Pozitivne misli su zaista lekovite

Naučnici su utvrdili da optimizam smanjuje rizik od nastanka bolesti poput kancera, kardioloških oboljenja ili bolesti respiratornih organa

Gledaj na život sa vedrije strane – taj često izgovarani savet zvuči kao fraza, ali naučnici su dokazali da ima lekovito dejstvo, odnosno da smanjuje rizik od nastanka pojedinih bolesti.

U studiji koja je obuhvatila 70.000 žena pokazalo se da su one optimistične bile manje sklone da u poznijim godinama obole od kancera, bolesti srca i pluća, kao i da dožive infarkt.

Iako je ta veza delimično objašnjena i zdravijim životnim navikama, stručnjaci smatraju da je i pozitivan mentalni stav u izvesnoj meri takođe doprineo manjoj stopi obolevanja.

Čak i ukoliko očekivanje da će se u budućnosti dešavati pozitivne stvari nisu deo nečije prirode, istraživači tvrde da one mogu da se podstaknu.

Tome u prilog idu i nalazi ranijih studija na blizancima koje su pokazale da je tek 25 odsto optimizma genetski uslovljeno, dok se preostalih 75 odsto može modifikovati.

Učesnice su bile zamoljene da ocene svoj nivo optimizma na skali od nule do 24, a zatim su zdrave žene starosti od 58 do 83 godine praćene u narednih osam godina tokom kojih je beležena svaka značajnija promena u njihovom zdravstvenom stanju.

Tako je utvrđeno da je veći optimizam bio povezan sa manjim rizikom od pojave bolesti i smrtnog ishoda bez obzira na to da li je žena bila udata, da li dolazi iz bogatije ili siromašnije sredine, pati od dijabetesa, povišenog pritiska, holesterola ili depresije. Optimizam je, prema ovoj studiji, značajno smanjio verovatnoću da se bolest (različite vrste raka, oboljenja respiratornih organa, infekcije) završi smrtnim ishodom.

Istraživači smatraju da pozitivne misli imaju ne samo psihološki nego i biološki efekat na organizam. Podsticanje ljudi da o budućnosti misle pozitivno bio bi dobar način da se poboljša javno zdravlje, ocenili su autori studije objavljene u Američkom žurnalu epidemiologije.

„Većina napora da se unapredi javno zdravlje danas se fokusira na smanjenje faktora rizika, dok ova studija pokazuje da bi trebalo raditi i na jačanju psihološkog stanja”, ističu stručnjaci.

Izvor: www.politika.rs

Photo: pixabay

 

(Visited 7.136 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *