da živimo uz sve ono što u životu treba da činimo? Koji su naši prioriteti?

Postoji irska izreka koja kaže: „Ovo je dan u našem životu koji se neće ponoviti.” Hajde da svaki dan živimo uz ovu misao i tražimo mudrost od Isusa.

Autor: prof. dr Miroslav Pujić

Odlomak iz knjige “Više od života”

 

Možda će vas zanimati emisije:

Sreća ili smisao

 

(Visited 212 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *