Kako da se oslobodite potrebe da uspostavite kontrolu nad svojim partnerom

Autor: Lora Dojl (Laura Doyle)           

Sindrom “Samo sam htela da pomognem”

Mi žene, kada se radi o našim muževima, u svojoj podsvesti stalno ponavljamo sledeći refren: “Znam ja bolje nego on – pomoći ću mu da to uradi kako treba.” Sa ovakvom muzikom u pozadini, mi vrlo brzo razvijemo osećaj nadmoći. Osećamo se pozvanim da svoje muževe naučimo kako se koristi usisivač, kako se razgovara sa decom i kako se postupa sa kolegama. Za to vreme ubeđujemo sebe da im mi, u stvari, samo pomažemo.

Godinama sam iskreno verovala da bi, kada bih mogla da učinim da moj muž bude bar malo uredniji, romantičniji i obzirniji, sve bilo baš kako treba. Stalno sam mu prigovarala, a to nije nimalo promenilo stvari nabolje, ali je zato izgradilo zid neprijateljstva i napetosti u našem domu.

Dosta dugo nisam shvatala da ja pokušavam da uspostavim kontrolu nad suprugom. Mislila sam da mu, svojom iskrenošću i pokazivanjem svojih osećanja, u stvari pomažem. Nisam ni slutila da time podrivam našu bliskost i romansu.

Na putu spoznaje da treba da prestanem da budem ta koja sve drži pod kontrolom, pokušala sam da se promenim, da budem suptilnija. Ponekad sam čak i mislila da sam se popravila. Međutim, uvek bih se na kraju vratila na početak – na razmišljanje o tome zašto mi je suprug postao tako stran, povučen i zašto pokazuje potrebu da se brani.

Nisam imala uspeha sve dok nisam shvatila kako da prepoznam zamku tog kontrolišućeg ponašanja i voljno izaberem da se ponašam drugačije. Tek tada je romantika počela da se vraća u naš odnos.

Dakle, pred vama je izbor:

Vi možete izabrati ili intimnost ili kontrolu, ali ne možete imati i jedno i drugo.

Ukoliko izaberete da kontrolišete nekoga, nestaće bliskosti. Ako izaberete intimnost, nećete biti u kontroli. Kontrola i bliskost nalaze se na suprotnim krajevima odnosa. U jednom trenutku možete imati ili jedno ili drugo, nikako oba!

Danas sam sposobna da sama sebi postavim pitanje – da li bih radije bila intimna sa suprugom ili bih više volela da kontrolišem situaciju? U većini slučajeva, odgovor je da bih radije bila intimna sa svojim suprugom.

Najstrašnije od svega, kada se radi o predanju sebe svom suprugu, je pomisao da to znači da više nikada ništa neće biti po vašem. Međutim, istina je na potpuno suprotnoj strani. Kada se odreknete nepotrebne kontrole nad stvarima koje pripadaju domenu vašeg supruga – kako on vozi, šta oblači, šta radi na poslu, na koji način slaže sudove u mašinu za pranje posuđa – vi u stvari stičete moć u svom odnosu, kao i u životu uopšte.

Ako vi sve držite pod kontrolom, to vas ne čini moćnom, već iscrpljenom. S druge strane, opuštanje i uživanje dok neko drugi brine o svemu je veoma moćna pozicija u kojoj se možete naći. Svakako je VIP osoba koja se vozi u limuzini u moćnijem položaju nego šofer, iako je šofer taj koji upravlja vozilom.

Makar i samo na nekoliko dana ili samo jednu sedmicu pokušajte, ukoliko ste dovoljno hrabri, da u svojoj vezi budete VIP osoba, a ne šofer. Učinite to tako što ćete svom suprugu prepustiti kontrolu i posmatrati šta će se dogoditi. Dopustite mu da uradi ono što misli da treba, a onda će poštovanje koje ćete mu na taj način pokazati doprineti većoj bliskosti i romantici, nego što bi to mogla učiniti bilo koja količina stava “samo sam htela da pomognem”.

 

Laure Doyle

(Visited 858 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *