7 načina da pobedite pesimizam: trikovi za lepši dan i srećnije ljude oko sebe

Zagrljaj, osmeh i vesela muzika su samo neki od načina na koji možete preneti optimizam ljudima oko vas.

“Pesimista vidi poteškoće u svakoj prilici, dok optimista vidi priliku u svakoj poteškoći.” – Vinston Čerčil

Optimizam može negativnu situaciju preokrenuti u priliku za uspeh, ili jednostavno u priliku da naučimo nešto novo. On nam, za razliku od pesimizma, vraća energiju i entuzijazam. Pomaže nam da pređemo prepreke, ali i da ustanemo i nastavimo dalje onda kada padnemo.

Optimizam nije nešto što bismo trebali da zadržimo za sebe, već da ga širimo na ljude oko nas, jer uvek dobijemo onoliko koliko damo. Uživaćemo u osmesima koje naš optimizam izazove, a i osećaćemo se puni samopouzdanja jer činimo pravu stvar.

Ako nista sigurni kako možete probuditi optimizam u ljudima oko vas, evo 7 saveta koji vam mogu pomoći u tome.

1. Budite tu za nekoga.

Saslušajte njihove probleme i dajte im optimističnu i prizemljenu perspektivu. Nekad ne morate ništa da kažete, jer samo vaše prisustvo će biti od pomoći. Ali ukoliko se ta osoba zadrži u negativnom razmišljanju, dajte joj svoju vedriju perspektivu o celoj situaciji, kako bi shvatili da stvari i nisu baš tako loše.

2. Slušajte pozitivnu muziku.

Slušanje vesele muzike je odličan način da popravite raspoloženje i sagledate stvari iz drugačije perspektive. Ali vesela muzika će isto tako uticati i na ljude oko vas. Jednostavno pustite takvu muziku kada ste u društvu i videćete kako se svima raspoloženje popravlja.

3. Udelite potpuno iskren kompliment.

Razmislite o tome šta interesuje sagovornika, šta ga pokreće, šta je to dobro kod njega što drugi ljudi često zanemaruju. Dajte mu kompliment o tome, značiće više nego što mislite.

4. Smejte se.

Osmeh je zarazan, pa će vas i one u vašoj blizini lako oraspoložiti i osećaćete se opuštenije. Čak i ako vam se ne smeje, isforsirajte taj osmeh i osećaćete se bolje.
Probajte ovo: sledeći put kad se budete loše osećali, probajte da se lažno smejete 30 sekundi ili ceo minut, videćete kako vam se raspoloženje menja.

5. Pomozite nekome da se opusti.

Zauzet raspored uzrokuje mnogo tenzije i stresa. A to dvoje staju na put optimizmu. Zato pomozite nekome u vašem životu da se opusti. Predložite odlazak na piknik ili plažu, i onda samo u tišini posmatrajte kretanje oblaka. Ovakva pauza učiniće čuda za raspoloženje i perspektivu.

6. Zagrljaj.

Zagrljaj čini da se osećamo bolje i sigurnije. I nemojte da sumnjate u efekat koji može da izazove, on zaista može učiniti da se misli okrenu u svetlijem i pozitivnijem pravcu.

7. “Platite unapred”.

Kada neko donese optimizam u vaš život, nemojte čekati da mu se odužite u budućnosti. “Platite unapred” nekom drugom, nastavite da širite krug srećnih misli. Tako ćemo zajedno graditi mrežu optimizma, motivisanja i ljubaznosti.

 

Izvor: www.lovesensa.rs

(Visited 1.466 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *