Da li deca treba da imaju mogućnost izbora?

Roditelji svakog dana deci daju toliko mogućnosti da biraju, pa postaju ne samo razmažena, već i paralisana, tvrdi Beri Švarc, autor knjige “Paradoks izbora”.

Do takvog zaključka je došao na osnovu studije, koju je sproveo kada je mališane podelio u dve grupe i tražio od njih da nacrtaju sliku. Jednom timu je ponudio da izaberu između tri flomastera, a drugom između 24. Ispostavilo se da su crteži dece iz druge grupe ocenjeni kao znatno lošiji. Njegova teorija je da su, umesto na crtanje, mališani bili fokusirani na biranje boja. 

Suština je da se deca osećaju sigurnije kada je pred njima manje mogućnosti – kaže Švarc. – Tada lakše mogu da se posvete određenim stvarima, što je veština koja će im biti potrebna u životu. Ne kažem da ne treba da isprobaju različite stvari, već da im se ponudi razuman izbor. Većina roditelja govori deci da mogu da se bave čime žele, pa i da odustanu, tako da nije čudo što kasnije na taj način žive. Traže savršenstvo koje ne postoji, zbog kojeg se ničemu istinski ne posvećuju. 

Izvor: bebac

Photo: Thinkstock

(Visited 5.589 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *